Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ οποιουδήποτε ονόματος για την ΠΓΔΜ αν αυτό περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», όπως τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ξεκαθαρίζοντας, όμως, πως συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση.

Σε σημερινή του συνέντευξη τύπου στα γραφεία των ΑΝΕΛ, ο κ. Καμμένος ενημέρωσε για τη θέση του κόμματός του στο ζήτημα του ονοματολογικού των Σκοπίων. Όπως είπε οι ΑΝΕΛ δε θα δεχτούν καμιά συμφωνία για όνομα αν αυτή περιλαμβάνει το Μακεδονία, σε οποιαδήποτε μορφή. Ανέφερε, μάλιστα, πως θα θέσει θέμα αυστηρής κομματικής πειθαρχίας, διαγράφοντας από το κόμμα όποιον βουλευτή των ΑΝΕΛ υπερψηφίσει τέτοιου είδους συμφωνία.

Έκανε λόγο για την ύπαρξη αρκετά ισχυρών όρων στη συμφωνία που αποσαφηνίζουν ζητήματα για τη σλαβική καταγωγή, γλώσσα και ιστορία της γείτονος χώρας, προσθέτοντας ότι αν δεν υπήρχε το όνομα «Μακεδονία», οι ΑΝΕΛ δεν θα δεσμεύονταν (σσ. να την ψηφίσουν). Ανέφερε ότι και ως υπουργός της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, είχε διαφωνήσει με τη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Για τον ίδιο, πάντως, το πιθανότερο είναι η όποια συμφωνία να μη γίνει δεκτή από τους Σκοπιανούς, δηλαδή να μην περάσει από το δημοψήφισμα και τη ψηφοφορία στη Βουλή, που θα πραγματοποιηθούν στη γείτονα χώρα.

Θέλοντας να αποτρέψει την αντιπολίτευση από το να μιλήσει για ρήξη στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε πως παραμένει κυβερνητικός και πως για τις θέσεις του είναι ενήμερος ο πρωθυπουργός με τον οποίο βρίσκεται σε άμεση συνεννόηση. Επιπροσθέτως, τόνισε πως σε κάθε περίπτωση οι εκλογές θα γίνουν το 2019.

Ο κ. Καμμένος πρότεινε την σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου να αλλάξει η απόφαση του 1992 που δεν έκανε δεκτή τη χρήση του όρου «Μακεδονία» σε σύνθετη ονομασία. Είπε, επίσης, ότι «αφού δεν τιθεται θέμα ψηφοφορίας άμεσα στη Βουλή» για το θέμα της πΓΔΜ, οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να υπονομεύσουν την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, τον Αύγουστο, υπενθυμίζοντας ότι η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια ήταν ο λόγος και για τον οποίο ιδρύθηκαν οι ΑΝΕΛ και για τον οποίο συνεργάστηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Καμμένος εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, τον οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικό διαπραγματευτή, ασχέτως του γεγονότος, ότι ο ίδιος δεν συμφωνεί με την χρήση του όρου «Μακεδονία». Υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός -«κέρδος για την Ελλάδα»- ότι στη διεθνή κοινότητα έγινε σαφές ότι δεν είναι η Ελλάδα εκείνη που εμποδίζει την ευρωατλαντική πορεία της γειτονικής χώρας.

Κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα και ιδιαίτερα τη ΝΔ να πάρει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα της πΓΔΜ.