(update) Η Κίνα συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, μία εβδομάδα σχεδόν μετά την ανακοίνωση της εκλογικής νίκης του υποψηφίου των Δημοκρατικών.

«Σεβόμαστε την επιλογή του αμερικανικού λαού. Απευθύνουμε τα συγχαρητήριά μας στον κ. Μπάιντεν και στην (νεοεκλεγείσα αντιπρόεδρο) κα. Χάρις», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Γουάνγκ Γουενμπίν.

Ενώ πλήθος ξένων ηγετών συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ ήδη από την 7η Νοεμβρίου, η Κίνα καθυστέρησε αρκετές ημέρες να αναγνωρίσει αυτήν την εκλογική νίκη, περιμένοντας τα «επίσημα αποτελέσματα».

Και καθώς ο απερχόμενος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη παραδεχθεί την ήττα του, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε ότι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών «θα επικυρωθεί σύμφωνα με τους νόμους και τις διαδικασίες που ισχύουν στις ΗΠΑ».

Η καθυστερημένη αντίδραση της Κίνας τροφοδοτεί την ιδέα ότι το Πεκίνο πόνταρε σε επανεκλογή του Τραμπ, ο οποίος θεωρείται, στην Κίνα (και όχι μόνο), ότι αποδυνάμωσε την χώρα του και την Δύση, παρά το γεγονός ότι συνέβαλε στην επιδείνωση των σινοαμερικανικών σχέσεων εξαπολύοντας τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.

Το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς μπορεί να φοβάται ότι με τον Τζο Μπάιντεν στην αμερικανική προεδρία θα αυξηθούν οι πιέσεις προς το Πεκίνο για τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν έχει ακόμη συγχαρεί προσωπικά τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