Ο Γαλλοϊταλός Ερβέ Φαλσιανί, πρώην υπάλληλος της τράπεζας HSBC στη Γενεύη που αποκάλυψε το σκάνδαλο Swissleaks, ο οποίος συνελήφθη χθες στην Ισπανία, αφέθηκε ελεύθερος σήμερα εν αναμονή της εξέτασης του εντάλματος σύλληψής του που εξέδωσαν οι ελβετικές αρχές, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Ο Ερβέ Φαλσιανί, που έχει καταδικαστεί -ερήμην- σε φυλάκιση πέντε ετών στην Ελβετία με την κατηγορία της βιομηχανικής κατασκοπίας, θα πρέπει να παραδώσει το διαβατήριό του και δεν πρέπει να φύγει από την Ισπανία. Πρέπει να παρουσιάζεται μία φορά την εβδομάδα σε δικαστήριο.

Ο 46χρονος πληροφορικός είναι ο συντάκτης της «λίστας Φαλσιανί», των δεδομένων που ανήκαν στην ελβετική θυγατρική της τράπεζας HSBC που επέτρεψαν την ταυτοποίηση τουλάχιστον 127.000 λογαριασμών που ανήκαν σε 79.000 πρόσωπα 180 εθνικοτήτων.

Η λίστα έφερε στο φως τις πρακτικές φοροαποφυγής πολλών προσωπικοτήτων και είχε αποτέλεσμα να ξεκινήσουν έρευνες σε διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Βρετανία.

Σύμφωνα με την Ελβετία, ο υπάλληλος της τράπεζας είχε πρόσβαση στα δεδομένα αυτά το 2006 στο πλαίσιο της HSBC στη Γενεύη και στη συνέχεια τα πρότεινε -χωρίς επιτυχία- έναντι χρημάτων στις αρχές του Λιβάνου.

Επέστρεψε στη συνέχεια στην Ελβετία όπου αποτελούσε αντικείμενο έρευνας και κατέφυγε στη Γαλλία, όπου διαβίβασε τα αρχεία αυτά στις οικονομικές αρχές.

Ο Ερβέ Φαλσιανί είχε συλληφθεί και είχε τεθεί υπό κράτηση στην Ισπανία και τον Ιούλιο του 2012, αλλά η δικαιοσύνη είχε αρνηθεί τότε να τον εκδώσει.

Η απόφαση του δικαστηρίου τότε ήταν αυστηρή για την τράπεζα, χαρακτηρίζοντας τις διαδικασίες της «σε μεγάλο βαθμό αντικανονικές» και υπερασπίστηκε τον Ερβέ Φαλσιανί, «ένα πρόσωπο, που χάρη στη συνεργασία του επετράπη η διαβίβαση πληροφοριών σε διάφορες αρχές σε πολλά κράτη μεταξύ των οποίων η Ισπανία (…) για πολλές εγκληματικές καταστάσεις».

Ο Ερβέ Φαλσιανί συνελήφθη χθες στη Μαδρίτη κατόπιν ενός νέου εντάλματος σύλληψης των ελβετικών αρχών, της 19ης Μαρτίου 2018, προκειμένου να εκτίσει «την καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών» η οποία κατέστη οριστική, σύμφωνα με την αστυνομία.