Ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε ως απαράδεκτες και παράνομες τις ενέργειες των χωρών της Δύσης στην Συρία. Η Μόσχα προτείνει προς ψήφιση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ένα σχέδιο απόφασης για την καταδίκη της επιθετικότητας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά της Συρίας, που παραβιάζει τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Μιλώντας για την υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην κατασκόπου Σκριπάλ και της κόρης του στην Βρετανία, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι Ελβετοί ειδικοί βρήκαν ότι η δηλητηριώδης ουσία που χρησιμοποιήθηκε, θα μπορούσε να είχε παρασκευαστεί σε αρκετές χώρες.

Πρόταση καταδίκης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Η Ρωσία προτείνει προς ψήφιση την υιοθέτηση ενός σχεδίου απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο «θα καταδικάζει της επιθετικότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ».

Δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία, ενώ δεν θεωρείται πιθανό ότι το σχέδιο αυτό ψηφίσματος, θα μπορούσε να εξασφαλίσει το ελάχιστο των εννέα θετικών ψήφων από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Διπλωμάτες εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία που συγκαταλέγονται στα μόνιμα μέλη του αναφερόμενου οργάνου και συμμετείχαν στα σημερινά αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα κατά της Συρίας, θα καταψηφίσουν το ρωσικό σχέδιο απόφασης.