Με μια επετειακή ανάρτηση, η οποία πιθανόν να "κρύβει" μηνύματα και προς την σημερινή ηγεσία της Τουρκίας, επέλεξε να τιμήσει την 193η επέτειο από τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

 

Συγκεκριμένα την Τρίτη, το ρωσικό ΥΠΕΞ ανήρτησε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter βίντεο αφιερωμένο στην 193η επέτειο της "Ναυμαχίας στο Ναυαρίνο", η οποία, μέσω της βύθισης του οθωμανικού στόλου, οδήγησε λίγο αργότερα στην ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Η ανάρτηση ακολουθεί εκείνη της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα περί αναγνώρισης του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων όλων των χωρών έως και τα 12 ναυτικά μίλια (θέση που συμπίπτει με την ελληνική και αντίκειται στην τουρκική).

Στις 20 Οκτωβρίου 1827, στον Κόλπο του Ναυαρίνου, οι ναυτικές δυνάμεις της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας κατάφεραν ένα σημαντικό πλήγμα κατά των Οθωμανών, υποστηρίζοντας τον αγώνα των Ελλήνων για Ελευθερία και Ανεξαρτησία.

Στην ανάρτηση του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σημειώνει: "Πριν από 193 χρόνια, οι ρωσικές δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας νίκησαν τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο. Η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στο Ναυαρίνο άνοιξε τον δρόμο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας".

Είχε προηγηθεί, προ ημερών, ανάρτηση της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, για την ισχύ της Σύμβασης του ΟΗΕ περί του Δικαίου της Θάλασσας και για τη Μεσόγειο:

Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 «ακρογωνιαίο λίθο» του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών.

Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο.