Είναι ώρα να γίνουν εκλογές για να φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γιατί όσο μένουν προκαλούν και άλλη ζημιά στην πατρίδα, επισήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιτέθηκε με δριμύτητα στην κυβέρνηση, τόσο για τη συμφωνία ως προς το ονοματολογικό της πΓΔΜ, όσο και για τις επιλογές της στην οικονομία, στη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος "Export Summit VI".

Κατηγόρησε τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για "κυνισμό χωρίς όρια και τέλος προκειμένου να παραμείνουν λίγο περισσότερο στην εξουσία", μίλησε για "ανέντιμο και ανήθικο συμψηφισμό" οικονομικών και εθνικών επιλογών και σε ότι αφορά τη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ τόνισε πως λέει τα ίδια στο εσωτερικό της χώρας και το εξωτερικό, δηλώνοντας ότι η συμφωνία είναι "κακή" και η Νέα Δημοκρατία δεν θα την κυρώσει στη Βουλή.

Η χώρα σε διπλά ναρκοθετημένο δρόμο

"Η χώρα βαδίζει ήδη σε έναν δρόμο διπλά ναρκοθετημένο από ένα τέταρτο επί της ουσίας μνημόνιο και από μια πολύ κακή συμφωνία για το Σκοπιανό. Το τέταρτο μνημόνιο υπονομεύει σε βάθος χρόνου την οικονομία ενώ η κακή συμφωνία για το Σκοπιανό ανοίγει εθνικές πληγές με αδιευκρίνιστες ακόμα συνέπειες", είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: "Και όλα αυτά έγιναν μέσα σε λίγες μέρες στο πλαίσιο μιας χρονικής σύμπτωσης η οποία εύλογα γεννά πολλά ερωτηματικά. Αλήθεια ποιος και γιατί προσάρμοσε τις συζητήσεις για το Σκοπιανό σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα εξπρές ώστε να μπουν τόσο γρήγορα οι υπογραφές στις Πρέσπες; Αν το ζητούμενο ήταν η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ γιατί βιαστήκαμε τόσο πολύ και γιατί δεν έκαναν εκείνοι, που ενδιαφερόντουσαν περισσότερο να λυθεί αυτό το θέμα, αλλά εμείς τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις; Και ποιον ευνοεί, άραγε, αυτή η συσχέτιση οικονομικών και εθνικών επιλογών που δεσμεύουν την Ελλάδα και απειλούν με υπονόμευση τα επόμενα βήματα μας; Στην καλύτερη περίπτωση μια σκόπιμη πρόκληση σύγχυσης στους πολίτες για να προωθηθούν με το μικρότερο δυνατό κόστος τα σχέδια του Μαξίμου. Στη χειρότερη μιλάμε για έναν ανέντιμο και τελικά ανήθικο συμψηφισμό κάποιων πρόσκαιρων επαίνων από ξένους με μόνιμες εθνικές υποχωρήσεις. Σε κάθε περίπτωση αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές και αποδεικνύει ότι ο κυνισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει δυστυχώς ούτε όρια ούτε τέλος. Η χώρα οδηγείται σταθερά και όλο και χειρότερη θέση μόνο και μόνο για να κρατηθούν λίγο παραπάνω στις καρέκλες της αυτοί που κυβερνούν".

Ο κ. Καμμένος έδωσε στον κ. Τσίπρα το εισιτήριο για τις Πρέσπες

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχασε το βασικό διαπραγματευτικό όπλο της που είναι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και επιτέθηκε εναντίον του υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, λέγοντας: "Τώρα ο κ. Καμμένος παριστάνει ακόμα ότι διαφωνεί με τη συμφωνία, αλλά εκείνος ήταν που έδωσε το εισιτήριο στον κ. Τσίπρα να ταξιδέψει στις Πρέσπες. Γιατί αν ήθελε να μην υπογραφεί αυτή η συμφωνία, απλά θα έριχνε την κυβέρνηση, όπως είχε πει πολλές φορές ότι θα έκανε. Αλλά βλέπετε η καρέκλα της εξουσίας είναι πιο σημαντική για τον αρχηγό των ΑΝΕΛ. Ο κ. Καμμένος έδωσε απόλυτη κάλυψη στην κυβέρνηση. Ο Καμμένος κρατούσε στην ουσία το στιλό του κ. Κοτζιά όταν υπέγραφε τη συμφωνία".

Η ΝΔ θα καταψηφίσει τη συμφωνία στη Βουλή

Επισήμανε ότι τα "τετελεσμένα" για τα οποία είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση συντελούνται και στις Πρέσπες οι Έλληνες άκουσαν τον κ. Ζάεφ να μιλάει για "Μακεδόνες" και "Ελληνες".

Μίλησε για "κυβερνητική προπαγάνδα" που "διαστρεβλώνει" τις θέσεις της Ν.Δ και απάντησε στην πρόταση του κ. Καμμένου να απαιτηθούν 180 βουλευτές για την ψήφιση της συμφωνίας.

