«Η ομιλία της κας Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης», επισημαίνεται από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το Σκοπιανό.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μπακογιάννη χθες είχε απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα και τις αναφορές που είχε κάνει ο πρωθυπουργός στο Βουκουρέστι στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι το 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή έδωσε μία έντιμη μάχη ουσίας, τονίζοντας όμως ότι επιθυμούσε μία λύση βιώσιμη στο Σκοπιανό και αποκάλυψε ότι δέχθηκε και η ίδια και η κυβέρνηση συνολικά ισχυρές πιέσεις και πλήρωσε το κόστος.

Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι το 2008 έγινε μία ειλικρινής προσπάθεια αναζήτησης συμφωνίας, «μίας συμφωνίας βιώσιμης, έντιμης, ρεαλιστικής και εφαρμόσιμης. Στόχος μας ήταν και είναι μία συμφωνία που θα απαντούσε οριστικά στη λογική του Στάλιν και του Τίτο που αποτυπωνόταν στη θεωρία του Μακεδονισμού στα Βαλκάνια, που πηγάζει από τα γεγονότα του Ίλιντεν. Αλλά και μία συμφωνία που θα απαντούσε στις ήδη απαξιωμένες διεθνώς γραφικότητες με την καπηλεία της αρχαίας κληρονομιάς και των αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

«Άρα στην ουσία δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία στο Βουκουρέστι, όταν δεν έχεις καταλήξει σε συμφωνία, δεν υπάρχει συμφωνία», είπε. 

Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας για τη συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε «κακή», αφήνοντας αιχμές για τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ο μόνος ηγέτης που διαπραγματεύτηκε για το καλό της πατρίδας. Με μέτρο και λογική είπε υπερασπίστηκε το εθνικό συμφέρον με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα», είπε.

«Όλοι όσοι προσεγγίζουμε το θέμα ψύχραιμα και νηφάλια, συμφωνούμε ότι όχι μόνο μπορούσαμε, αλλά έπρεπε από τις αρχές του 1990 να είχαμε βρει λύση. Όμως, τότε, δυστυχώς, μας κάλυψε το κύμα του λαϊκισμού και της πατριδοκαπηλίας. Κέρδισε ο τυχοδιωκτισμός. Κέρδισε ο καιροσκοπισμός», φωτογραφίζοντας τον Αντώνη Σαμαρά για την στάση του.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο 2008 καρφώνοντας τον Άδωνι Γεωργιάδη, που τότε ήταν ανώτερο στέλεχος του ΛΑΟΣ: «στόχος της στρατηγικής μας το 2007 - 2008 ήταν να μην γίνει το Σκοπιανό θέμα εσωτερικής αντιπαράθεσης. Γι' αυτό ενημέρωσα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πριν ξεκινήσουμε τη διεθνή εκστρατεία εν όψει του Βουκουρεστίου. Γι' αυτό παρουσιάσαμε την πρότασή μας στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Γι' αυτό καταθέσαμε το σχέδιό μας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με πρόεδρο, μάλιστα, κατά ιστορική ειρωνεία, τον κ. Καμμένο. Εκεί εξασφαλίσαμε τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, εκτός βεβαίως του ακραίου ΛΑΟΣ».