«Πρέπει πλέον να αποφασίσουμε ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, η βία είναι βία και κάθε μορφή βίας απαγορεύεται», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ Νότης Μηταράκης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» για την πολιτική αντιπαράθεση στον απόηχο της επίθεσης, που δέχθηκε το Σάββατο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

«Είμαστε ένα Δυτικό κράτος δικαίου και χρειάζεται η αστυνομία να είναι αυστηρότερη με όποιον σε οποιονδήποτε τρόπο προσπαθεί και παρεκτρέπεται: Στις γειτονιές της Αθήνας, μέσα στα πανεπιστήμια, στα δημόσια κτήρια, εναντίον του Δημάρχου Τήνου -πριν από λίγες ημέρες, όλα αυτά είναι καταδικαστέα και η ΝΔ σύσσωμη, χωρίς καμία εξαίρεση, τα καταδικάζει», είπε ο κ. Μηταράκης.

«Είναι απολύτως καταδικαστέα οποιαδήποτε ενέργεια, όπου με οποιονδήποτε τρόπο υπάρχει βία εις βάρος οποιουδήποτε, ακόμη περισσότερο εκλεγμένου, αιρετού, άρχοντα μιας πόλης. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είχαμε ζήσει αρκετά τέτοια φαινόμενα και πρέπει όλοι να τα καταδικάσουμε χωρίς 'ναι, μεν, αλλά'», τόνισε.

«Την περίοδο 2012-2015», υπενθύμισε ο βουλευτής, «στην κυβέρνηση Σαμαρά είχαμε βιώσει αρκετή πίεση, δυστυχώς πολλοί από εμάς ούτε καν μπορούσαμε να βγούμε από τα γραφεία ή από τα σπίτια μας και πηγαίναμε μόνο με το αυτοκίνητο, λόγω του κλίματος που είχε τότε δημιουργηθεί και είχαμε αρκετά φαινόμενα επιθέσεων και εις βάρος του κ. Χατζηδάκη και του κ. Κουμουτσάκου και άλλων στελεχών, αλλά γενικότερα υπήρχε ένα κλίμα τότε, περί γερμανοτσολιάδων, μιλάγανε για κρεμάλες στο Σύνταγμα, υπήρχε το κίνημα της Πλατείας, τότε που είχαν βγει στους δρόμους και βρίζανε τη Βουλή σύσσωμη».

Παρατήρησε, δε, πως «τα φαινόμενα της περιόδου 2010-15 στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην τότε ήσσονα και μετά αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία στήριξε -όπως και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες- τη ρητορική μίσους εις βάρος όσων τότε είχαν αναλάβει τα δύσκολα βάρη της διακυβέρνησης της χώρας, αλλά όταν η πλατεία μετά διορίστηκε βέβαια και όλοι έγιναν μετακλητοί σταμάτησαν να υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα».

Πολύ μεγάλο λάθος η χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως «είναι πολύ μεγάλο λάθος η δήλωση του πρωθυπουργού χθες, που αντί να αναλογιστεί και τη δικιά του ευθύνη που έχει ως παράταξη στο θέμα της βίας, να προσπαθεί να παίξει μικροπολιτικά παιχνίδια χωρίς ουσία, γιατί η θέση της ΝΔ είναι συνολική και δεδομένη».

Αυτή η κυβέρνηση έχει ήδη θεσμοθετήσει τη μείωση του κατώτατου μισθού για τον ιδιωτικό τομέα

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή περίοδο, ο αν. τομεάρχης της ΝΔ επισήμανε: «Η κυβέρνηση αυτή έχει ήδη υπογράψει τη μείωση του αφορολόγητου από 1ης Ιανουαρίου του 2020, η οποία θα στοιχίσει στους Έλληνες κατ' ελάχιστον 600 ευρώ επιπλέον φόρο, ακόμη και στους εργαζόμενους, που βγάζουν σήμερα 500 ευρώ, οι οποίοι θα μπουν στη φορολογική κλίμακα. Άρα αυτή η κυβέρνηση έχει ήδη θεσμοθετήσει τη μείωση του κατώτατου μισθού για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ δεν έχει λάβει ουσιαστικά κανένα φιλοεπενδυτικό μέτρο, για να δημιουργήσει νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας στον τόπο μας».

Η ΝΔ ήταν πάντα υπέρ των συλλογικών συμβάσεων

Σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, ο κ. Μηταράκης είπε πως η ΝΔ «πάντα ήταν υπέρ του δικαιώματος του εργαζομένου να διαπραγματευτεί συλλογικά τις εργασιακές του συνθήκες, αυτό ήταν μία πάγια θέση μας και στον νόμο 4172/2013, υπήρχε ένα πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα για να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, αυτές όμως τις διαδικασίες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τις επαναπάγωσε και δεν προχώρησε στην τετραετία που τελειώνει σε κάτι ουσιαστικό για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας».

«Προσπαθεί να χτίσει τώρα ένα νέο αφήγημα, ενόψει των εκλογών, με την ίδια λογική που το έκανε τον Ιανουάριο του 2015, με την ίδια λογική που το έκανε τον Σεπτέμβριο του 2015, δηλαδή ένα αφήγημα, το οποίο είναι καθαρά προεκλογικό, το οποίο όμως δεν έχει καμία- μα καμία σχέση με τα πεπραγμένα της ως κυβέρνηση. Μετά από 3,5 χρόνια αυτή η κυβέρνηση πρέπει να κριθεί, όχι με αυτά που λέει, αλλά με αυτά που κάνει και έχει δημιουργήσει τη γενιά των 350 ευρώ η κ. Αχτσιόγλου», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ διερωτήθηκε αν η πρόταση για την «Μακεδονία του Ίλιντεν» ήταν «ένα διαπραγματευτικό κόλπο των Σκοπίων, μία διαπραγματευτική παγίδα που πέσαμε μέσα [...] για να έλθουν τελικά με μία δεύτερη λύση, η οποία θα είναι πολύ χειρότερη από αυτήν που θα δεχόμασταν πριν από μήνες, αλλά θα πουν για να μην πάμε στο Ίλιντεν».