(Upd 6). Ο εκλεκτός του Ταγίπ Ερντογάν Ερσίν Τατάρ είναι ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπριών, αφού επικράτησε στον δεύτερο γύρο των εκλογών στα κατεχόμενα του ανθυποψηφίου του Μουσταφά Ακιντζί με διαφορά 3,48 ποσοστιαίων μονάδων. Το πρώτο μήνυμά του προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, τον ΟΗΕ και την ΕΕ

 

Ο Ερντογάν κέρδισε μία ακόμα παρτίδα στη σκακιέρα που έχει ανοίξει. Το θέμα είναι ότι πρόκειται για μία ακόμα ήττα των κυπριακών και ελληνικών συμφερόντων, σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο εντάσεων με την Τουρκία.

Σε μια εκλογική διαδικασία που σημαδεύτηκε από απροκάλυπτες παρεμβάσεις της Άγκυρας υπέρ του υποψήφιου της τουρκοκυπριακής δεξιάς, ο Ερσίν Τατάρ κατάφερε τελικά να επικρατήσει με ποσοστό 51,74% έναντι του 48,26% που έλαβε ο αντίπαλός του, Μουσταφά Ακιντζί.
Ευχαριστίες Τατάρ στην Τουρκία

Στην πρώτη του δήλωση ο Ερσίν Τατάρ ευχαρίστησε την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν για την στήριξη, ενώ σε σχέση με την επόμενη μέρα στο Κυπριακό εξέφρασε ετοιμότητα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απευθύνοντας κάλεσμα στον ΟΗΕ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλουν στη συνεννόηση.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εξέπεμψε μήνυμα ικανοποίησης δίνοντας συγχαρητήρια στον κ. Τατάρ εκ μέρους του ιδίου αλλά και του τουρκικού έθνους. Μήνυμα ευαρέσκειας έστειλε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος συγχαίροντας τον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, υποσχέθηκε συνεργασία για την ευημερία, ανάπτυξη και ασφάλεια των Τ/κ.

Στην πρώτη του αντίδραση υπό τα θερμά χειροκροτήματα εκατοντάδων υποστηρικτών του ο Μουσταφά Ακιντζί άφησε νέες αιχμές κατά της Τουρκίας λέγοντας ότι η εκλογή Τατάρ δεν έγινε κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, υπονοώντας τις καταγγελίες του τελευταίου διαστήματος περί εξαγοράς ψήφων μέσω επιδομάτων από την Άγκυρα. Ο Μουσταφά Ακιντζί ανακοίνωσε ταυτόχρονα την απόσυρσή του από την πολιτική, γεγονός που ήδη ερμηνεύεται από αναλυτές ως το τέλος της εποχής συζήτησης για μια λύση με διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Ερσίν Τατάρ: Tείνω χείρα ειρήνης, χείρα φιλίας προς τον ελληνοκυπριακό λαό

«Tείνω χείρα ειρήνης, χείρα φιλίας προς τον ελληνοκυπριακό λαό. Είμαι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι και να οδηγήσω σε αποτέλεσμα το Κυπριακό στη βάση των πραγματικοτήτων. Πιστεύω ότι η κατάληξη του Κυπριακού σε αποτέλεσμα, θα εξασφαλίσει μεγάλο όφελος στην περιοχή μας, θα καταστεί παράδειγμα για τη διεθνή κοινότητα και θα είναι ωφέλιμο για τους δύο λαούς και τα δύο κράτη. Πιστεύω ειλικρινά ότι μαζί με την κατάληξη του Κυπριακού σε αποτέλεσμα, θα αναπτυχθούν οι σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας», δήλωσε ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.

«Δεν θα είναι δύσκολο να καθίσουμε στο τραπέζι και να φτάσουμε σε μια συμφωνία, αν οι Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες φίλοι μας διαβάσουν σωστά τις στρατηγικές, οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες λαμβάνοντας υπόψη το μέλλον. Αν δεν το κάνουν αυτό και συνεχίσουν την αδιάλλακτη στάση τους, να ξέρουν ότι δεν θα παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας. Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα και θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα του λαού μας» υποστήριξε ο κ. Τατάρ, μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος.

Τέλος, απευθυνόμενος προς τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ σημείωσε: «Να είστε δίκαιοι. Ο τουρκοκυπριακός λαός ουδέποτε θα παραιτηθεί από το να διοικεί τον εαυτό του, από την κυριαρχία του. Βγείτε πλέον από τα καλούπια. Σκεφτείτε διαφορετικά. Ο δρόμος που ακολουθήσατε μέχρι σήμερα δεν διασφάλισε την επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο, αντιθέτως την εμπόδισε. Εγώ και η ομάδα μου είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε μαζί σας. Αρκεί να μην παραγνωρίζετε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού».

Ο νέος ηγέτης της τουρκοκυπριακής πλευράς βρίσκεται σε διαδικασία σχηματισμού νέου «κυβερνητικού» σχήματος.