"Επειδή άκουσα χθες τον κ. Καμμένο να ζητάει από τον κ. Τσίπρα να ψηφιστεί από 180 βουλευτές, νομίζοντας έτσι ότι θα στριμώξει τη Ν.Δ. θέλω να του απαντήσω εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, ότι είτε με 151, είτε με 180, είτε με όσους βουλευτές κρίνουν ότι θα χρειαστούν για να κυρώσουν τη συμφωνία, η Ν.Δ. θα την καταψηφίσει".

Η κυβέρνηση ρίχνει λάδι στη φωτιά του διχασμού

Καταλόγισε στην κυβέρνηση "λάθος χειρισμούς" που έχουν "δηλητηριάσει" την ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση ρίχνει λάδι στη φωτιά του διχασμού, καθώς, όπως είπε, έβαλε το θυμικό στη θέση ενός πατριωτικού ρεαλισμού που ήταν το βασικό κεκτημένο των τελευταίων ετών, ενώ σημείωσε πως δεν ικανοποιεί, αλλά τραυματίζει το εθνικό συμφέρον και πριμοδοτεί τους εκατέρωθεν πατριδοκάπηλους.

Απέναντι σε φαινόμενα βίας και προπηλακισμών η ΝΔ

"Εμείς στεκόμαστε ρητά και κατηγορηματικά απέναντι σε όλα τα φαινόμενα βίας και προπηλακισμών", δήλωσε για τη στάση της Ν.Δ και σχολίασε πως "κάποιοι φαίνεται ότι δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι απέναντι στην κυβέρνηση υπάρχει οργή και αγανάκτηση και βαπτίζουν φασιστικό οτιδήποτε αντιδρά".

Αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με την πΓΔΜ παρατήρησε ότι αυτές παρέμειναν στενές, παρά τα προβλήματα και η χώρα μας είναι η τρίτη προμηθεύτρια και ο τρίτος εμπορικός εταίρος των Σκοπίων.

Μεγάλο σοκ για επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε ανησυχία για τι θα γίνει με τις ονομασίες προϊόντων που παράγονται στη Βόρεια Ελλάδα και περιέχουν τον όρο Μακεδονία.

"Το σοκ για πολλές επιχειρήσεις στη Β. Ελλάδα θα είναι μεγάλο", είπε και συμπλήρωσε: "Τίθενται υπό αμφισβήτηση προϊόντα που χρησιμοποιούν στην ονομασία τους τον όρο Μακεδονία. Τι θα γίνει με αυτές, ποιες μικτές επιτροπές θα αποφασίζουν και ποια δικαστήρια θα λύνουν τις διαφορές τους; Και τι θα συμβαίνει στην αγορά που δεν περιμένει δικαστικές αποφάσεις;"

"Αυτά είναι ψιλά γράμματα για μια κυβέρνηση που έσπευσε να ανοίξει με λάθος τρόπο ένα σύνθετο θέμα 25 ετών την ώρα που δίνει άδεια σε τρομοκράτες, κατά συρροή δολοφόνους και εκφράζει τη συμπάθεια της για τους κάθε λογής Ρουβίκωνες", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Αδιαπραγμάτευτη η θέση για μείωση της φορολογίας

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τις θέσεις της ΝΔ για την οικονομία. Για την κυβέρνηση είπε ότι είναι καλή στο να βάζει φόρους και επανέλαβε τη δέσμευσή του για μείωση της φορολογίας, λέγοντας ότι είναι μια αδιαπραγμάτευτη θέση.

Σχετικά με τη συνεδρίαση του Eurogroup είπε ότι απόφαση και να ληφθεί για τη ρύθμιση του χρέους η κυβέρνηση θα πανηγυρίσει και αυτή θα συνιστά επί της ουσίας μια επιβεβαίωση όσων είχαν συμφωνηθεί τον Νοέμβριο του 2012..

Έρχεται 4ο μνημόνιο

"Κάθε μέτρο για την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να αντιμετωπίζεται θετικά, αλλά όσα μέτρα αποφασιστούν θα είναι λίγα μπροστά στο κόστος που έχει συσσωρεύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και δυστυχώς συνοδεύονται από αυστηρούς όρους", παρατήρησε.

Τόνισε πως στις 20 Αυγούστου λήγει το "τρίτο μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου" και έρχεται ένα τέταρτο, διότι έχουμε ήδη ψηφισμένα μέτρα ύψους 5,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Χαρακτήρισε "εξοντωτικά και υπερβολικά υψηλά" πρωτογενή πλεονάσματα και για μια "σκληρή εποπτεία, διαφορετική από αυτή που είχαν άλλες χώρες που βγήκαν από μνημόνια".

Κλειδί για την οικονομία μια νέα κυβέρνηση

"Η ρύθμιση του χρέους αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να πετύχει η χώρα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης", είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. "Η χώρα χρειάζεται να τρέξει με ρυθμούς ανάπτυξης 4% και αυτό μπορεί να το πετύχει μια νέα κυβέρνηση. Το κλειδί για την οικονομία είναι μια νέα κυβέρνηση που θα εμπνεύσει ρεαλιστική αισιοδοξία στο εσωτερικό και ειλικρινή σχέση με τους εταίρους μας".

Τον πρόεδρο της ΝΔ προσφώνησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Γιώργος Κωνσταντόπουλος.