Για εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων φονικών πυρκαγιών, έκανε λόγο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, υπενθύμισε πως εδώ και καιρό ζητά την διενέργεια εκλογών και τόνισε πως η τωρινή κυβέρνηση πρέπει να φύγει από την εξουσία.

Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 για τις τελευταίες εξελίξεις, η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι «είτε υπήρξε λάθος εκτίμηση της κατάστασης, και επομένως και λάθος διαχείριση, είτε, όπως είπαν στη χθεσινή συνέντευξη, εκτίμησαν τον κίνδυνο και συνειδητά αποφάσισαν να κάνουν αυτή τη διαχείριση που οδήγησε στο θάνατο τόσους ανθρώπους. Το συμπέρασμα είναι αβίαστο. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες τους».

«Για ποιες παραιτήσεις μιλάμε; Δεν έχουν ούτε τσίπα ούτε ντροπή», είπε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, και πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα του πώς μπήκε η φωτιά, ανεξάρτητα πόσο δύσκολο ήταν να ελεγχθεί λόγω ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών φαινομένων, «τον κόσμο γιατί δεν τον προστάτευσαν εφαρμόζοντας έγκαιρα το προβλεπόμενο σχέδιο οργανωμένης και συντονισμένης εκκένωσης των απειλούμενων περιοχών; Από τη χθεσινή τους συνέντευξη προκύπτει ότι αποφάσισαν να μην το κάνουν. Ομολόγησαν ότι αποφάσισαν να αφήσουν τους ανθρώπους να καούν αβοήθητοι».

Η κ. Γεννηματά επιτέθηκε στον πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για άθλιο κυβερνητικό χειρισμό και τονίζοντας ότι «είπαν ότι η φωτιά κράτησε μιάμιση ώρα». «Η φωτιά ξεκίνησε 16:55, εγώ μίλησα 17:30 με τον γγ Πολιτικής Προστασίας για ενημέρωση. Αυτό σημαίνει ότι στις 18:00, στις 19:00, στις 21:00 θέλετε, η φωτιά είχε τελειώσει. Άρα ήξεραν το κακό που είχε συμβεί», συμπλήρωσε. «Όταν αργά το βράδυ έκαναν αυτό το σόου, το ριάλιτι, γιατί ο πρωθυπουργός δεν αναρωτήθηκε αν κινδυνεύουν άνθρωποι, γιατί κανείς δεν του είπε τι είχε συμβεί και συζητούσαν πότε θα πετάξουν την άλλη ημέρα τα αεροπλάνα και πώς εξελίσσονταν τα πύρινα μέτωπα;» αναρωτήθηκε η κ. Γεννηματά.

«Παρίσταναν τους ανήξερους για τα θύματα των πυρκαγιών. Ήταν συνειδητή επιχείρηση εξαπάτησης και συγκάλυψης. Κυνισμός χωρίς όριο. Αν ασχολούνταν στο ελάχιστο με την πυρκαγιά , στο εκατοστό απ' όσο με την προπαγάνδα, δεν θα ζούσαμε αυτή την τραγωδία» πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες, αλλά και ποινικές ευθύνες τις οποίες θα πρέπει να αναζητήσει η Δικαιοσύνη.

Τέλος η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, αφού υπενθύμισε ότι πριν από ενάμιση μήνα το κόμμα είχε ζητήσει εκλογές για να προληφθούν τα χειρότερα στα θέματα της οικονομίας, είπε ότι «τώρα μετά την εθνική τραγωδία ζητάμε να φύγει άμεσα αυτή η κυβέρνηση. Γιατί αποδείχθηκε με τόσο τραγικό τρόπο πως η παραμονή της, εκτός από βλαπτική για τη χώρα, είναι και επικίνδυνη για την ίδια τη ζωή των πολιτών. Είναι επικίνδυνοι και πρέπει να φύγουν».