Η κανονικότητα δεν υφίσταται στη χώρα και η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια, αν και επιθυμητή, δεν είναι εφικτή με τα σημερινά δεδομένα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν πέντε ουσιαστικοί λόγοι γι' αυτό, με βασικότερο όλων το γεγονός ότι, με βάση και τις προχθεσινές δηλώσεις από το Eurogroup, η Ελλάδα μπαίνει σε πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας και όχι μεταπρογραμματικής εποπτείας, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες που έχουν βγει από τα μνημόνια.

Ο κ. Σταϊκούρας διερωτήθηκε εάν θεωρείται κανονικότητα σε μία χώρα να υπάρχουν ακόμη κεφαλαιακοί περιορισμοί, να προβλέπονται φόροι και μέτρα, περικοπές στις συντάξεις μετά το 2018, να διευρύνονται οι ευέλικτες μορφές εργασίας, το ιδιωτικό χρέος των πολιτών κάθε μήνα προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία να διευρύνεται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας να υποχωρεί, να μην επιτυγχάνονται οι αναπτυξιακοί στόχοι της χώρας.

Για τους λόγους που δεν μπορούν να οδηγήσουν σε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, ανέφερε ότι προβλέπονται νέα μέτρα λιτότητας που έχουν ψηφιστεί από την κυβέρνηση για μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος, ότι προβλέπονται υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% για φέτος και για άλλα τέσσερα χρόνια, ότι η υλοποίηση των παρεμβάσεων που συζητιούνται σήμερα για τη ρύθμιση του χρέους, έχει μετατεθεί για μετά το καλοκαίρι του 2018, στο βαθμό που αυτό κριθεί τότε αναγκαίο από τους θεσμούς και υπό τη συνοδεία κάποιου αυστηρού μηχανισμού επιτήρησης και εποπτείας, ότι στην Ελλάδα υπάρχει το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο έχει δεσμευτεί η δημόσια περιουσία για 99 χρόνια, και ότι η Ελλάδα μπαίνει σε πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας.

«Αυτό έχει πολύ μεγάλη διαφορά από τη μεταπρογραμματική εποπτεία που μπήκαν οι άλλες χώρες που βγήκαν από μνημόνια. Με βάση τον κανονισμό του 2013 της ΕΕ (τον 472), υπάρχει διάκριση μεταξύ ενισχυμένης εποπτείας και μεταπρογραμματικής εποπτείας. Η μόνη χώρα που μπαίνει σε ενισχυμένη εποπτεία είμαστε εμείς, Τι σημαίνει; Σημαίνει ότι η χώρα εξακολουθεί να αποτελεί εστία κινδύνου για την ΕΕ, μπορεί να εμπλακεί το ΔΝΤ, θα χρειαστούν 4 εκθέσεις παρακολούθησης ανά έτος, και σε μέλλοντα χρόνο, όπως λέει ο κανονισμός, μπορεί να ζητηθούν να εγκριθούν νέα μέτρα ή να σχεδιαστεί νέο πρόγραμμα προσαρμογής. Αντιθέτως, η μεταπρογραμματική εποπτεία - άρθρο 14 του σχετικού κανονισμού - λέει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του κράτους μέλους, προκειμένου αυτό να έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει λάβει. Άρα για αυτούς τους πέντε λόγους καθαρή έξοδος από τα μνημόνια δεν πρόκειται να υπάρξει και το γνωρίζει πλέον και οι ίδια η κυβέρνηση» επεσήμανε.

Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, υποστήριξε ότι οι εκλογές στη χώρα θα έπρεπε να είχαν γίνει ήδη, διότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλα τα πεδία της δημόσιας σφαίρας. «Είναι πρόδηλο ότι κάνουν τα πάντα οι κυβερνητικοί εταίροι, χωρίς ιδεολογικούς ενδοιασμούς και πολιτικές συντεταγμένες, ώστε να ρουφήξουν λίγη ακόμη γουλιά εξουσίας. Για αυτό το λόγο δεν προσφέρουν τίποτα στη χώρα. Αργά ή γρήγορα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα αδιέξοδά τους και αν πραγματικά πιστεύουν ότι η χώρα θα βγει από τα μνημόνια το καλοκαίρι δεν έχουν παρά να το θέσουν αυτό στην κρίση του ελληνικού λαού, μετά την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης του τρέχοντος προγράμματος» είπε χαρακτηριστικά.

Απάντησε και σε σχόλια περί «σφαγής» για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων της ΝΔ, λέγοντας ότι «χρειάζεται σεβασμός στην ιστορία της παράταξης και εμπλουτισμός με νέα μέλη, με νέα στελέχη που θέλουν να συμβάλλουν στην συλλογική προσπάθεια για να αλλάξει σελίδα η χώρα και να βγει οριστικά από τα μνημόνια με βιώσιμο τρόπο» και ότι ουσιαστικός χώρος δεν υπάρχει για δημιουργία νέου κόμματος και πιο δεξιά από τη ΝΔ, παρά μόνο αν κάποιος θέλει να εξυπηρετήσει προσωπικές στρατηγικές.

Ερωτηθείς για την υπόθεση με το τηλεφώνημα που κατήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ότι έλαβε από άτομο που τού συστήθηκε ως Βαγγέλης Μαρινάκης, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε υπερασπιστής της πολιτικής και κοινωνικής συνεννόησης, αλλά για να υπάρξει ένα καλύτερο κλίμα θα πρέπει, όπως είπε, όλες οι πλευρές να συμβάλλουν σε αυτό. «Μετά από δημοσιεύματα, μία ομάδα βουλευτών της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και εγώ, θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα προς τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις για τα συγκεκριμένα θέματα, για υποθέσεις στις οποίες φέρεται κάποιοι συνεργάτες υπουργού να έχουν εμπλακεί σε δοσοληψίες. Αυτά τα ερωτήματα θέσαμε ως ΝΔ και απο εκεί και πέρα περιμένουμε τις ξεκάθαρες απαντήσεις των αρμόδιων υπουργείων» δήλωσε.

Σχετικά με το προεκλογικό κλίμα έντασης στην Τουρκία, υποστήριξε ότι η μη συνεννόηση μεταξύ των κυβερνητικών μελών οδηγεί στο να μην υπάρχει ξεκάθαρη εθνική θέση όπως εκφράζεται και πρέπει να εκφράζεται στην εξωτερική πολιτική και στην άμυνα, ενώ από την πλευρά της η ΝΔ καυτηρίασε την στάση του Τούρκου προέδρου, Ερντογάν, τονίζοντας ότι η προκλητική παραχάραξη της ιστορίας δεν υπηρετεί, αλλά υπονομεύει τις σχέσεις των δύο κρατών και λαών. «Η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία δεν είναι, ούτε μπορεί να θεωρηθεί, άλλοθι για τέτοιες απολύτως απαράδεκτες θέσεις» είπε.

Για την ΔΕΗ, υποστήριξε ότι η πραγματικότητα είναι πως η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε απαξίωση τον φορέα, καθώς οι ανείσπρακτες οφειλές έχουν τριπλασιαστεί, σε σχέση με αυτό που παρέδωσε η ΝΔ (1 δισ. το 2014, τρία δισ. φέτος) και η χρηματιστηριακή αξία το 2014 ήταν 2,5 δισ, ενώ σήμερα είναι κάτω από ένα δισεκατομμύριο.