Πρόσκληση στην Ελλάδα για διερευνητικές επαφές εντός του Ιανουαρίου απηύθυνε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος η χώρα του καλεί σε διάλογο επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους προηγούμενους 60 γύρους των διερευνητικών επαφών.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας προσπαθώντας να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα να αποδεχτεί την πρόσκληση, συμπλήρωσε ότι «μας έλεγαν πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές όσο το Ορούτς Ρέις βρίσκεται στην περιοχή. Το πλοίο έφυγε απο εκεί και για περίπου 6 μήνες θα κάνει έρευνες σε άλλη περιοχή. Έτσι, η Ελλάδα δεν έχει καμία δικαιολογία. Είναι φανερό το τι θα συζητήσουμε στις διερευνητικές επαφές η ατζέντα είναι γνωστή».

Η Άγκυρα ελπίζει σε «καλές εξελίξεις» σχετικά με τις σχέσεις με την Ελλάδα, δήλωνε χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν σε τηλεοπτική συνέντευξη στο CNNTURK.

Ο προεδρικός σύμβουλος ωστόσο, ερμηνεύοντας για μία ακόμη φορά κατά το δοκούν το χρονοδιάγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία τον Μάρτιο θα αποφασίσει για το θέμα των κυρώσεων κατά της Άγκυρας, δήλωσε ότι το θέμα των κυρώσεων «είναι πια πίσω μας».

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν έχει λάβει πρόσκληση από την Τουρκία για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών

«Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών» σημειώνει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

«Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει τη διάθεσή της να ανταποκριθεί σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας» τονίζει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος γύρος των διερευνητικών είχε πραγματοποιηθεί το 2016 στην Αθήνα.