Οι κυβερνήσεις διατρέχουν τον κίνδυνο οι πολίτες να εγκαταλείψουν τις βασικές αρχές της δημοκρατίας, καθώς οι χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξανόμενο λαϊκισμό και με τη διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στους έχοντες και τους μη προνομιούχους, προειδοποιεί ο γγ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Κυβερνητικής Συνόδου Κορυφής στο Ντουμπάι.

Οι κυβερνήσεις σ' όλον τον κόσμο πρέπει να βρουν πιο σταθερό έδαφος για να προωθήσουν τις οικονομίες τους και να εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα ζωής για τους λιγότερο προνομιούχους πολίτες τους, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με συντονιστή τον παρουσιαστή του CNN Ρίτσαρντ Κουέστ.

Όπως τόνισε ο Γκουρία, ορισμένες χώρες μοιάζουν μάλιστα να βρίσκονται στα πρόθυρα συντριπτικής αποχής από την εκλογική διαδικασία. «Γιατί χάσαμε το Brexit; Επειδή 60% των νέων δεν πίστεψε ότι χρειαζόταν να πάει να ψηφίσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος σημείωσε πως πολλές κυβερνήσεις διεθνώς έχασαν το τρένο για να βοηθήσουν τους μη προνομιούχους ψηφοφόρους τους απ' όταν ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008. Το χάσμα για τον Γκουρία μπορεί να είναι χειρότερο στο μέλλον, αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

«Αφήσαμε υπερβολικά πολλούς ανθρώπους έξω από τη διαδικασία» είπε και τόνισε: «Πρέπει να δούμε πώς θα τους πάρουμε και πάλι μαζί μας».