Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Κινέζος ομόλογός του Γουάνγκ Γι σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα συζήτησαν για την κατάσταση στο Καζακστάν και εξέφρασαν την ανησυχία τους για την παρουσία ξένων μισθοφόρων και τον ρόλο τους στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην χώρα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την σθεναρή τους υποστήριξη στις προσπάθειες της ηγεσίας του Καζακστάν για την αποκατάσταση της έννομης τάξης στην χώρα, ενώ οι δύο υπουργοί είχαν ταυτόσημη εκτίμηση για τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στο Καζακστάν. Παράλληλα οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επέμβαση ξένων δυνάμεων όπως και για την συμμετοχή ξένων μισθοφόρων στις επιθέσεις εναντίον ειρηνικών πολιτών και αστυνομικών αλλά και στις καταλήψεις κρατικών οργανισμών και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών αξιολόγησε ως θετικό τον ρόλο του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) στην εξομάλυνση της κατάστασης της χώρας, ενώ οι δύο υπουργοί επισήμαναν τον ρόλο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (ΟΣΣ) στη διατήρηση της ασφάλειας στην Ευρασία.

Οι δύο υπουργοί εξήραν κατά την συνομιλία τους τις ενέργειες του προέδρου του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγεφ κατά τη διάρκεια των πρόσφατων γεγονότων, οι οποίες όπως επισήμαναν ήταν «έγκαιρες και ανάλογες της κλίμακας της απειλής».