Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο Κογκρέσο για το νομοσχέδιο των δαπανών οικονομικού ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, καθώς Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί έχουν αντίθετες απόψεις για ζητήματα που σχετίζονται με την μετανάστευση, τις αμβλώσεις, αλλά κι ένα μεγάλο έργο αναβάθμισης των σιδηροδρόμων, μεταδίδει το ABC News.

Οι διαπραγματεύσεις για το δικομματικό νομοσχέδιο στοχεύουν στην επίτευξη συμβιβαστικής λύσης με τους Ρεπουμπλικάνους και τον πρόεδρο Τραμπ να πετυχαίνουν αύξηση του προϋπολογισμού του πενταγώνου, ενώ οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν την χρηματοδότηση για τις υποδομές, την κρίση του οπίου, αλλά κι ένα ευρύ πλαίσιο εσωτερικών προγραμμάτων.

Το νομοσχέδιο θα υλοποιήσει την κεντρική συμφωνία για τον προϋπολογισμό που επιτεύχθηκε τον προηγούμενο μήνα, προβλέποντας την αύξηση των δαπανών κατά 10% για το πεντάγωνο, αλλά κι άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες, σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα δαπανών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που εκφράζονται η εφαρμογή του νομοσχεδίου αυτού, μαζί την εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου που ψήφισαν στα τέλη Δεκεμβρίου οι Ρεπουμπλικάνοι, θα προκαλέσει την επιστροφή στα ελλείμματα τρισεκατομμυρίων δολαρίων του κεντρικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, από το επόμενο οικονομικό έτος που αρχίζει τον Οκτώβριο.

Στο επίκεντρο της διαπραγματευτικής διαμάχης για το νέο νομοσχέδιο, βρίσκεται το σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων, προκειμένου να βοηθηθούν οι φτωχοί Αμερικάνοι για να καλύψουν τα έξοδα των υπηρεσιών υγείας που λαμβάνουν από το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που προώθησε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (Obamacare).

Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του, έχει απειλήσει με την άσκηση βέτο σε περίπτωση που εγκριθεί η χρηματοδότηση κατασκευαστικού προγράμματος (Hudson River Gateway Project) που αποτελεί προτεραιότητα για τον ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Τσακ Σούμερ που εκλέγεται στη Νέα Υόρκη. Η αντίθετη γνώμη του Τραμπ για το αναφερόμενο κατασκευαστικό έργο, προκαλεί την αντίδραση Ρεπουμπλικάνων, όπως, ο Πίτερ Κινγκ που εκλέγεται στη Νέα Υόρκη. Ο Κίνγκ προσπάθησε να μεταπείσει τον Αμερικανό πρόεδρο στην διάρκεια μεσημβρινού γεύματος για τον εορτασμό του Αγίου Πατρικίου που έγινε στο Καπιτώλιο, την Πέμπτη. Το έργο αυτό, προβλέπει την κατασκευή υπόγειου σιδηροδρομικού τούνελ κάτω από τον ποταμό Χάντσον, προκειμένου ν’ αντικατασταθούν παλιά τούνελ που θα τεθούν εκτός λειτουργίας, σε μερικά χρόνια.

Το αναφερόμενο κατασκευαστικό έργο έχει προϋπολογισμό 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ αποτελεί ένα από τα κεντρικά θέματα των διαπραγματεύσεων. Ο προβληματισμός που υπάρχει εντοπίζεται στο δίλημμα εάν τα χρήματα θα πρέπει να διατεθούν για το έργο αυτό ή να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση μιας σειράς έργων, με μικρότερους προϋπολογισμούς.

Από την πλευρά του, ο Σούμερ έχει επιλέξει να τηρεί ένα χαμηλό προφίλ στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αποφεύγοντας να συγκρουστεί με τον απρόβλεπτο πολιτικά Τραμπ.

Παράλληλα, συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την κατασκευή του τείχους στα σύνορα μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού, που έχει υποσχεθεί προεκλογικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ επισκέφτηκε την Καλιφόρνια την Τρίτη και επιθεώρησε πρωτότυπα κατασκευής για το τείχος, στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη δαπάνης 1,6 δισεκατομμυρίου δολαρίων για προγενέστερες σχεδιάσεις. Μεταξύ αυτών, η κατασκευή αναχωμάτων στα σύνορα με το Τέξας, αλλά και η αντικατάσταση συρματοπλέγματος σε μήκος 23 χιλιομέτρων έξω από το Σαν Ντιέγκο.

Διαφαίνεται ότι οι Δημοκρατικοί είναι διατεθειμένοι να δεχτούν την χρηματοδότηση για το τείχος, ενώ είναι αντίθετοι σε δαπάνες για την αύξηση του προσωπικού συνοριακής φύλαξης, αλλά και της αύξησης του αριθμού των κέντρων κράτησης μεταναστών. Οι ίδιοι, φοβούνται ότι η έγκριση χρηματοδότησης των παραπάνω μέτρων, θα επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητα των μεταναστών, που ζουν παράνομα στις ΗΠΑ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι αντίθετοι στις αμβλώσεις, εξακολουθούν να παραμένουν αρνητικοί σε μία πρόταση της Γερουσιαστή των Δημοκρατικών Πάτι Μούρεϊ που υποστηρίζει το πρόγραμμα προεπιλεγμένης γονεϊκής ιδιότητας (Planned Parenthood), ώστε αυτό να λάβει την μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το σύνολο των πιστώσεων για τις οικογενειακές δαπάνες.

Τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι, όσο και οι Δημοκρατικοί σταθμίζουν τις θέσεις τους στις διαπραγματεύσεις, ανάλογα με τις προεκλογικές σκοπιμότητες που εξυπηρετούνται, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

Ωστόσο, οι εξελίξεις εξαρτώνται από τον απρόβλεπτο χαρακτήρα αντίδρασης του προέδρου Τραμπ.