O εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει στις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου τοπική ώρα (03.00 τα ξημερώματα της Κυριακής ώρα Ελλάδας) από την έδρα του στο Ουίλμινγκτον, στο Ντέλαγουερ, μετά τη νίκη του που ανακοίνωσαν μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ. Συγχαρητήρια μηνύματα ηγετών από όλο τον κόσμο και από την ελληνική πολιτική ηγεσία.

 

Ο "εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα απευθυνθεί στο αμερικανικό έθνος από το Ουίλμινγκτον, στο Ντέλαγουερ, και θα έχει στο πλευρό του την Τζιλ Μπάιντεν, την εκλεγμένη αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και τον Νταγκ Έμχοφ", τον σύζυγό της, έγραψε το επιτελείο του σε ένα δελτίο τύπου.

 ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Συγχαρητήρια της Καγκελαρίου Μέρκελ προς τον Τζον Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις

Τα «θερμά συγχαρητήριά» της εξέφρασε πριν από λίγο στον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις για την νίκη τους στις εκλογές η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ και τόνισε την σημασία της διατλαντικής συνεργασίας στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις των καιρών μας.

Σε ανακοίνωση της Καγκελαρίας αναφέρονται τα εξής:

«Θερμά συγχαρητήρια! Οι αμερικανοί πολίτες αποφάσισαν. Ο Τζο Μπάιντεν θα γίνει ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Του εύχομαι από καρδιάς τύχη και επιτυχία και συγχαίρω επίσης την Κάμαλα Χάρις, την πρώτη εκλεγμένη Αντιπρόεδρο της χώρας της.

Προσβλέπω στην μελλοντική συνεργασία με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Η διατλαντική μας φιλία είναι αναντικατάστατη, εάν θέλουμε να υπερβούμε τις μεγάλες προκλήσεις αυτής της εποχής».

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν συγχαίρει τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη σήμερα τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις.

"Οι Αμερικανοί επέλεξαν τον Πρόεδρό τους. Συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν και στην Κάμαλα Χάρις! Έχουμε πολλά να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις. Ας εργαστούμε από κοινού!", σημειώνει ο Γάλλος πρόεδρος σε μήνυμά του στο Twitter.

Συγχαρητήρια του Μπόρις Τζόνσον στον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στις προεδρικές

Τα συγχαρητήριά του εξέφρασε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι προσβλέπει στην στενή συνεργασία τους στις προτεραιότητες που μοιράζονται οι δύο ηγέτες.

"Συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ και στην Κάμαλα Χάρις για το ιστορικό της επίτευγμα", αναφέρει ο Μπόρις Τζόνσον σε ανακοίνωσή του.

"Οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος σύμμαχός μας και προσβλέπω στην στενή συνεργασία μας στις κοινές μας προτεραιότητες, από την κλιματική αλλαγή ως το εμπόριο και την ασφάλεια", σημειώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Τα συγχαρητήριά του εξέφρασε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, προσθέτοντας ότι αν και μερικές διαδικασίες συνεχίζονται είναι σαφές ότι ο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές στις ΗΠΑ.

"Ήταν μια στενή αναμέτρηση και ο Ντόναλντ Τραμπ αγωνίστηκε σκληρά", γράφει ο Ράαμπ σε μήνυμά του στο Twitter. "Προσβλέπουμε στην συνεργασία μας με την νέα κυβέρνηση - η φιλία Ηνωμένου Βασιλείου-Ηνωμένων Πολιτειών αποτέλεσε πάντα μια δύναμη για το καλό στον κόσμο", προσθέτει.

Συγχαρητήρια του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου για την εκλογή των Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις

«Οι άνθρωποι της Αμερικής μίλησαν. Είναι καιρός να ενωθούμε για χάρη του Έθνους. Συγχαρητήρια στον εκλεγέντα Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Προσευχόμαστε για αυτούς και τον Πρόεδρο Τραμπ να συνεργαστούν για την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας. Ένα έθνος υπό τον Θεό!» γράφει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, συγχαίροντας τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις για την εκλογή τους στις θέσεις του Προέδρου και της Αντιπροέδρου αντίστοιχα.

Η ΠτΔ συγχαίρει τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις για την εκλογή τους

Με ανάρτηση στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συγχαίρει τον Τζο Μπάιντεν, νέο εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ και την Κάμαλα Χάρις πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρο.

Παράλληλα, επισημαίνει: «Προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία απέναντι στις προκλήσεις της εποχής μας» και προσθέτει: «Η επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή είναι το πρώτο βήμα!».

Συγχαρητήρια ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την εκλογή Μπάιντεν

Συγχαρητήρια ανάρτηση για την εκλογή του Τζο Μπάιντεν έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο Τζο Μπάιντεν υπήρξε αληθινός φίλος της Ελλάδας και είμαι βέβαιος ότι υπό την προεδρία του η σχέση μεταξύ των χωρών μας θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή», αναφέρει στην ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός.

Συγχαρητήρια του Αλ. Τσίπρα για την εκλογή του Τζο Μπαιντεν

Τα συγχαρητήρια του στον Τζο Μπάινεν για την εκλογή του έδωσε με ανάρτησή του στα social media ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσιπρας.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Σάντσεθ συνεχάρη τον Τζον Μπάιντεν

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν με ένα τουίτ που του απηύθυνε απόψε.

«Ο Αμερικανικός λαός επέλεξε τον 46ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Συγχαρητήρια @JoeBiden και @KamalaHarris. Σας ευχόμαστε καλή τύχη και ό,τι καλύτερο. Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε μαζί σας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας», ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Ο Τζάστιν Τριντό συγχαίρει τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό συνεχάρη σήμερα τον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις για την εκλογή τους στην προεδρία και αντιπροεδρία των ΗΠΑ, λιγότερο από μία ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ.

"Ανυπομονώ να εργαστώ με τον εκλεγμένο πρόεδρο Μπάιντεν, την αντιπρόεδρο Χάρις, τη διοίκησή τους και το Κογκρέσο των ΗΠΑ προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε μαζί στις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις", αναφέρεται σε ένα δελτίο τύπου.

M. Βέμπερ για τα εκλογικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ: «Εξαιρετικά νέα από τις ΗΠΑ»

Οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ χρειάζονται επανέναρξη αναφέρει ο επικεφαλής της Κ.Ο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά νέα από τις ΗΠΑ».

Συγκεκριμένα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ σημειώνει:

«Εξαιρετικά νέα από τις ΗΠΑ. Τώρα ανυπομονούμε για τα επίσημα αποτελέσματα και την εκλογική διαδικασία. Η διατλαντική σχέση χρειάζεται μια επανέναρξη».