(update) Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε σειρά οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την απέλαση δέκα ρώσων διπλωματών, σε απάντηση των κυβερνοεπιθέσεων και της ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ του 2020 που αποδίδονται στην Μόσχα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που θα επιτρέψει την επιβολή και νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ώστε να προκληθούν «στρατηγικές και οικονομικές συνέπειες» εις βάρος της, «εάν συνεχίσει ή ευνοήσει την κλιμάκωση των ενεργειών διεθνούς αποσταθεροποίησης», προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Στις κυρώσεις, στο πλαίσιο των οποίων αναμένεται να μπουν στη μαύρη λίστα κάπου 30 νομικά πρόσωπα, θα προστεθεί η απέλαση περίπου 10 ρώσων αξιωματούχων από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μία από τις πηγές αυτές.

Ακόμη, η Ουάσινγκτον αναμένεται να ανακοινώσει επιθετικά νέα μέτρα ως προς το ρωσικό δημόσιο χρέος, απαγορεύοντας σε αμερικανικούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς να κάνουν συναλλαγές με αξιόγραφα του δημοσίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Δεν ήταν διαθέσιμοι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για σχόλια όσον αφορά τις πληροφορίες που έδωσαν οι πηγές αυτές στο Ρόιτερς.

Η κίνηση αναμφίβολα θα ρίξει κι άλλο πάγο στις ήδη ψυχρές διμερείς σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα. Η Ρωσία επικρίνεται το τελευταίο διάστημα από τη Δύση διότι συγκέντρωσε στρατεύματα στα σύνορά της με την Ουκρανία.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε διαμηνύσει προεκλογικά εξάλλου ότι θα αναλάμβανε δράση διότι, κατά δημοσιεύματα του Τύπου και κατά τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η Ρωσία φέρεται να προσέφερε αμοιβές σε Ταλιμπάν για να σκοτώνουν αμερικανούς στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν.

Οι κυρώσεις αυτές αναμένεται να οδηγήσουν σε νέο ναδίρ τις σχέσεις των δύο χωρών, που ήδη είχαν φθάσει στο χειρότερό τους επίπεδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο τον περασμένο μήνα, όταν ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν «killer», κάτι που είτε ειπώθηκε με την κυριολεκτική σημασία της λέξης («φονιάς») είτε μεταφορικά («αδίστακτος») έστειλε σαφές μήνυμα στη Μόσχα.

«Η εχθρότητα και η απρόβλεπτη φύση των ενεργειών της Αμερικής μας αναγκάζουν γενικά να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα σενάρια», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης των δύο προέδρων την Τρίτη ο κ. Μπάιντεν είπε στον κ. Πούτιν πως οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «σθεναρά» τα συμφέροντά τους, κατά την αμερικανική εκδοχή για το τι διαμείφθηκε. Ο αμερικανός πρόεδρος ωστόσο ταυτόχρονα πρότεινε στον ρώσο ομόλογό του να συναντηθούν σε «τρίτη χώρα» για να αναζητήσουν πεδία συνεργασίας.

Η Μόσχα θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε οποιεσδήποτε νέες "παράνομες" κυρώσεις των ΗΠΑ

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε οποιεσδήποτε νέες “ παράνομες” κυρώσεις επιβληθούν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ, ενώ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα μειώσουν τις πιθανότητες να πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα περιμένει να δει τι θα συμβεί στο μέτωπο των κυρώσεων προτού σχολιάσει το θέμα λεπτομερώς. Όμως πρόσθεσε ότι η στάση του Κρεμλίνου και η απάντησή του στις κυρώσεις παραμένει ίδια.

Καταδικάζουμε οποιαδήποτε πρόθεση να επιβληθούν κυρώσεις, τις θεωρούμε παράνομες και σε κάθε περίπτωση η αρχή της ανταποδοτικότητας ισχύει στον τομέα αυτό”, τόνισε ο Πεσκόφ. “ Ανταποδοτικότητα ώστε τα συμφέροντά μας να διασφαλίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, εξήγησε ο ίδιος.

Η Ρωσία δεν επιθυμεί οι σχέσεις της με την Ουάσινγκτον να πηγαίνουν “ ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω”, τόνισε ο Πεσκόφ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Μπάιντεν την Τρίτη με τον Πούτιν ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε στον Ρώσο ομόλογό του τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής “ σε τρίτη χώρα”. Μέχρι στιγμής η Μόσχα έχει αντιδράσει χλιαρά στην πρόταση αυτή και έχει ξεκαθαρίσει ότι θα εξαρτηθεί από την αμερικανική συμπεριφορά προς τη Ρωσία.

