Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο επιτάχυναν τις διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία που θα διέπει τις μελλοντικές τους σχέσεις με στόχο να ολοκληρωθούν την Πέμπτη, αλλά οι ενδεχόμενες υποχωρήσεις οι οποίες συζητούνται από τις διαπραγματευτικές ομάδες προκαλούν εντάσεις μεταξύ των χωρών μελών της Ένωσης, δήλωσαν σήμερα στο AFP πολλές ευρωπαϊκές πηγές.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «θέλει μία συμφωνία» και έστειλε στο Λονδίνο μία από τις στενότερες συνεργάτιδές της, την Γαλλίδα Στεφανί Ριζό, «για να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις, με υποχωρήσεις που κινδυνεύουν να ξεπεράσουν ό,τι έχει γίνει αποδεκτό από τα κράτη μέλη», εξήγησαν οι πηγές.

«Η Γαλλία δεν θα αποδεχθεί μία συμφωνία για το Brexit που δεν σέβεται τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά μας», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ ντε Κρο μετά την συνάντησή τους στο Παρίσι. Ο πρόεδρος της Γαλλίας προειδοποίησε ότι το Παρίσι παρακολουθεί προσεκτικά την πορεία των διαπραγματεύσεων σε σχέση με τους όρους των εμπορικών συναλλαγών και την αλιεία.

Ο βέλγος πρωθυπουργός δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι σημαντική η επίτευξη συμφωνίας , αλλά «όχι με οποιοδήποτε κόστος».

Η πρωτοβουλία που ανέλαβε το Σάββατο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρείται «παρακινδυνευμένη»:  ο ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ «δεν θα έχει πλέον τον έλεγχο και οι διαπραγματεύσεις θα διεξάγονται από το γραφείο της προέδρου», δήλωσε πηγή που πρόσκειται στην διαπραγματευτική διαδικασία.

«Υπάρχει αυξανόμενη δυσαρέσκεια  μεταξύ των κρατών μελών για το ότι η κα. φον ντερ Λάιεν κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει συμφωνία και η αντίληψη είναι ότι αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε άλλη πηγή.

Η Στεφανί Ριζό, η απεσταλμένη για την «στήριξη» του Μπαρνιέ, «είναι ατού, διότι γνωρίζει πολύ καλά τον φάκελο», δήλωσαν άλλες πηγές. Στέλεχος του γραφείου της φον ντερ Λάιεν ανήκε στην υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ ομάδα που διαπραγματεύθηκε την συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενωση.

Πολλές πηγές δηλώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν προόδευσαν πολύ κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου, αλλά χθες επιταχύνθηκαν και υποχωρήσεις προτείνονται για να υπάρξει συμφωνία.
Στόχος είναι οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν την Πέμπτη: «Είτε θα υπάρξει συμφωνία, είτε θα είναι το τέλος», εξήγησε μία πηγή.

Η Στεφανί Ριζό και ο Μισέλ Μπαρνιέ γνωρίζουν τις κόκκινες γραμμές των κρατών», βεβαιώνει εσωτερική στις διαπραγματεύσεις πηγή. Ομως τα κράτη «φοβούνται ότι θα βρεθούν στην θέση να πουν "όχι" στην προτεινόμενη συμφωνία, με τον κίνδυνο διαίρεσης», εξήγησε άλλη ευρωπαϊκή πηγή.

Ευρωπαίοι και Βρετανοί συνεχίζουν την επιθετική ανταλλαγή δηλώσεων

Οι εμπορικές συνομιλίες του Brexit ‘σκαλώνουν’ στο θέμα της αλιεία, των κανόνων διακυβέρνησης που θα διέπουν την μελλοντική τους σχέση και του μηχανισμού επίλυσης μελλοντικών διαφορών διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προβάλλει υπερβολικές απαιτήσεις, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμο μέλος της βρετανικής κυβέρνησης.

