(upd 14:00) Οι συντηρητικοί της Αγγελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σούλτς συμφώνησαν στη συγκρότηση μείζονος κυβερνητικού συνασπισμού. Την είδηση αρχικά μετέδωσε η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel και στη συνέχεια επιβεβαίωσαν οι εφημερίδες Ηandelsblatt και Sueddeutsche Zeitung καθώς και η βουλευτής του CDU Σεράπ Γκιουλέρ, μέσω ανάρτησής της στο Twitter.

Στην επόμενη κυβέρνηση συνεργασίας οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα αναλάβουν σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τόσο το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF όσο και το περιοδικό "Der Spiegel" τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Εργασίας,

Στον σοσιαλδημοκράτη δήμαρχο του Αμβούργου το υπουργείο Οικονομικών

Ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου Ολαφ Σολτς αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού, μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο DPA.

Το SPD τάσσεται υπέρ της αύξησης των δαπανών εις βάρος της λιτότητας και η τοποθέτησή του σημαίνει την απομάκρυνση από την σφικτή δημοσιονομική πολιτική του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχολιάζει το Reuters.

Στο υπουργείο Εξωτερικών ο Μάρτιν Σουλτς

Το υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ αναλαμβάνει ο Μάρτιν Σουλτς,

την ηγεσία του κόμματος θα αναλάβει η σημερινή επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αντρέα Νάλες.

Οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) θα αναλάβουν το νέο, αναβαθμισμένο, υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο, όπως μεταδίδει η Bild, αναμένεται να κατέχει ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος και απερχόμενος Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ.
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) θα αναλάβει μεταξύ άλλων τα υπουργεία Οικονομίας και Άμυνας.

Σύμφωνα με τo Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), οι Σοσιαλδημοκράτες διεκδικούσαν, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων, κάτι το οποίο προσέκρουε στην επιθυμία του Χορστ Ζέεχοφερ, του προέδρου του CSU, να το αναλάβει το δικό του κόμμα.

Τώρα θα πρέπει όμως να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας τα 450.000 μέλη του SPD, με μια εσωκομματική διαδικασία η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 3 εβδομάδες.

Κορυφαίοι διαπραγματευτές του SPD ανακοινώνουν την επίτευξη συμφωνίας

Κορυφαίοι διαπραγματευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ανακοίνωσαν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ότι κατέληξαν σε συμφωνία με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Σε μήνυμά του που ανήρτησαν μαζί με μια φωτογραφία του επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς και άλλων σοσιαλδημοκρατών διαπραγματευτών να χαμογελούν, οι διαπραγματευτές του SPD έγραψαν: «Κουρασμένοι αλλά χαρούμενοι. Υπάρχει συμφωνία! Επιτέλους. Τώρα γίνεται η επεξεργασία των τελευταίων λεπτομερειών στο κείμενο. Μετά οι 35 διαπραγματευτές του SPD θα το αξιολογήσουν».

Δυσαρεστημένη η γερμανική βιομηχανία από την προγραμματική συμφωνία

Την δυσαρέσκειά της για την προγραμματική συμφωνία της νέου κυβερνητικού συνασπισμού εξέφρασε η Ένωση Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο ενισχύει την ανακατανομή και όχι την διασφάλιση του μέλλοντος.

"Στη συνολική εικόνα η γερμανική βιομηχανία είναι δυσαρεστημένη από την προγραμματική συμφωνία. Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση κεφαλαίων, υπάρχει μια σαφής τάση προς την κατεύθυνση της ανακατανομής αντί της διασφάλισης του μέλλοντος", δήλωσε ο Πρόεδρος της BDI Ντίτερ Κεμπφ και πρόσθεσε ότι στην φορολογική πολιτική, παρά την καλή οικονομική κατάσταση, απουσιάζει το θάρρος για χειροπιαστές ελαφρύνσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. "Η Γερμανία πρέπει επειγόντως να αντιμετωπίσει τον διεθνή φορολογικό ανταγωνισμό. Μας λείπει μια σαφής αναγνώριση φορολογικών κινήτρων για την έρευνα και την ανάπτυξη (?) Επίσης δεν φαίνεται μια μεγάλη κίνηση στο θέμα της ψηφιοποίησης", κατέληξε ο Πρόεδρος της BDI.