Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι όλα τα ρωσικά εμβόλια κατά του κορονοϊού είναι αποτελεσματικά, προσθέτοντας ότι σύντομα θα κατοχυρωθεί και το τρίτο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού.  

Η Ρωσία έχει αρχίσει να κάνει χρήση του δικού της εμβολίου Sputnik-V, παρότι η Τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, ενώ χθες ανακοίνωσε ότι το εν λόγω εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 90% και πλέον, λίγη ώρα αφότου οι εταιρείες Pfizer Inc and BioNTech είχαν ανακοινώσει ότι το πειραματικό εμβόλιο που ανέπτυξαν είναι κατά 90% και πλέον αποτελεσματικό.  

«Υπάρχουν ήδη δύο κατοχυρωμένα εμβόλια. Και οι μελέτες έχουν δείξει και επιβεβαιώσει ότι, πρώτον, τα εμβόλια αυτά είναι ασφαλή και δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες μετά την χρήση τους  και, δεύτερον, όλα είναι αποτελεσματικά», δήλωσε ο Πούτιν κατά την διάρκεια της συνάντησης κορυφής των μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ) που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Πούτιν είπε ακόμη ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργασθεί για την ανάπτυξη των εμβολίων και συμφώνησε με την άποψη του πρωθυπουργού του Πακιστάν Ιμράμ Χαν ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα πρέπει να γίνει κτήμα όλης της ανθρωπότητας.  

«Προτείνουμε να μην πολιτικοποιηθούν αυτές οι διαδικασίες και να ξεκινήσουμε από το ότι οι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη χρειάζονται αυτά τα φάρμακα σήμερα. Είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε με όλες τις χώρες του κόσμου και φυσικά με όλους τους εταίρους μας στο πλαίσιο του ΟΣΣ» , δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.       

Στη Ρωσία το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 20.977 νέα κρούσματα κονονοϊού και 368 θάνατοι. Η Ρωσία με 1.817. 109 κρούσματα μέχρι σήμερα βρίσκεται στην πέμπτη ως προς τον αριθμό των καταγραμμένων κρουσμάτων μετά τις ΗΠΑ, την Ινδία, την Βραζιλία και την Γαλλία.