Την σφοδρότερη μέχρι τώρα κριτική στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής ζητώντας ταυτόχρονα εκλογές για να αποκτήσει η χώρα μια νέα ηγεσία στο τιμόνι που θα την οδηγήσει με ασφάλεια στην έξοδο από τα Μνημόνια.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι οδηγεί τη χώρα σε τέταρτο Μνημόνιο χωρίς χρήματα. «Περιμέναμε να μας παρουσιάσετε την πρότασή σας για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Θα μου πείτε: έχετε και εσείς αυταπάτες; Αρκετά με τα ψέματα και τα παραμύθια. Η ελπίδα δεν ήρθε ποτέ. Η έξοδος οδηγεί σε νέο πρόγραμμα. Ο Αύγουστος οδηγεί σε έναν βαρύ χειμώνα» είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Χρησιμοποιώντας συχνά τη φράση «κατηγορώ τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και τον κ. Τσίπρα προσωπικά», εξήγησε ότι «έπληξαν και εξακολουθούν να πλήττουν καίρια τα λαϊκά συμφέροντα στο όνομα της δήθεν προάσπισης τους. Κατηγορώ τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και τον κ. Τσιπρα προσωπικά, για τις θλιβερές επιδόσεις τους στο κεντρικό ζητούμενο της χώρας που είναι η ανάπτυξη. Κατηγορώ τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖ/ΑΝΕΛ για τον αφελληνισμό και την παράδοση του τραπεζικού συστήματος στον ξένο έλεγχο. Με ιδιαίτερα δυσμενή αποτελέσματα για την χρηματοδότηση της οικονομίας, την αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού, τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Κατηγορώ τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και τον κ. Τσίπρα προσωπικά γιατί φτωχοποιήσατε τον Ελληνικό λαό, καταστρέψατε την μεσαία τάξη, γονατίσατε τους πιο "αδύναμους" πολίτες. Κατηγορώ την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΝΕΛ γιατί κατεδαφίσατε το Κοινωνικό Κράτος».

Δεν έχετε καμία νομιμοποίηση να δεσμεύετε τη χώρα - Να γίνουν εκλογές για να αποφασίσει ο λαός

Η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «έχουμε υποχρέωση να βάλουμε φρένο στον κατήφορο. Για αυτό ζητάω εκλογές. Γιατί θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον τους τόπου και του λαού». Και συμπλήρωσε: «Για μια νέα ηγεσία και κυβέρνηση που να εκφράζει την ισχυρή βούληση της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας και της μέγιστης δυνατής κοινοβουλευτικής στήριξης. Που να προωθήσει επιτέλους συνθήκες εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης, απέναντι στις διχαστικές και αδιέξοδες πρακτικές που τραυματικά βιώνουμε σήμερα. Πάνω σε συμφωνημένο και κοστολογημένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και με ριζική αλλαγή του τρόπου που κυβερνάται η χώρα. Μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση κόντρα στο συντηρητισμό και τον αριστερό και δεξιό τυχοδιωκτικό λαϊκισμό».

Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό η Φώφη Γεννηματά τόνισε: «Ζητώ εκλογές τώρα και να είστε βέβαιοι ότι όσο κι αν τις εξορκίζετε τελικά δεν θα τις αποφύγετε. Είναι κάποιες ιστορικές στιγμές που οι ανάγκες και η πραγματικότητα επιβάλλονται στις όποιες προθέσεις και ανατρέπουν δρομολογημένες εξελίξεις και προεκλογικούς σχεδιασμούς. Οπότε τα σενάρια κομματικής σωτηρίας δίνουν αναγκαστικά τη θέση τους στις επιταγές της εθνικής σωτηρίας. Και βρισκόμαστε σε μια τέτοια στιγμή που πρέπει να προτάξουμε το εθνικό συμφέρον. Είναι οι στιγμές που η πολιτική ανατροπή γίνεται αναπόφευκτη και ο ρους της ιστορίας αλλάζει κατεύθυνση».

