Η μεγαλύτερη επιχειρηματική ένωση της Τουρκίας απηύθυνε έκκληση το Σάββατο στην κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν να εγκαταλείψει την αμφιλεγόμενη νομισματική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων η οποία έχει οδηγήσει σε ιστορικό κραχ την τουρκική λίρα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUSIAD) τονίζει ότι έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση για τις αρνητικές επιπτώσεις των χαμηλών επιτοκίων, προσθέτοντας ότι τα οικονομικά προβλήματα προκαλούν πλήγμα στις επιχειρήσεις και ζητώντας μια επιστροφή «στους κανόνες της οικονομικής επιστήμης».

Η τουρκική λίρα βούτηξε την Παρασκευή σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, στις 17,07 λίρες/δολάριο. Από τις αρχές του έτους το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 55% της αξίας του.

«Ως αποτέλεσμα της αστάθειας που βιώνουμε τελευταία, έχει γίνει ξεκάθαρο ότι οι στόχοι αυτού του προγράμματος δεν θα επιτευχθούν» σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Μετά τα βήματα που λήφθηκαν εντός του πλαισίου των νέων οικονομικών προτιμήσεων, ένα περιβάλλον δυσπιστίας και αστάθειας δημιουργήθηκε» τονίζεται σύμφωνα με το Reuters στην ανακοίνωση της TUSIAD.

Υπογραμμίζεται παράλληλα ότι αυτό το οικονομικό μοντέλο δημιουργεί τον κίνδυνο να προκληθούν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον.

«Ακόμα και οι εξαγωγές, οι οποίες αναμένεται να ευνοηθούν περισσότερο από αυτό, έχουν πληγεί στο συγκεκριμένο περιβάλλον» επισημαίνεται.