Έκκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και προς την κυβέρνηση απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων ενόψει της ομιλίας του στη ΔΕΘ. Όχι στην ακατάσχετη παροχολογία, είπε και την χαρακτήρισε άκρως επικίνδυνη για τη χώρα.

O κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι τo τρίτο πρόγραμμα απέτυχε οικτρά και ότι η Ελλάδα βγαίνει από αυτό βαριά τραυματισμένη χωρίς να έχει πρόσβαση στις αγορές.

«Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι σήμερα η Ελλάδα είναι εκτός αγορών. Δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, με το επιτόκιο του 10ετούς να έχει σκαρφαλώσει πάνω από το 4,6%. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η Ελλάδα δεν έχει πια πρόσβαση σε φθηνή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά έχει μείνει με βαριές δεσμεύσεις, πολύ βαριές δεσμεύσεις, μέχρι το 2022, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, κι ένα αυστηρό πλαίσιο λιτότητας τουλάχιστον μέχρι το 2060, αυτό το οποίο εμείς αποκαλούμε ένα άτυπο 4ο Μνημόνιο» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης και επικαλέστηκε την συνέντευξη του αντιπροέδρου της ΕΚΤ ο οποίος ανέφερε ότι η επιτήρηση των αγορών θα είναι πολύ πιο αυστηρή από την επιτήρηση της Τρόικας.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία λέγοντας ότι θα βελτιώσει τα εισοδήματα των εργαζομένων και θα έχει ως τελικό στόχο να πετύχει η χώρα ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% αντί του 1,5% με 2% που φαίνεται να πετυχαίνει σήμερα. «Αυτή η διαφορά μεταξύ του 1,5 και 2% με το 4% είναι στην κυριολεξία η διαφορά μεταξύ της επιτυχίας και της αποτυχίας για τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην πρόταση της ΝΔ για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού: «είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε μία τολμηρή μείωση εισφορών από το 20% στο 15% για τις εισφορές για την κύρια σύνταξη, η οποία πιστεύουμε ότι μπορεί να ολοκληρωθεί εντός μιας τετραετίας -αν μας το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες μπορούμε να το πετύχουμε ακόμα γρηγορότερα. Το ασφαλιστικό σύστημα μετά την αντιμεταρρύθμιση Κατρούγκαλου είναι ένα σύστημα το οποίο δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των συντάξεων.

Μαζί με τις προτάσεις μας για μείωση των εισφορών, εισηγούμαστε και την ανάγκη ο δεύτερος πυλώνας, το κομμάτι της επικουρικής σύνταξης να πάρει τον χαρακτήρα ενός προσωπικού - ατομικού κουμπαρά για όλους τους νέους ασφαλισμένους. Αυτό σημαίνει ότι οι υποχρεωτικές εισφορές της τάξης του 7% θα είναι εισφορές οι οποίες θα κατατίθενται σε έναν προσωπικό αποταμιευτικό λογαριασμό τον οποίο θα μπορεί να βλέπει ο νέος ασφαλισμένος και θα γνωρίζει ότι έχει τον έλεγχο αυτού του λογαριασμού και ότι τα χρήματα αυτά είναι δικά του...Τρέξαμε μια ενδιαφέρουσα αριθμητική άσκηση με τους συνεργάτες μου.

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε έναν εργαζόμενο ο οποίος ξεκινάει τώρα στην αγορά εργασίας με 800 ευρώ και ας υποθέσουμε ότι θα δουλέψει 40 χρόνια. Ας υποθέσουμε ότι θα έχει την ετήσια αύξηση απολαβών της τάξης του 3% για να καταλήξει τελικά με έναν μισθό λίγο πριν βγει στη σύνταξη λίγο παραπάνω από 2.000 ευρώ. Αυτή η δυνατότητα υποχρεωτικής συνεισφοράς σε ένα κεφαλοποιητικό σύστημα του δίνει τη στιγμή που θα βγει στη σύνταξη έναν αποταμιευτικό κουμπαρά που θα φτάνει τα 125.000 ευρώ...Ενθαρρύνουμε με αυτόν τον τρόπο την ιδιωτική αποταμίευση, την υποχρεωτική αποταμίευση μέσα από ένα σύστημα το οποίο θα ελέγχεται και θα εποπτεύεται αυστηρά από το κράτος».

Τέλος απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση να αποφύγει στην ΔΕΘ και ενώ «είμαστε σε προεκλογική χρονιά τον πειρασμό των εύκολων παροχών» και υποστήριξε ότι «μια ακατάσχετη παροχολογία σήμερα θα είναι άκρως επικίνδυνη για τη χώρα. Θα αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο τις αγορές κεφαλαίου, θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για την ελληνική δημοκρατία, κατά συνέπεια θα αυξήσει και το κόστος δανεισμού για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις. Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τον κ. Τσίπρα σε μια τέτοια πρακτική».

Την ίδρυση υπουργείου Βιομηχανίας χαιρέτισε ο ΣΒΕΕ

Για την ανάγκη δημιουργίας εθνικού προγράμματος περιφερειακής σύγκλισης, μίλησε ο πρόεδρος του ΣΒΕΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, κατά την διάρκεια της συνάντησης με τον πρόεδρο της ΝΔ και ανέπτυξε τις ανάλογες πρωτοβουλίες ενόψει της ΔΕΘ:

- τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων,

- την υλοποίηση πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, με τίτλο: «Ισχυρή Βιομηχανία Ισχυρή Ελλάδα», και,

- την υλοποίηση εθνικής στρατηγικής: «Ελλάδα - Βιομηχανία - Industry 4.0» για τη μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή εποχή.

Με βάση τη μελέτη των επίσημων στοιχείων, ο στόχος της περιφερειακής σύγκλισης δεν έχει επιτευχθεί. Αντίθετα, οι περιφερειακές ανισότητες έχουν διευρυνθεί μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΒΒΕ προτείνει την υλοποίηση μιας νέας πρωτοβουλίας με τον τίτλο: «Εθνικό Πρόγραμμα Σύγκλισης για τη μείωση των Περιφερειακών ανισοτήτων» με κύριους άξονες:

- Τα ειδικά κίνητρα προσέλκυσης και υλοποίησης επενδύσεων.

- Την ανασυγκρότηση βιομηχανικών κλάδων και περιοχών.

- Την ανάπτυξη διασυνδέσεων πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα.

- Τη θεσμοθέτηση στοχευμένων προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας, ενίσχυσης της απασχόλησης και των αναγκαίων ειδικοτήτων.

Ο ΣΒΒΕ χαιρέτισε την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για τη δημιουργία υπουργείου Βιομηχανίας, το οποίο ήταν πάγιο αίτημά του.