Τη σύσταση κυβέρνησης συνασπισμού από όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην βουλή ανήγγειλε χθες, Τρίτη, το βράδυ, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Σερβίας και αρχηγός του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στη νέα κυβέρνηση εκτός από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) θα συμμετάσχουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) του Ίβιτσα Ντάτσιτς και η Σερβική Πατριωτική Ένωση (SPAS), της οποίας ηγείται ο υδατοσφαιριστής Αλεξάνταρ Σάπιτς.

Ο Βούτσιτς υπογράμμισε ότι η κυβερνητική συνεργασία όλων των κομμάτων αποτελεί επιβεβλημένη εκ των πραγμάτων επιλογή με δεδομένο ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν πολλές προκλήσεις στην οικονομία και κυρίως στα εθνικά θέματα. Ο ίδιος απέφυγε να αναφερθεί στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση, αποκάλυψε ωστόσο ότι ο σημερινός ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάστιτς θα αναλάβει πρόεδρος της βουλής.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι η θητεία της νέας κυβέρνησης θα διαρκέσει δύο χρόνια περίπου, μέχρι τον Απρίλιο του 2022 όταν θα πραγματοποιηθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ταυτόχρονα με τις προεδρικές. Οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο Βούτσιτς, θα είναι: η αντιμετώπιση της πανδημίας, η υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας στο ζήτημα του Κοσόβου, η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της εθνικής κυριαρχίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι η πρώτη φορά στην νεότερη ιστορία της Σερβίας και συγκεκριμένα από την εφαρμογή του πολυκομματικού συστήματος το 1990, που στην σερβική βουλή δεν θα υπάρχει αντιπολίτευση και όλα τα κόμματα θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Από τις 250 έδρες που συνθέτουν τη βουλή της Σερβίας, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα καταλαμβάνει 188 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 32 και η Σερβική Πατριωτική Ένωση 11 έδρες. Με 19 βουλευτές εκπροσωπούνται οι εθνικές μειονότητες.

Στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Ιουνίου αρνήθηκαν να συμμετάσχουν τα κόμματα που ασκούσαν αντιπολίτευση κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο καταγγέλλοντας έλλειψη δημοκρατικών συνθηκών για την διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.