Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το τηλεοπτικό διάγγελμα ενημέρωσε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Οι μέχρι τώρα αντιδράσεις των κομμάτων:

Κίνημα Αλλαγής: Πρώτα θα αξιολογήσουμε και μετά θα τοποθετηθούμε

Επιφυλακτικό είναι το Κίνημα Αλλαγής μέχρι να μελετήσει την συμφωνία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Το Πολιτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε το βράδυ υπό την Φώφη Γεννηματά, χωρίς τη συμμετοχή του Νίκου Ανδρουλάκη και Θανάση Θεοχαρόπουλου, που βρίσκονται εκτός Αθηνών, ενημερώθηκε από την επικεφαλής του για όσα ανέφερε στο τηλεφώνημά του ο Αλέξης Τσίπρα για την συμφωνία και θα συνεδριάσει ξανά αύριο αφού λάβει και αξιολογήσει το τελικό κείμενο της συμφωνίας.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται: «Το Κίνημα Αλλαγής έχει επανειλημμένα τονίσει ότι είναι υπέρ της λύσης, αλλά όχι οποιασδήποτε λύσης. Η σύνθετη ονομασία έναντι όλων, η συνταγματική αναθεώρηση, η ακύρωση κάθε μορφής αλυτρωτισμού είναι οι πάγιες πατριωτικές μας θέσεις. Στη βάση αυτών των θέσεων θα αξιολογήσουμε το επίσημο σχέδιο συμφωνίας που δεσμεύτηκε να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε εάν πληροί τις προϋποθέσεις για την προστασία των εθνικών συμφερόντων και προωθείται η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή καθώς και οι Ευρωπαϊκές αρχές».

Κουτσούμπας: «Πράσινο φως» στην ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή, η συμφωνία με την πΓΔΜ

Κατά την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη συμφωνία με την πΓΔΜ και, αφού είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε στον πρωθυπουργό ότι, «με τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο ίδιος και η κυβέρνησή του δίνουν συστατική επιστολή στη FYROM για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Από αυτήν την άποψη, δίνει "πράσινο φως" στην ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή».

Επισήμανε δε ότι όλοι οι όροι της συμφωνίας είναι στον αέρα, μέχρι να ολοκληρωθεί το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία που προβλέπει η συμφωνία.

Ακόμα, ο γγ του ΚΚΕ επισήμανε στον πρωθυπουργό ότι, «με αυτή τη συμφωνία, παραμένει το "σπέρμα" του αλυτρωτισμού, που έγκειται στην αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των θέσεων της κυβέρνησης της FYROM περί "Μακεδόνα πολίτη" και "Μακεδονικής γλώσσας"».

Λεβέντης: Πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων η μη παραχώρηση του ονόματος «Μακεδονία»

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη ο πρωθυπουργός του είπε πως έκανε ό,τι καλύτερο για τη χώρα και τον ενημέρωσε ότι για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ υπάρχουν δυο αιρέσεις: Πρώτον, τη συνταγματική αναθεώρηση και δεύτερον την επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας. Μετά από αυτά, είπε ο πρωθυπουργός θα επικυρώσει τη συμφωνία η ελληνική Βουλή.

Ο Βασίλης Λεβέντης από την πλευρά του, είπε στον πρωθυπουργό την πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων για την παραχώρηση του ονόματος "Μακεδονία" και προσέθεσε ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να ακυρώσει αυτή τη συμφωνία.