Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, δήλωσε ότι θεωρεί πολύ σημαντική την επίσκεψή του στην Κύπρο, εξέφρασε και την εκτίμησή του στον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τη στρατηγική συνεργασία Κύπρου - ΗΠΑ και εξέφρασε την επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών για λύση του Κυπριακού.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά την συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο, ο κ. Μίτσελ είπε ότι μετέφερε την επιθυμία των ΗΠΑ για επανέναρξη του διαλόγου, προσθέτοντας ότι η θέση τους είναι υπέρ της λύσης με διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Επίσης, επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ για εκμετάλλευση από την Κυπριακή Δημοκρατία των φυσικών πόρων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το απόγευμα, ο Αμερικανός υφυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, και στη συνέχεια με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στο μεταξύ, δεκαέξι μέλη της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Διάθεσης Κονδυλίων, Χαλ Ρότζερς, και την επικεφαλής της μειοψηφίας, Νίτα Λόουι, ζητούν στο κείμενο του προϋπολογισμού του 2019, που αφορά τις δραστηριότητες των ΗΠΑ στο εξωτερικό, να προστεθεί η κατάλληλη φρασεολογία για την Κύπρο, με στόχο πέραν της χρηματοδότησης της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, να εξασφαλιστούν αμερικανικά κονδύλια και για τις ανάγκες της χρηματοδότησης της λύσης του Κυπριακού.

Οι 16 βουλευτές -με επικεφαλής τους συμπροέδρους της Επιτροπής Ελληνικών Θεμάτων, Κώστα Μπιλιράκη και Κάρολιν Μαλόνι, υπογραμμίζουν ότι επιθυμούν να διασφαλιστεί πως αυτά τα κονδύλια «θα χρησιμοποιηθούν για ανάγκες, που θα δημιουργηθούν από μία επανενωμένη Κύπρο, ώστε μία διευθέτηση να είναι επιτυχής και αυτό να γίνει με έγκαιρη ειδοποίηση και κατόπιν διαβούλευσης με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σημειώνεται ότι το ποσό για τις ανάγκες της Ειρηνευτικής Δύναμης για την Κύπρο, το οποίο εισηγείται να δοθεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι κατά πολύ μειωμένο, δηλαδή είναι 5.298.000 δολάρια, έναντι 9.378.000 δολ. στον προϋπολογισμό του 2018.