Σήμερα ο Πεσκόφ τόνισε ότι ενδεχόμενες νέες αμερικανικές κυρώσεις δεν θα αυξήσουν τις πιθανότητες διεξαγωγής μιας τέτοιας συνόδου, όμως πρόσθεσε ότι “ οι δύο πρόεδροι είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν αυτό θα εμποδίσει ή όχι” τη διεξαγωγή μιας συνόδου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχολίασε επίσης ότι η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει οξυμένη, με δυνάμεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ να εξακολουθούν να είναι ανεπτυγμένες κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Κατά συνέπεια είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς για αποκλιμάκωση, εκτίμησε ο Πεσκόφ, παρά τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ακύρωσαν την ανάπτυξη δύο πολεμικών τους πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Αμερικανός πρέσβης εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ρωσία Τζον Σάλιβαν εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε σχέση με τις νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον στην Μόσχα, επίκειται για την αμερικανική πλευρά σκληρή συνομιλία, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εκλήθη ο πρέσβης των ΗΠΑ. Θα σας ενημερώσουμε επιπροσθέτως για το αποτέλεσμα αυτής της συνομιλίας, η οποία θα είναι σκληρή για την αμερικανική πλευρά», επισήμανε η Ζαχάροβα.

Παράλληλα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσει την απάντησή της στις νέες αμερικανικές κυρώσεις και πως αυτή τη στιγμή οι εμπειρογνώμονες προετοιμάζουν την απάντηση.

«Η απάντησή μας θα είναι αμετάκλητη, θα διαμορφωθεί, Θα την μάθετε, νομίζω πολύ σύντομα. Οι εμπειρογνώμονές μας αυτή την στιγμή ασχολούνται με την προετοιμασία της», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Οι χώρες της Συμμαχίας εκφράζουν την υποστήριξή τους προς την απόφαση της Ουάσινγκτον για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ εκφράζουν με ανακοίνωσή τους την υποστήριξή τους προς την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και  να απελάσει δέκα ρώσους διπλωμάτες.

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ εκφράζουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους στην Σύμμαχό τους, τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την ανακοίνωση των μέτρων που απαντούν στις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Ρωσίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ατλαντική Συμμαχία.

Η Μόσχα απειλεί "ανοιχτά" το Κίεβο με καταστροφή, δηλώνει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Κούλεμπα

Η Μόσχα απειλεί ανοιχτά την Ουκρανία με καταστροφή, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κούλεμπα σε ένα πλαίσιο οξυμένων εντάσεων με τη Ρωσία.

"Απειλούν ανοιχτά την Ουκρανία με πόλεμο και καταστροφή του ουκρανικού κράτους", δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τους τρεις ομολόγους του των χωρών της Βαλτικής, οι οποίοι μετέβησαν στο Κίεβο για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

"Καταδικάζουμε την επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας (που προκαλείται) από τη Ρωσία και τις ενέργειες και τις δηλώσεις της Μόσχας που έχουν στόχο να αυξηθεί η στρατιωτική ένταση και να υπονομευτούν οι διπλωματικές προσπάθειες", συνέχισε.

"Η κόκκινη γραμμή για την Ουκρανία είναι τα κρατικά της σύνορα. Αν η Ρωσία παραβιάσει την κόκκινη γραμμή, θα υποφέρει", προειδοποίησε, καλώντας τους Δυτικούς να επιβάλουν νέες κυρώσεις στην Μόσχα στην περίπτωση αυτή. "Ο κόσμος βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και του διεθνούς δικαίου και αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που συγκρατεί τη Ρωσία από απερίσκεπτες ενέργειες", υπογράμμισε επίσης ο Κούλεμπα.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία και την Κριμαία, την χερσόνησο που προσάρτησε η Μόσχα το 2014. Η Ρωσία δηλώνει ότι πραγματοποιεί εκεί "στρατιωτικές ασκήσεις" σε απάντηση στις "απειλητικές" ενέργειες του ΝΑΤΟ, τη συμμαχία στην οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί το Κίεβο.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει ανησυχίες για την μεγάλη ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων κοντά στην Ουκρανία και την Κριμαία. Χθες, Τετάρτη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσαν τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σύνορα με την Ουκρανία για να υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή.