Αν οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν ασχοληθούν πραγματικά με αυτά που απασχολούν τους πολίτες, τότε η Ε.Ε. μπορεί όντως να διαλυθεί πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο «φαντάζεται».

Αυτό σημειώνει σε ανάλυσή της η εφημερίδα "The Times", υπογραμμίζοντας κυρίως το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα και τις επιπτώσεις που αυτό είχε στην Ευρώπη.

Θα είναι λάθος της Α. Μέρκελ -γράφει η εφημερίδα- αν αφήσει την Ε.Ε. να διαλυθεί –η «αφελής γενναιοδωρία της», σύμφωνα με τους Times, να ανοίξει τα γερμανικά σύνορα στους πρόσφυγες το 2015 απελευθέρωσε δυνάμεις που οι Βρυξέλλες ακόμα αδυνατούν να κατανοήσουν.

Τώρα η καγκελάριος μιλώντας για την ανάγκη ενσωμάτωσης των προσφύγων υιοθετεί τη ρητορική της ακροδεξιάς –το ίδιο κάνουν και οι κεντρώες δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη. Αντιθέτως, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, σε Ελλάδα και Ιταλία αποσοβήθηκε ο ακροδεξιός λαϊκισμός μέσω συμφωνιών με Τουρκία και Λιβύη.

Και οι Times προσθέτουν: Η Ε.Ε. έχει για δεκαετίες επικεντρωθεί στο θέμα της ενοποίησης, τόσο που δεν εξετάζει καθόλου το ενδεχόμενο της διάλυσής της. Αν όμως, οι ηγέτες της ΕΕ δεν ασχοληθούν πραγματικά με αυτά που απασχολούν τους πολίτες, τότε η ΕΕ μπορεί όντως να διαλυθεί πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο «φαντάζεται».