Την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται με αποτέλεσμα να κλείνει ο κύκλος της λιτότητας και της ύφεσης εκφράζει, με συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη.

Η κ. Βάκη επιτίθεται στην αντιπολίτευση για τη στάση που κρατά λέγοντας χαρακτηριστικά «η διαπραγμάτευση αυτή είναι σκληρή, οι δανειστές, όπως ξέρουμε όλα τα προηγούμενα 8 χρόνια, πορεύονται με γνώμονα τα συμφέροντά τους και ένα μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης, δυστυχώς, έχει εκτιμήσει ότι είναι προς το συμφέρον της να μην επιτύχει το μάξιμουμ η ελληνική πλευρά ώστε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά μία δυσμενή συμφωνία».

Χαρακτηρίζει «θεμιτή» τη συζήτηση που έχει ανοίξει στον ΣΥΡΙΖΑ για μη εφαρμογή ψηφισμένων μέτρων για τις συντάξεις και το αφορολόγητο, προσθέτοντας πως «δεν αποδέχομαι την λογική του σιωπητηρίου, ώστε να παρουσιαστούμε ως "καλά παιδιά", σε μία διαπραγμάτευση, η οποία είτε το θέλουμε, είτε όχι, περιλαμβάνει και αυτά τα κρίσιμα ζητήματα». «Εφόσον τα νούμερα βγαίνουν, εφόσον οι προϋπολογισμοί είναι συντονισμένοι στο "μαύρο μηδέν", όπως αρέσκονται να λένε και οι Γερμανοί, τότε δεν χρειάζεται νέα ύφεση και λιτότητα» σημειώνει, επισημαίνοντας ωστόσο πως «σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης δεν θα πρέπει να δοθούν λαβές σε ακραίους κύκλους, οι οποίοι καραδοκούν για να τορπιλίσουν τις συζητήσεις».

Αναφερόμενη στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά η κ. Βάκη αναφέρει ότι έχει δυσαρεστήσει πολλούς πολίτες και του Αιγαίου και του Ιονίου και επισημαίνει πως «είναι σημαντικό λοιπόν να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, χωρίς εξαιρέσεις σε όλα τα νησιά». Παράλληλα σημειώνει ότι «τα νησιά της Ελλάδας είναι τα θύματα μιας άδικης ευρωπαϊκής πολιτικής» στο προσφυγικό. «Η Ελλάδα πιέζεται, τα νησιά πιέζονται και προφανώς είναι θεμιτό να ζητούν την μείωση αυτού του φορτίου και τη στήριξη των πολιτών που πνίγονται από αυτή τη διπλή κρίση, οικονομική και προσφυγική», προσθέτει τονίζοντας πως μετά την έξοδο από το μνημόνιο θα πρέπει να υπάρξουν εποικοδομητικές πρωτοβουλίες για τα νησιά μας.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την προκλητικότητα της Άγκυρας με αιχμή την παρατεταμένη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η κ. Βάκη σημειώνει ότι η χώρα μας θα πρέπει να συνεχίσει, συντονισμένα, να απορρίπτει ανταλλαγές και παζάρια ενώ εκτιμά «ότι η Τουρκία θα αντιληφθεί το αδιέξοδο αυτής της εκβιαστικής πολιτικής και θα επανέλθει στην ομαλότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα».

Τέλος ερωτηθείσα για τη διαχείριση του σκανδάλου Novartis, υπεραμύνεται της απόφασης της προανακριτικής επιτροπής λέγοντας «η Βουλή, με βάση το συγκεκριμένο πλαίσιο, είναι αναρμόδια για την εξέταση αδικημάτων που έχουν παραγραφεί, όπως αυτό της απιστίας. Αυτό σημαίνει ότι η προανακριτική σταθμίζει ανάμεσα σε δύο επιλογές: Είτε να μπει στην ουσία της υπόθεσης, κωλυσιεργώντας εν τέλει τη διαδικασία έρευνας, είτε να επιστρέψει τον φάκελο στην εισαγγελία διαφθοράς».