Στο κενό φαίνεται πως πέφτουν οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε ΕΕ και Βρετανία, για την εμπορική τους σχέση όταν ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος του Brexit.

Από το μεσημέρι οι εξελίξεις είναι συνεχείς, τόσο από το μέτωπο της ΕΕ και τη Σύνοδο Κορυφής, όσο κυρίως από την βρετανική πλευρά, όπου με δηλώσεις της φαίνεται να τραβάει στα άκρα την όλη κατάσταση.

Οι συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ μετά το Brexit τελείωσαν, δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Τζόνσον

Οι συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit έχουν τελειώσει, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζονται εκτός αν η Ένωση αλλάξει θεμελιωδώς τη στάση της.

«Οι εμπορικές συνομιλίες τελείωσαν: η ΕΕ έθεσε ουσιαστικά τέρμα σε αυτές λέγοντας ότι δεν θέλει να αλλάξει τη διαπραγματευτική θέση της», δήλωσε εκπρόσωπος του Τζόνσον.

«Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζονται οι εμπορικές συνομιλίες αν η ΕΕ δεν αλλάξει τη θέση της. Η ΕΕ ουσιαστικά έθεσε τέρμα στις εμπορικές συνομιλίες χθες. Μόνο αν η ΕΕ αλλάξει θεμελιωδώς τη θέση της, θα αξίζει να συζητάμε».

Νωρίτερα η ΕΕ ανακοίνωσε πως οι διαπραγματευτές της θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο για περαιτέρω συνομιλίες την ερχόμενη εβδομάδα όπως είχε προγραμματιστεί.

Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Τζόνσον είπε: «Υπάρχει μόνο λόγος για τον (διαπραγματευτή της ΕΕ) Μισέλ Μπαρνιέ να έλθει στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα αν είναι έτοιμος να συζητήσει όλα τα θέματα στη βάση νομικών κειμένων με έναν επισπεύδοντα τρόπο, χωρίς να απαιτείται από το Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει όλες τις κινήσεις.Η, αν είναι πρόθυμος να συζητήσει πρακτικά θέματα σε τομείς όπως τα ταξίδια και οι μεταφορές».

Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως θα συνεχιστεί μια ξεχωριστή διαπραγμάτευση για την εφαρμογή των μεταβατικών συνοριακών κανόνων για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Τζόνσον: Πάμε για Brexit χωρίς συμφωνία - Η ΕΕ αρνήθηκε να διαπραγματευθεί σοβαρά

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προετοιμασθεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε να διαπραγματευθεί σοβαρά και, έτσι, αν οι δεν αλλάξουν πορεία, δεν θα υπάρξει συμφωνία.

«Έφθασα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μία 1η Ιανουαρίου με ρυθμίσεις που παραπέμπουν περισσότερο στις εμπορικές σχέσεις με την Αυστραλία, οι οποίες βασίζονται στους κανόνες του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

«Αν δεν υπάρξει αποφασιστική αλλαγή προσέγγισης, πάμε για την λύση τύπου Αυστραλίας. Και πρέπει να το κάνουμε με μεγάλη πεποίθηση».

«Γίνεται σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να κάνει συμφωνία τύπου Καναδά, όπως αρχικά είχαμε ζητήσει. Φαίνεται περίεργο που έπειτα από 45 χρόνια συμμετοχής μας (στην ΕΕ) μπορούν να προσφέρουν στον Καναδά όρους που δεν προσφέρουν σε εμάς», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ευρωπαϊκές πηγές για δηλώσεις Τζόνσον: "Το όλον πράγμα είναι ρητορική"

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται ακόμη για την συνέχιση των συνομιλιών με το Ηνωμένο Βασίλειο την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν από τις Βρυξέλλες στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος και ευρωπαίος διπλωμάτης, μετά τις δηλώσεις κατά τις οποίες ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι είναι καιρός η χώρα του να προετοιμασθεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

"Δεν είπε ότι αποχωρεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αρα το όλον πράγμα είναι ρητορική. Δεν είπε ότι δεν θα συνεχίσουν τις συνομιλίες. Αρα θα τις συνεχίσουν", δήλωσε ο ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε από την πλευρά του ότι η διαπραγματευτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης "κάνει βαλίτσες για μία έντονη εβδομάδα στο Λονδίνο" και πρόσθεσε: "Οσο για την αναβίωση του θέματος "συμφωνία τύπου Αυστραλίας/συμφωνία τύπου Καναδά"... απλώς δεν υπάρχει σοβαρότητα".

Τι δήλωσαν Μισέλ, Μακρόν και Μέρκελ για το Brexit

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε σήμερα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να εργάζεται για μια συμφωνία με τη Βρετανία και ευελπιστεί πως μια πρόοδος στο κλείσιμο των κενών σε μια εμπορική σχέση είναι δυνατή τις ερχόμενες εβδομάδες, αλλά τόνισε πως η 27μελής Ένωση δεν θα συμβιβαστεί με οποιοδήποτε τίμημα.

"Το εμπόριο, η αλιεία και η διακυβέρνηση είναι πολύ σημαντικά θέματα για την ΕΕ", δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ έπειτα από δύο ημέρες συνομιλιών διά ζώσης με τους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες. "Είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα".

Ο Σ. Μισέλ τόνισε επίσης πως η Βρετανία πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία διαζυγίου στην οποία είχε καταλήξει προηγουμένως με την ΕΕ προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη στην Ιρλανδία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως οι διαπραγματευτές της ΕΕ θα μεταβούν "όπως έχει προβλεφθεί" στο Λονδίνο "την ερχόμενη εβδομάδα" προκειμένου να "εντατικοποιήσουν" τις συνομιλίες για μετά το Brexit, παρά την απειλή "μη συμφωνίας" που εξακόντισε ο Μπόρις Τζόνσον. "Η ΕΕ συνεχίζει να εργάζεται για μία συμφωνία αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα. Όπως έχει προβλεφθεί, η διαπραγματευτική ομάδα μας θα μεταβεί στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να εντατικοποιήσει τις συνομιλίες", έγραψε στο Twitter η Γερμανίδα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για τις σχέσεις τους μετά το Brexit, δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. Έχουμε δει φως τις τελευταίες ημέρες αλλά και σκιές", δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ο χρόνος πιέζει και θα ήταν "καλύτερα για αμφότερες τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία", είπε. "Όχι όμως με οποιοδήποτε τίμημα", συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένοι στις απόψεις τους για το Brexit και ανέθεσαν στον διαπραγματευτή της ΕΕ να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Βρετανία για δύο εβδομάδες. "Δεν υπάρχουν διχογνωμίες. Δεν υπήρξε καμία για τις συμφωνίες αποχώρησης, δεν υπάρχει καμία για τις μελλοντικές σχέσεις, αλλά ομόφωνη υποστήριξη για τον διαπραγματευτή μας Μισέλ Μπαρνιέ", είπε ο Μακρόν. "Είμαστε έτοιμοι για μια συμφωνία, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα", πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.