Οι πλέον εύρωστες οικονομίες του πλανήτη πλησιάζουν σε συμφωνία για ενίσχυση των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε μια συμφωνία - σταθμό για τη βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, η οποία αντιμετωπίζει την αντίθεση των ΗΠΑ.

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας Mohammed Al-Jadaan ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι το βασίλειο πιέζει για την επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο της G-20 για την ενίσχυση του οπλοστασίου του παγκόσμιου "δανειστή". Η Σ. Αραβία "φιλοξενεί" τη Σύνοδο των ηγετών της G-20 το σαββατοκύριακο.

"Είμαι αισιόδοξος ότι θα επιτύχουμε συμφωνία στο εγγύς μέλλον", ανέφερε ο Jadaan, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του δικτύου Bloomberg.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του είχαν μπλοκάρει νωρίτερα εντός του έτους μια έκδοση 500 δισ. δολαρίων για την αύξηση των αποθεμάτων του Ταμείου, γνωστών ως Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDR), επικρίνοντας το σχέδιο γιατί, κατά την Ουάσινγκτον, δεν επικεντρωνόταν στις πραγματικά φτωχές χώρες.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ και η μόνη χώρα που διαθέτει βέτο σε οποιαδήποτε αύξηση των πόρων που διαθέτει το ταμείο.

Η εκλογή του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν, στην προεδρία των ΗΠΑ, έχει ενισχύσει τις ελπίδες για μια έκδοση ανάλογη εκείνης που έγινε το 2009, εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος της χώρας, επί πρόεδρίας Ομπάμα.

"Αποτελεί βασικό στόχο για εμάς να αποκτήσουμε φρέσκο χρήμα είτε μέσω αναδιανομής υπαρχόντων SDRs, είτε - ακόμη καλύτερα - με έκδοση νέων SDRs", ανέφερε ο Tidjane Thiam, πρώην CEO της Credit Suisse και νυν ειδικός απεσταλμένος της Αφρικανικής Ένωσης.

Υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας, η G-20 έχει προσφερθεί να καθυστερήσει τις πληρωμές χρέους 73 χωρών, που παλεύουν ενάντια στις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού. Μέχρι στιγμής, 40 χώρες έχουν ζητήσει ανάλογα μέτρα ελάφρυνσης, με τις υπόλοιπες να προσπαθούν να τα αποφύγουν προκειμένου να μην δώσουν "σήμα" αδυναμίας αποπληρωμής χρεών στις αγορές.