Η Τουρκία «δεν εποφθαλμιά εδάφη άλλης χώρας» διαβεβαίωσε τον Εμανουέλ Μακρόν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Γάλλος και Τούρκος πρόεδρος, στο πλαίσιο των τουρκικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία.

Ειδικότερα, ο Ερντογάν επεσήμανε στον Μακρόν ότι η τουρκική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στη βόρεια Συρία στοχεύει σε «τρομοκρατικά στοιχεία» και «στην εκδίωξη τρομοκρατικών στοιχείων» από τον θύλακα της Αφρίν, όπως το YPG.

Η Τουρκία έχει εξαπολύσει από την 20η Ιανουαρίου επίθεση στην Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική».

Υπενθυμίζεται πως ο Μακρόν έδωσε συνέντευξη την περασμένη Τρίτη στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro, όπου προειδοποίησε ότι η τουρκική επιχείρηση θα αποτελούσε ένα «πραγματικό πρόβλημα» για την Γαλλία αν αυτή αποδειχτεί μια «επιχείρηση εισβολής», για να λάβει την απάντηση από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως η Γαλλία «δεν μπορεί να κάνει τον δάσκαλο» στη χώρα του.