Ύστατες προσπάθειες καταβάλλει η Λευκωσία για αποφυγή της διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας. Φόβοι για χάσιμο φορολογικών εσόδων στην περίπτωση που οι εταιρείες φύγουν από το νησί.

Ύστατες προσπάθειες τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο για διάσωση της συμφωνίας για αποφυγή της διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας καταβάλλει η Λευκωσία, προκειμένου να αποτρέψει την μαζική φυγή ρωσικών εταιρειών που εδρεύουν στο νησί και κατ΄ επέκταση την απώλεια φορολογικών εσόδων.

Παρά το ό,τι η απόφαση της Ρωσίας για τερματισμό της συμφωνίας φαντάζει ειλημμένη, η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι κατά τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στις 10 και 11 Αυγούστου θα υπάρξει θετική κατάληξη. Πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι το ζήτημα συζητήθηκε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ η διαπραγμάτευση του Αυγούστου θα γίνει υπό τον Κύπριο Υπουργό Οικονομικών και τον Ρώσο Αναπληρωτή πρωθυπουργό.

Πάντως τα περιθώρια για επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά στενά αφού ήδη το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας εξέδωσε ανακοίνωση, γνωστοποιώντας την έναρξη διαδικασίας καταγγελίας της συμφωνίας. Το Ρωσικό Υπουργείο επιρρίπτει ευθύνες για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων των τελευταίων μηνών στις κυπριακές αρχές, σημειώνοντας πως οι προτάσεις τις Λευκωσίας στην πραγματικότητα διαβρώνουν τον στόχο της ρωσικής κυβέρνησης για υποστήριξη της εθνικής οικονομίας μέσω του επαναπατρισμού κεφαλαίων.

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, κατά το οποίο ο Ρώσος Πρόεδρος προανήγγειλε φορολόγηση ρωσικών κεφαλαίων που βρίσκονται εκτός των συνόρων, ανακοινώνοντας την πρόθεση του να προχωρήσει σε προσαρμογή των συμφωνιών αποφυγής της διπλής φορολογίας με χώρες από τις οποίες περνούν σημαντικοί πόροι ρωσικής προέλευσης. Στις εν λόγω χώρες εντάσσεται και η Κύπρος αφού σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών στην Κύπρο μεταφέρθηκαν 14 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018 και 21 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019.

Πηγή: Deutsche Welle