Ενώ απομένουν μόλις 30 ημέρες έως ότου η Βρετανία βγει από την τροχιά της ΕΕ ύστερα από μια μεταβατική περίοδο που τέθηκε σε εφαρμογή αφού αποχώρησε επίσημα από το ευρωπαϊκό μπλοκ, οι δύο πλευρές προσπαθούν να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία για να αποφευχθεί ένα ταραχώδες φινάλε στην πενταετή κρίση του Brexit.

Και ενώ η κάθε πλευρά ζητά από την άλλη συμβιβασμούς, Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Βρετανία πρέπει να αποσαφηνίσει τις θέσεις της και να «διαπραγματευτεί πραγματικά», ενώ προειδοποίησε ότι η ΕΕ δεν θα δεχθεί μια «συμφωνία κατώτερου επιπέδου».

Ακόμα κι αν διασφαλιστεί μια εμπορική συμφωνία, είναι πιθανόν να πρόκειται για ένα περιορισμένο σύμφωνο για προϊόντα, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί κάποια αναταραχή καθώς επανέρχονται οι συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ της μεγαλύτερης στον κόσμο εμπορικής ένωσης και της Βρετανίας.

Οι συνομιλίες καθυστερούν στο θέμα της αλιείας στα βρετανικά ύδατα, στους ευρωπαϊκούς κανόνες που θα δεχθεί το Λονδίνο και στον τρόπο με τον οποίο θα μπορεί να επιλυθεί η όποια διαφορά.

«Η ΕΕ συνεχίζει να θέλει να πάρει τη μερίδα του λέοντος της αλιείας στα ύδατά μας -το οποίο δεν είναι δίκαιο δεδομένου ότι αποχωρούμε από την ΕΕ», δήλωσε ο πρωθυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ στο δίκτυο Sky.

«Η ΕΕ συνεχίζει να μας θέλει συνδεδεμένους με τον τρόπο που εκείνοι κάνουν τα πράγματα», δήλωσε ο Γκόουβ. «Η ΕΕ αυτή τη στιγμή διατηρεί το δικαίωμα, εάν υπάρχει κάποιου είδους διαμάχη, να μην ‘ξηλώσει’ τα πάντα, αλλά να μας επιβάλλει κάποιους πραγματικά τιμωρητικούς και σκληρούς περιορισμούς και δεν νομίζουμε ότι είναι δίκαιο αυτό».

Μια εμπορική συμφωνία δεν θα προστατεύει μόνο το εμπόριο αλλά και την ειρήνη στην υπό βρετανική κυριαρχία Βόρεια Ιρλανδία, αν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκύψουν κάποια προβλήματα στα συνοριακά σημεία ΕΕ-Βρετανία με τη μεγαλύτερη κίνηση.

Η αποτυχία να επιτευχθεί μια συμφωνία θα δημιουργήσει προβλήματα στα σύνορα, θα τρομάξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα διαταράξει τις εύθραυστες εφοδιαστικές αλυσίδες σε όλη την ΕΕ και όχι μόνο --την ώρα που ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με το τεράστιο οικονομικό κόστος της πανδημίας της COVID-19.

Ο Γκόουβ δήλωσε ότι η διαδικασία είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της, αλλά απέφυγε να επαναλάβει προηγούμενη πρόβλεψή του για πιθανότητες 66% για μια συμφωνία. Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένο ποσοστό προβλέψεων.

«Η προτεραιότητα είναι οι Βρετανοί να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους και πραγματικά να διαπραγματευτούν για να βρεθεί μια συμφωνία», δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας στο Reuters. «Και η ΕΕ έχει συμφέροντα για να υπερασπιστεί, αυτά του θεμιτού ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις και αυτά για τους αλιείς».

«Η ΕΕ έχει κάνει μια ξεκάθαρη και ισορροπημένη προσφορά για μια μελλοντική εταιρική σχέση με τη Βρετανία. Δεν θα δεχτούμε μια συμφωνία χαμηλότερου επιπέδου που δεν θα σέβεται τα δικά μας συμφέροντα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