Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την Ιθάκη.

Ποτάμι: Νέα αρχή και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι πράγματα ασύμβατα

«Θυμούνται τις συνωμοσιολογικές θεωρίες του για τις αιτίες. Θυμούνται τους ατελείωτους καταλόγους με τις ψεύτικες υποσχέσεις του. Θυμούνται ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διαδήλωναν μαζί στις πλατείες, πλάι πλάι με φασίστες και μπαχαλάκηδες».

Οι Έλληνες «ξέρουν ότι είμαστε δεσμευμένοι για πολλές δεκαετίες να παράγουμε πρωτοφανή πλεονάσματα χωρίς να έχουμε τον έλεγχο της δημόσιας περιουσίας μας για τα επόμενα 99 χρόνια», σημειώνει το Ποτάμι.

«Όλα αυτά έχουν την υπογραφή του κ. Τσίπρα και των υπουργών του. Το κομματικό κράτος, η διαφθορά, οι ανισότητες που καλλιέργησαν κατ’ εποχές όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν από την μεταπολίτευση και μετά, δεν μειώνουν στο ελάχιστο τις ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αντίθετα τις πολλαπλασιάζουν γιατί τα λάθη ήταν γνωστά και αυτοί, αντί να τα αποφύγουν, τα αντέγραψαν», τονίζει.

«Οι μέρες αυτές θα μπορούσαν να σηματοδοτούν πράγματι μια νέα αρχή. Αλλά αυτό θα προϋπέθετε ειλικρίνεια, σοβαρότητα, εργατικότητα, σχέδιο, όραμα, και ανοιχτό μυαλό. Στοιχεία που δυστυχώς για την χώρα είναι ασύμβατα με την διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.

ΚΚΕ: Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν

Ο κ. Τσίπρας «προσπαθεί να κρύψει ότι η δήθεν «νέα εποχή” βασίζεται πάνω στα «αποκαΐδια” των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Η επόμενη μέρα θα είναι η συνέχεια της προηγούμενης, αφού θα είναι εδώ οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι, η αυστηρή εποπτεία της ΕΕ, τα ματωμένα πλεονάσματα, η εργασιακή ζούγκλα, η φοροληστεία, η υποβάθμιση κάθε πτυχής της ανθρώπινης ζωής. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο ελληνικός λαός, όση κοροϊδία κι αν επιστρατεύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε όσους θεατρινισμούς κι αν καταφύγει ο κ. Τσίπρας».

Παράλληλα, σημείωσε πως η κυβέρνηση «δε δεσμεύεται για την κατάργηση ούτε ενός μέτρου που επιβλήθηκε στο λαό με τα μνημόνια. Αντίθετα, δεσμεύεται σε όλους τους τόνους ότι οι αναδιαρθρώσεις θα συνεχιστούν, ότι δε θα υπάρχει καμιά επιστροφή στο παρελθόν, εννοώντας ουσιαστικά ότι ο λαός θα πρέπει να ξεχάσει όλα όσα έχασε και να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα και τα εφάπαξ βοηθήματα».

Όπως υπογράμμισε το ΚΚΕ «καθαρή έξοδος για το λαό σημαίνει κατάργηση των μνημονιακών νόμων, αναπλήρωση των απωλειών, ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών».

ΔΗΜΑΡ: Η Ιθάκη είναι η αρχή του τέλους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

«Επικοινωνιακή προπαγάνδα με έναν διχαστικό λόγο χωρίς όριο. Το τεχνητό success story του κ. Τσίπρα δεν πείθει πλέον κανέναν», σχολίασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, θανάσης Θεοχαρόπουλος επισημαίνοντας ότι ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε και τον εαυτό του.

