Στο ύψος - ρεκόρ των 1,2 τρισ. δολαρίων έφθασε η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων εταιρειών (M&A) σε παγκόσμιο επίπεδο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, καθώς η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ και η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη έδωσαν ώθηση στην τάση πολλών επιχειρήσεων για συμφωνίες.

Οι ισχυρές χρηματιστηριακές αγορές και αγορές ομολόγων και τα διογκωμένα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων συνέβαλαν επίσης στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επικεφαλής των εταιρειών, πείθοντάς τους ότι σήμερα είναι καλύτερος από ποτέ ο χρόνος για την επιδίωξη συγχωνεύσεων, δήλωσαν πηγές που μετέχουν σε τέτοιες συμφωνίες. «Η σαφήνεια στα φορολογικά αποδέσμευσε μέρος της δραστηριότητας M&A που ήταν στρατηγική επιτακτική, αλλά οι εταιρείες περίμεναν τον σωστό χρόνο από χρηματοοικονομική άποψη», δήλωσε ο Anu Aiyengar, επικεφαλής του τμήματος Μ&Α για τη Βόρεια Αμερική της JPMorgan Chase.

Αν και η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 67% σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο του 2018, ο αριθμός των συμφωνιών μειώθηκε κατά 10% στις 10.338, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Thomson Reuters, υποδηλώνοντας ότι αυξάνεται η μέση αξία των συμφωνιών.

Μεταξύ των μεγαλύτερων συμφωνιών που σημειώθηκαν στο τρίμηνο ήταν η απόκτηση της αμερικανικής φαρμακευτικής αλυσίδας Express Scripts Holding από την επίσης αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία Gigna με τίμημα 67 δισ. δολάρια και η εξαγορά της μονάδας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Innogy SE της RWE από τη γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας E.ON έναντι 38,5 δισ. δολαρίων.

Ο όγκος των εξαγορών και συγχωνεύσεων διπλασιάσθηκε στην Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο, ενώ στις ΗΠΑ αυξήθηκε 67% και στην Ασία κατά 11%. «Το καλύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη δημιούργησε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για να προχωρήσουν τα πράγματα. Συμφωνίες που ήταν αντικείμενο επεξεργασίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα καρποφορούν τώρα και ορισμένοι κλάδοι, όπως της κοινής ωφέλειας, αναδιαμορφώνονται πλήρως με το τελευταίο κύμα ενοποιήσεων», δήλωσε στέλεχος της HSBC Holdings.

Στις ΗΠΑ, το χρηματιστηριακό ράλι ανακόπηκε στο πρώτο τρίμηνο από τις εξαγγελίες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών στις κινεζικές εισαγωγές. Οι αποτιμήσεις των εταιρειών παραμένουν υψηλές, αλλά η μεταβλητότητα της αγοράς αυξήθηκε. «Οι εταιρείες έγιναν πιο επιθετικές στην επιδίωξη συμφωνιών που έχουν ισχυρή στρατηγική λογική. Οι αποτιμήσεις, όμως, παραμένουν υψηλές και τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών έγιναν πιο προσεκτικά πρόσφατα αναφορικά με μεγάλες εξαγορές, καθώς είναι πιο δύσκολο να πείσουν τους επενδυτές τους για την προοπτική δημιουργίας αξίας με τέτοια επίπεδα τιμών», δήλωσε στέλεχος Goldman Sachs Group.

Ο κίνδυνος αποτροπής συμφωνιών από τις ρυθμιστικές Αρχές, επίσης, αυξήθηκε. Η παρέμβαση του Τραμπ για να μπλοκάρει την επιθετική προσφορά ύψους 117 δισ. δολαρίων της Broadcom, με έδρα τη Σιγκαπούρη, για την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μικροκυκλωμάτων Qualcomm, για λόγους εθνικής ασφάλειας, υπογράμμισε τις αυξημένες ανησυχίες στις ΗΠΑ για την υποχώρησή τους έναντι της Κίνας στην κούρσα των νέων τεχνολογιών.

Στο μέτωπο του ανταγωνισμού υπάρχει επίσης κάποια αβεβαιότητα. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έκανε αγωγή για να μπλοκάρει την προσφορά ύψους 85 δισ. δολαρίων της αμερικανικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας AT&T για την εξαγορά της Time Warner, λόγω ανησυχιών για το πώς οι δύο εταιρείες θα ενοποιούσαν τους κλάδους τους.