"Η Ελλάδα έγινε κακομαθημένη με την υποστήριξη της ΕΕ. Δεν είμαστε εμείς που αυξάνουμε την ένταση, είναι η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι. Η Γερμανία προσπάθησε να αναλάβει έναν αντικειμενικό ρόλο, αλλά αυτές οι προσπάθειες δέχονται επίθεση από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση", είπε ο Τσαβούσογλου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μαας, ο οποίος επέμεινε σε διάλογο των δύο πλευρών.

Αδιάλαχτοι, παίζουν στα δάχτυλα και την Ευρώπη, δουλεύουν με σχέδια πολλών ετών, όταν εμείς συμπεριφερόμαστε (και είμαστε) σαν ερασιτέχνες και μονίμως ακολουθούμε τις κινήσεις τους με καθυστέρηση

Ευχαρίστησε τη γερμανική πλευρά για τις προσπάθειές της και είπε, αναφορικά με τις γεωτρήσεις ότι η Τουρκία περίμενε πολλά χρόνια γι' αυτό.

Στη συνέχεια κατηγόρησε την Ελλάδα ότι επαναπροωθεί πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία, ενώ προέτρεψε τη χώρα μας "να ξεχάσει τον τρόπο που την κακομαθαίνανε".

Επέμεινε στη ρητορική για το Καστελόριζο, λέγοντας πως ενώ απέχει μόλις 10 χλμ από την Τουρκία, η Ελλάδα ζητά 580 χλμ, ενώ αφήνει στη Τουρκία 2 χλμ χώρο. Από τον σχολιασμό του δεν έλειψαν και οι συμφωνίες Ελλάδας με Ιταλία και Αίγυπτο, καθώς διερωτήθηκε αν τα παραπάνω, για το Καστελόριζο, αναφέρονται στις εν λόγω συμφωνίες. "Το νησί Μεγίστη μπροστά από το Κας απέχει 580 χλμ. από την ηπειρωτική Ελλάδα. Με βάση ποιο νόμο η Ελλάδα διεκδικεί υφαλοκρηπίδα 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων; Υπάρχει κάτι τέτοιο στις συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αίγυπτο;", είπε.

"Είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις", δήλωσε ο Τσαβούσογλου. "Όμως, όταν μια πλευρά ξεκινά να θέτει προϋποθέσεις, τότε υπάρχουν πολλά πράγματα που θα προτείνουμε και εμείς. Πριν από οτιδήποτε άλλο, η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη μαξιμαλιστική της προσέγγιση", πρόσθεσε.

Στη συνέχεια προχώρησε και στις απειλές: "Η συμβουλή μου προς την Ελλάδα είναι αυτή: Εγκαταλείψτε αυτήν τη συμπεριφορά του κακομαθημένου. Μην βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο με το να συμπληρώνετε ορισμένες χώρες. Χωρίς ασκήσεις, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Εάν κάνετε λάθος βήμα, αυτή τη φορά δεν θα είναι ατύχημα, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο".

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Χάικο Μάας, σε εμφανώς πιο ήπιους τόνους, δήλωσε ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει να λύσει τη διαμάχη με στρατιωτικά μέσα: "Αυτό θα ήταν τρέλα. [Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο] θα επιλυθεί μέσω της διπλωματίας. Υπάρχει πρόθεση διαλόγου εδώ, πρέπει να προετοιμαστούν πολιτικές συνθήκες εντός της ΕΕ".

"Συζητήσαμε την επικίνδυνη κατάσταση (στην Ανατολική Μεσόγειο). Δεν αφορά μόνο την ΕΕ αλλά και το ΝΑΤΟ. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη", είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

"Ακούω από όλες τις πλευρές ότι υπάρχει ετοιμότητα για διάλογο και γι 'αυτό το λόγο τον θεωρούμε εφικτό", δήλωσε ο Μάας σε συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά από προηγούμενη επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα.

"Παραμένω πεπεισμένος ότι εάν και οι δύο πλευρές ξεκινήσουν άμεσες συνομιλίες με ειλικρινείς προθέσεις, μπορούμε να βρούμε μια λύση που να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές", πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Συμπλήρωσε ότι οι δεσμοί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας βρίσκονται σε σταυροδρόμι και θα αποσαφηνιστεί μέχρι το τέλος του έτους προς τα που βαίνουν οι σχέσεις των δύο πλευρών.