Η Φώφη Γεννηματά προσέθεσε ότι η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν έχει καμία νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη πορεία της χώρας. «Τα έχετε ήδη δώσει όλα: δημόσια περιουσία και τράπεζες με βλάβη για το δημόσιο 25 δισ. ευρώ. Διαλύσατε το σήμερα, υποθηκεύετε και το αύριο», είπε η κ. Γεννηματά τονίζοντας ότι είναι επικίνδυνη για το χειρισμό των εθνικών θεμάτων. «Ζητάω εκλογές γιατί οι είσθε θλιβερή μειοψηφία. Οι συσχετισμοί στη Βουλή δεν ανταποκρίνονται στους συσχετισμούς στη κοινωνία», ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Αναπτυξιακό Σχέδιο

Σχετικά με το ολιστικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που παρουσίασε η κυβέρνηση, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι πρόκειται για ολιστικό πρόγραμμα περικοπής των συντάξεων και επικέντρωσε την κριτική της σε τρία σημεία: «Πρώτον: Αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Οι συνταξιούχοι στην πυρά. Ποια 13η σύνταξη.., κόβεται και η 12η. Και προχωρούμε και για την 11η. 'Ασε που ακολουθεί και η περικοπή του αφορολογήτου για μισθωτούς και συνταξιούχους που οδηγεί σε νέα δραστική μείωση του εισοδήματος τους. Δεύτερο: Ο ΕΝΦΙΑ ζει και βασιλεύει. Δεν είναι πια ο άδικος φόρος που πρέπει να καταργηθεί κ. Τσίπρα, με ένα άρθρο και ένα νόμο; Τρία χρόνια κι ακόμη περιμένουμε. Και τώρα καταγράφεται ξανά στα "προσεχώς" του Ολιστικού Προγράμματος. Αλλά δεν θα έχει και πολύ "προσεχώς" ακόμη. Τρίτον: Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση σας, κατά τα λεγόμενα σας είναι το υπερταμείο και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Συγχαρητήρια. Από την άλλη, το πρόβλημα με την συνέχιση του Μνημονίου που συνιστούν ορισμένοι, είναι ότι όπως δεν διόρθωσε τις κακοδαιμονίες της ελληνικής οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια, έτσι δεν θα τις διορθώσει και τώρα».

Φαινόμενα βίας

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Γεννηματά στο κλίμα έντασης που δημιουργείται με την επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρημ, κατηγορώντας τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και τον κ. Τσίπρα προσωπικά γιατί δίχασαν και εξακολουθούν να διχάζουν τον ελληνικό λαό, στερώντας του το μεγαλύτερο όπλο για το ξεπέρασμα της κρίσης, την ενότητά του.

«Τα δάκρυα σας κ. Τσίπρα για τη φασιστική επίθεση στο Γιάννη Μπουτάρη είναι κροκοδείλια. Αν ήταν πραγματικά θα είχατε βρει τον τρόπο, έστω και σήμερα, να καταδικάσετε τους προπηλακισμούς κατά του ΠτΔ στις 28 Οκτωβρίου 2011 στη Θεσσαλονίκη, από ομάδα αγανακτισμένων, με επικεφαλής βουλευτή σας, καθώς και τους προπηλακισμούς τόσων στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Πώς όμως να το πράξετε αυτό όταν εσείς προσωπικά από το βήμα της Βουλής, μας απειλούσατε ότι "δεν θα σας αφήνουμε να βγαίνετε από τα σπίτια σας"; Το 2011 είπατε δήθεν ότι καταδικάζετε τη βία, αλλά τη δικαιολογήσατε ως αγανάκτηση κατά των μνημονίων. Κοροϊδία δηλαδή. Μπροστά στον ελληνικό λαό. Σήμερα δε, ως Κυβέρνηση δείχνετε προκλητική ανοχή στη βία και στην ανομία», υπογράμμισε.

Επίθεση και στη ΝΔ

Έστρεψε τα βέλη της κριτικής της και στη ΝΔ λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ζητά εδώ και 2 χρόνια συνεχώς εκλογές, τώρα παρακολουθεί αμήχανα την κυβέρνηση να "διαπραγματεύεται" την προοπτική της χώρας και δίνει ραντεβού το… Φθινόπωρο. Όμως η χώρα, η οικονομία, η κοινωνία μας, δεν μπορεί να οδηγούνται στο δύσκολο μέλλον, απροστάτευτες και ανασφαλείς. Η Νέα Δημοκρατία δεν νομιμοποιείται να κλείνει τα μάτια και να αφήνει ουσιαστικά την μοίρα της χώρας στα χέρια των ΣΥΡΙΖΑ/ΝΕΛ. Δηλαδή στην πραγματικότητα αφήνει εν λευκώ τον κ. Τσίπρα να καθορίσει τις εξελίξεις. Έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που έχουν αποδείξει ότι έχουν πλήρη αδυναμία διαπραγμάτευσης. Δεν θα μείνουμε εμείς να παρακολουθούμε τις εξελίξεις απλά και μόνο περιμένοντας το "ώριμο φρούτο", όπως κάνει η ΝΔ. ΣΥΡΙΖ/ΑΝΕΛ και ΝΔ δεν έχουν κανένα σχέδιο και υιοθετούν τη λογική βλέποντας και κάνοντας».