Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ πρότεινε στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Πεκίνο, να εργασθούν από κοινού για να προωθήσουν την ανάπτυξη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EEU) και της κινεζικής πρωτοβουλίας «μια ζώνη ένας δρόμος», ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Σι Τζιπίνγκ πρότεινε επίσης στη ρωσική πλευρά να ενεργήσουν από κοινού στην κατεύθυνση της προάσπισης των διεθνών κανόνων δικαίου. «Πρέπει να υπερασπίσουμε από κοινού τις κοινά αποδεκτές αρχές που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις και οι οποίες βασίζονται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου» δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας.

Για να επιτευχθεί αυτό, είπε ο Κινέζος πρόεδρος, θα πρέπει η Κίνα και η Ρωσία να ενισχύουν διαρκώς τη συνεργασία τους στα διεθνή φόρα όπως Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης (SOC), η BRICKS και η σύνοδος της G20. «Πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειες μας με όλες τις άλλες χώρες για να διαμορφώσουμε τις διεθνείς σχέσεις νέου τύπου» κατέληξε ο Σι Τζιπίνγκ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογο του Ουάνγκ Γι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν και για την επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κίνα.

Επίσκεψη Πούτιν στην Κίνα

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα επισκεφθεί την Κίνα τον Ιούνιο και η επίσκεψή του θα γίνει σε συνδυασμό με την συμμετοχή του στην σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO). «Σήμερα συζητήσαμε για την προετοιμασία της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κίνα» δήλωσε ο Λαβρόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που επακολούθησε της συνάντησής του με τον κινέζο ομόλογό του.

Πρόσφατα ο πρόεδρος Πούτιν είχε δηλώσει, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS, ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ αρκετές φορές αυτή την χρονιά, στην συνάντηση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), στην συνάντηση των χωρών της BRICS και στην σύνοδο της G20 και στην Σύνοδο Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι συμφώνησε με τον Κινέζο ομόλογο του ότι η Μόσχα και το Πεκίνο θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν κάθε προσπάθεια των ΗΠΑ να υπονομεύσουν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.