Ιστορική βουτιά σήμερα για την τουρκική λίρα, με την κεντρική τράπεζα να προσπαθεί μάταια να την συγκρατήσει, ρίχνοντας ξανά στην αγορά μεγάλες ποσότητες συναλλάγματος.Οι τιμές των προϊόντων εκτοξεύονται, με τις καταγγελίες για κερδοσκοπία από τους εμπόρους να πολλαπλασιάζονται.

Κι ενώ η υπομονή των Τούρκων εξαντλείται, ο Ερντογάν κάνει λόγο για δοκιμασία από τον Αλλάχ!

Πρώτα είπε ότι έχει σχέδιο για την οικονομία. Μετά κόντρα στην κατρακύλα της λίρας έταξε αυξήσεις στους μισθούς, δουλειές και επενδύσεις.

Τώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στο σημείο να παρουσιάσει τα οικονομικά δεινά των Τούρκων ως... θέλημα θεού!

«Εμείς ως Μουσουλμάνοι βλέπουμε ως δοκιμασία τα εγκόσμια. Ο Θεός μας στο Κοράνι έχει πει θα σας βάλω σε δοκιμασία με λίγη πείνα, με στέρηση από τα αγαθά, από τις ζωές από τα προϊόντα. Δώσε το χαρμόσυνο νέο σε όσους κάνουν υπομονή. Έτσι ορίζει»

Η υπομονή των Τούρκων, όμως, έχει εξαντληθεί.

Κάθε μέρα που περνά, η λίρα δοκιμάζει ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό. Η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε σήμερα για τρίτη φορά σε 10 μέρες να ρίξει στην αγορά συνάλλαγμα για να σταματήσει την πτώση. Μάταια και πάλι. Από το 13,93 κόντρα στο δολάριο, η λίρα ανέκαμψε έως το 13,81 για να φτάσει σύντομα και πάλι στο 13,95.

Ήδη έμποροι αποσύρουν από τα ράφια προϊόντα προκειμένου να τα πουλήσουν αργότερα σε υψηλότερη τιμή , την ώρα που ο κόσμος κόβει τις αγορές του στα απολύτως απαραίτητα.

Επισήμως ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι στο 21,31% αλλά στην πράξη εκτιμάται πως προσεγγίζει το 60% την ώρα που η λίρα έχει χάσει από τον Σεπτέμβριο κοντά στο 40% της αξίας της.

Όλα αυτά έχουν φυσικά ως αποτέλεσμα την ένταση της πολιτικής πίεσης στον Τούρκο Πρόεδρο.