Λίγες ώρες πριν την αυριανή συζήτηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, μεταξύ Πούτιν και Μπάιντεν, οι δύο πλευρές επιδόθηκαν σε τροχιοδεικτικές βολές και σε μάχες χαρακωμάτων, προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν εκατέρωθεν αντιδράσεις , αλλά και να προλειάνουν το έδαφος για μία σειρά επίμαχα ζητήματα, που σκιάζουν τις μεταξύ των χωρών τους σχέσεις

 

Το Κρεμλίνο συγκρίνει την κατάσταση στις σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ με την κόπρο του Αυγεία

Πλήθος ζητημάτων έχουν συσσωρευθεί στις σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ και το να καθαρίσεις την κόπρο του Αυγεία μέσα σε μερικές ώρες συνομιλιών είναι αμφίβολο. Αυτή την άποψη εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ σε συνέντευξη του στο Πρώτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης.

«Είναι πολύ δύσκολο να περιμένει κανείς πρόοδο από τις συνομιλίες. Έχουμε μια τόσο τεράστια κόπρο του Αυγεία αυτή τη στιγμή στις διμερείς μας σχέσεις, που να την καθαρίσεις μέσα σε λίγες ώρες συνομιλιών είναι αμφίβολο» δήλωσε ο Πεσκόφ σχολιάζοντας τις επικείμενες συνομιλίες των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι «ελπίζω ότι οι ηγέτες θα καταφέρουν να μεταφέρουν ο ένας στον άλλον τις ανησυχίες τους, να τις διατυπώσουν με σαφήνεια ο ένας στον άλλον και να ανταποκριθούν σ’ αυτές». 

Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα προειδοποιήσει τον Πούτιν ότι θα υποστεί οικονομικές κυρώσεις αν αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προειδοποιήσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες που θα υποστεί η Ρωσία, εάν προχωρήσει σε μια εισβολή στην Ουκρανία, ανέφερε σήμερα ένας αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι πρόεδροι Μπάιντεν και Πούτιν θα μιλήσουν αύριο μέσω βιντεοκλήσης, σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν τη Ρωσία να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας, αφού η Μόσχα συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες της στα ουκρανικά σύνορα.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ενόψει της επικοινωνίας των δύο ηγετών, είπε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους για να δώσουν μια ισχυρή απάντηση, στην περίπτωση που συμβεί μια εισβολή. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα επιβάλουν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σχεδιάζει να μιλήσει σήμερα τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Μπάιντεν θα του μιλήσει τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν θα μιλήσει επίσης σήμερα με τους Ευρωπαίους συμμάχους του, ενόψει της αυριανής επικοινωνίας του με τον Πούτιν.

Οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν αν ο Πούτιν έχει λάβει απόφαση για στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία, όμως διαθέτει την ικανότητα να το κάνει, πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Επέμεινε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν μια σύγκρουση με τη Ρωσία αλλά, εφόσον χρειαστεί, θα επιβάλλουν ουσιαστικές συνέπειες για επιβλαβείς ενέργειες.

Ο Μπάιντεν σκοπεύει να ενθαρρύνει τον Πούτιν να επιστρέψει στις συνομιλίες μέσω διπλωματικών μέσων, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας του Μινσκ.

Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την έναρξη συνομιλιών μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες και από τις δύο πλευρές. Η Ουάσινγκτον δεν πιστεύει εξάλλου ότι η συζήτηση γύρω από τις «κόκκινες γραμμές» είναι χρήσιμη και δεν θα λειτουργήσει με αυτή τη λογική.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει επίσης να συζητήσει με τον Πούτιν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Κρεμλίνο: Υστερία οι αναφορές για πιθανές αμερικανικές κυρώσεις κατά του στενού περιβάλλοντος του Πούτιν

Το Κρεμλίνο θεωρεί εκδήλωση πληροφοριακής υστερίας τις αναφορές για το ενδεχόμενο να επιβάλουν οι ΗΠΑ κυρώσεις σε πρόσωπα που ανήκουν στο στενό περιβάλον του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλους περιορισμούς εξαιτίας της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Το πιθανότερο είναι ότι αυτά δεν είναι ειδήσεις, αλλά συνέχεια της πληροφοριακής υστερίας, την οποία παρατηρούμε αυτές τις μέρες στα ΜΜΕ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, απαντώντας στο ερώτημα αν οι αναφορές αυτές μπορούν να επηρεάσουν τις συνομιλίες που θα έχουν αύριο 7 Δεκεμβρίου, οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Νωρίτερα σήμερα Δευτέρα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN είχε μεταδώσει ότι πιθανές νέες κυρώσεις των ΗΠΑ μπορεί να επιβληθούν σε πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντος του Ρώσου προέδρου και σε Ρώσους παραγωγούς ενέργειας, ενώ προβλέπουν την αποσύνδεση της χώρας από το σύστημα SWIFT (διεθνές διατραπεζικό σύστημα πληρωμών και μεταβίβασης πληροφοριών).