Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι επανεξελέγη για δεύτερη θητεία με 92% των ψήφων, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τα πρώτα αποτελέσματα.

Περίπου 23 από τους 60 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους (ποσοστό συμμετοχής 40%) άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά τις τρεις ημέρες της εκλογικής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε χθες, σύμφωνα με τις κρατικές εφημερίδες Al-Ahram και Akhbar el-Youm και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Σύμφωνα με την Al-Ahram, πέραν των 23 εκατομμυρίων ψηφισάντων, δύο εκατομμύρια έριξαν ουσιαστικά άκυρο καθώς στο ψηφοδέλτιο συμπλήρωσαν τα ονόματα υποψηφίων που δεν βρίσκονταν μεταξύ των μοναδικών δύο διεκδικητών της προεδρίας.

Ο μοναδικός αντίπαλος του Σίσι ήταν ο ελάχιστα γνωστός Μούσα Μουστάφα Μούσα και ο ίδιος υποστηρικτής του προέδρου, ο οποίος είχε δηλώσει συμμετοχή λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων.

Άλλοι, περισσότερο γνωστοί επίδοξοι υποψήφιοι, δεν έλαβαν άδεια να θέσουν υποψηφιότητα ή αποσύρθηκαν οι ίδιοι.

Ο Σίσι, ο οποίος ανέτρεψε τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου, τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας το 2013, εξελέγη για πρώτη φορά το 2014 με 96,9%.

Το ποσοστό συμμετοχής εκείνη τη χρονιά ήταν 47%, υψηλότερο από το 40% που ήταν αυτή τη φορά, παρά τις εκκλήσεις του Σίσι προς τους ψηφοφόρους να εκπληρώσουν το πατριωτικό τους χρέος.

Η Εκλογική Επιτροπή μάλιστα είχε προειδοποιήσει ότι όποιος μποϊκοτάρει την εκλογική διαδικασία χωρίς να επιδείξει σοβαρό λόγο για αποχή από τις εκλογές θα τιμωρείται με πρόστιμο 22 ευρώ.