«Πράγματι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι. Δεν θα ξεχάσουμε τις ομολογημένες αυταπάτες από τον κ. Τσίπρα που έφεραν το τρίτο μνημόνιο και όλα τα δυσβάσταχτα μέτρα αυτής της τριετίας» ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «η αυταπάτη όμως σήμερα μετατράπηκε σε πολιτική απάτη. Με την υπογραφή του ο κ. Τσίπρας δέσμευσε την χώρα σε δογματικά μέτρα λιτότητας για όλα τα επόμενα χρόνια και την ίδια ώρα μιλάει για έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια. Μίλησε δε για τις παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, που η ίδια η κυβέρνησή του όμως καθημερινά διευρύνει. Μίλησε και για κυνισμό, κοιτώντας μάλλον τον καθρέφτη του και όχι την κάμερα».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε πώς «από τη φιέστα του Ζαππείου στο επικοινωνιακό σόου της Ιθάκης, χωρίς το ντεκόρ του ακροδεξιού συγκυβερνήτη του, Πάνου Καμμένου. Η Ιθάκη όμως είναι η αρχή του τέλους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Λαϊκή Ενότητα/Χουντής: H Οδύσσεια της λιτότητας και της επιτροπείας συνεχίζεται

Με αφορμή το πανηγυρικό διάγγελμα του Πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πέρασαν οκτώ χρόνια από τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου - πιθανότατα ακολουθώντας το επικοινωνιακό πρωτόκολλο του ΔΝΤ - ενημέρωνε τον ελληνικό λαό από το Καστελόριζο για την ένταξη της Ελλάδας στο καθεστώς κηδεμονίας του Μνημονίου.

Σήμερα, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να ακολουθήσει το ίδιο πρωτόκολλο και από την Ιθάκη να ανακοινώσει τη λήξη του τρίτου προγράμματος προσαρμογής. Ενός προγράμματος που ήρθε να ολοκληρώσει την οικονομική και κοινωνική καταστροφή των προηγούμενων.

Ο ελληνικός λαός, μέσα στα οκτώ αυτά χρόνια, είδε να γίνεται πρωταγωνιστής της μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής απάτης. ΔΝΤ και Ευρωπαίοι δανειστές πλήρωσαν ακριβά για να σώσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες και επέβαλαν στον ελληνικό λαό να πληρώσει το λογαριασμό.

Έχασε τη δουλειά του, τα εισοδήματά του και την περιουσία του, ενώ η αξιοπρέπειά του δοκιμάστηκε από τη βίαιη πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων.

Μέσα σε αυτά τα οκτώ χρόνια ο ελληνικός λαός έδωσε σπουδαίες μάχες στους δρόμους, απέναντι σε τόνους χημικών και αστυνομικής βίας, αλλά και απέναντι στην οικονομική ανέχεια και τη φτώχεια. Μέσα από τους αγώνες του γεννήθηκε ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης και μια ελπίδα για αλλαγή πολιτικής.

Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας ενταφίασε αυτή την ελπίδα όταν το 2015 επέλεξε να εκπροσωπήσει τους ηττημένους του δημοψηφίσματος, τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ντόπια και ξένα, έναντι της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που έλεγε ένα μεγάλο ΟΧΙ στη συνέχιση της λιτότητας.

Το σημερινό διάγγελμα του κ. Τσίπρα δείχνει ποια είναι η κατάσταση και η ποιότητα του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Πλήρως αποκομμένο από τα προβλήματα και τις αγωνίες του ελληνικού λαού, φλυαρεί πάντα για τις επόμενες μέρες και για τις “Ιθάκες”, με τον ελληνικό λαό ρημαγμένο.

Τάζει καλύτερες μέρες, ενώ είναι πλήρως υποταγμένο στη νεοφιλελεύθερη λογική που αποτιμά την επικοινωνιακή διαχείριση και την πολιτική ατάκα, υψηλότερα από τις επιπτώσεις των οικονομικών πολιτικών και την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η συνέχιση των ίδιων πολιτικών και των ίδιων περιορισμών, δεν θα εγγυηθεί καμία λύτρωση. Η λύτρωση θα έρθει μόνο μέσα από τη συνέχιση του αγώνα για έξοδο από τη διαρκή λιτότητα και τη φυλακή του ευρώ, για την ανάκτηση της δημοκρατίας, της οικονομικής και νομισματικής κυριαρχίας».