Η Αρμενία γνωστοποίησε σήμερα ότι «σφοδρές μάχες» βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν και των στρατιωτών του Ναγκόρνο Καραμπάχ γύρω από τη Σούσα, μια πόλη-κλειδί που ανοίγει τον δρόμο προς την πρωτεύουσα Στεπανακέρτ.

Από την επανάληψη των εχθροπραξιών την 27η Σεπτεμβρίου, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ανέκτησαν σημαντικό μέρος εδαφών στο νότιο τμήμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και πλησιάζουν εδώ και ημέρες τη Σούσα και έναν δρόμο ζωτικής σημασίας που ενώνει την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία.

Μια εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, η Σουσάν Στεπανιάν, έκανε λόγο για «ιδιαίτερα σφοδρές και βίαιες μάχες» που εκτυλίχθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο στα περίχωρα της Σούσας, προσθέτοντας πως απετράπησαν επιθέσεις των αζέρικων δυνάμεων.

Βομβαρδισμοί έχουν επίσης πλήξει την πόλη, σύμφωνα με το Γερεβάν. Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό, που είναι, σύμφωνα με το ίδιο, «απολύτως ψευδής».

Από τις εχθροπραξίες που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή, τις χειρότερες εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.250 άνθρωποι, όμως ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ υψηλότερος, δεδομένου ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν επικοινωνεί τις στρατιωτικές απώλειές του.

Τρεις απόπειρες για την εφαρμογή ανθρωπιστικής εκεχειρίας δεν ευοδώθηκαν.