Η Ρωσία άρχισε σήμερα να εφαρμόζει μέτρα αντιποίνων σε βάρος των ευρωπαϊκών χωρών που αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες στο πλαίσιο της υπόθεσης Σκριπάλ και αυτό το κύμα των διασταυρούμενων απελάσεων διπλωματών είναι το μεγαλύτερο που έχει υπάρξει στην Ιστορία. Η Μόσχα απελαύνει Ισπανούς, Γερμανούς, Τσέχους, Νορβηγούς, Ιρλανδούς και Κροάτες διπλωμάτες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε τα μέτρα αντιποίνων με τα μέλη του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι πρεσβευτές πολυάριθμων χωρών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία, κλήθηκαν στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών όπου ενημερώθηκαν για τα μέτρα που ελήφθησαν και τους αφορούν.

Η πρεσβευτής της Ολλανδίας Ρενέ Γιόνες-Μπος ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε, εξερχόμενη από την έδρα της ρωσικής διπλωματίας, την τιμωρία που επιβλήθηκε στη χώρα της. «Δύο συνάδελφοί μου φεύγουν από τη Μόσχα. Όμως εμείς (η πρεσβεία) παραμένουμε εδώ», δήλωσε η πρεσβευτής. Το ρωσικό μέτρο είναι ισοδύναμο με εκείνο που ανακοινώθηκε στις 20 Μαρτίου από τη Χάγη.

Η Ρωσία θα απελάσει τέσσερις Γερμανούς διπλωμάτες απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην απόφαση του Βερολίνου να απελάσει τέσσερις αξιωματούχους της ρωσικής αποστολής στη Γερμανία στο πλαίσιο της υπόθεσης Σκριπάλ, γνωστοποίησε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

«Η απόφαση της Μόσχας δεν μας εκπλήσσει» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μας, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε.

«Ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες εμείς παραμένουμε έτοιμοι για διάλογο με τη Ρωσία και να εργαστούμε τόσο στο θέμα της ασφάλειας στην Ευρώπη όσο και στην ανάπτυξη εποικοδομητικών σχέσεων στο μέλλον μεταξύ των χωρών μας».

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα το Βερολίνο απέλασε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες λόγω της φερόμενης εμπλοκής της Μόσχας στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας γνωστοποίησε ότι τρεις Τσέχοι διπλωμάτες απελάθηκαν από τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας χαρακτήρισε «λυπηρή» την απάντηση της Ρωσίας στην απέλαση Ρώσων διπλωματών, επισημαίνοντας πως η Μόσχα παραβίασε το διεθνές δίκαιο καθώς δηλητηρίασε τον Σκριπάλ και την κόρη του σε βρετανικό έδαφος.

«Είναι λυπηρό, αλλά δεδομένης της προηγούμενης συμπεριφοράς της Ρωσίας, αναμέναμε μια (τέτοια) απάντηση» είπε μια εκπρόσωπος τύπου του βρετανικού ΥΠΕΞ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα αντίμετρα που έλαβε η Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των απελάσεων διπλωματών από χώρες της Δύσης.

Η αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένα εναλλακτικό συμπέρασμα παρά μόνο ότι το ρωσικό κράτος είναι υπεύθυνο. Η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη για τον Έλεγχο των Χημικών Όπλων και οι ενέργειες στις οποίες προέβησαν χώρες από ολόκληρο τον κόσμο αποδεικνύουν το βάθος της ανησυχίας της διεθνούς κοινότητας»

Η Ρωσία απέλασε σήμερα δύο Ισπανούς διπλωμάτες, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ισπανίας RTVE, στο πλαίσιο των αντιποίνων της Μόσχας για την απέλαση δύο Ρώσων αξιωματούχων από τη Μαδρίτη νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, στον απόηχο της υπόθεσης δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην κατασκόπου στη Βρετανία.

Οι δύο Ισπανοί διπλωμάτες που απελάθηκαν είναι ο προσωπάρχης της πρεσβείας και ο στρατιωτικός ακόλουθος, σύμφωνα με το RTVE, που επικαλείται πηγές από την ισπανική αποστολή στη Μόσχα.

Επιπλέον, η Ρωσία αποφάσισε να απελάσει έναν Νορβηγό διπλωμάτη μετά την απόφαση της Νορβηγίας να απελάσει έναν Ρώσο διπλωμάτη από το Όσλο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ως ένδειξη αλληλεγγύης στο Λονδίνο για την υπόθεση Σκριπάλ, μετέδωσε το νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK.

Η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών είπε στη νορβηγική τηλεόραση ότι η απέλαση του διπλωμάτη της από τη Ρωσία είναι «αδικαιολόγητη».

Επίσης, το τηλεοπτικό δίκτυο της Ιρλανδίας RTE μετέδωσε, επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, ότι η Ρωσία απέλασε έναν Ιρλανδό διπλωμάτη, ενώ κλιμακώνεται η διπλωματική διαμάχη σε σχέση με την υπόθεση του Ρώσου διπλού πράκτορα.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Κροατίας γνωστοποίησε, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε, ότι η Μόσχα ανέστειλε την άδεια παραμονής στη Μόσχα ενός Κροάτη διπλωμάτη.

Νωρίτερα η Κροατία απέλασε έναν Ρώσο διπλωμάτη σε σχέση με την υπόθεση Σεργκέι Σκριπάλ.