Περιοδεία για περισσότερες από τέσσερις ώρες στους χώρους της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Λευτέρη Αυγενάκη, βουλευτές και στελέχη του κόμματος του. Το βράδυ στην ομιλία του θα παρουσιάσει το προγραμματικό σχέδιο του κόμματός του με κεντρικό σύνθημα «Μπορούμε».

 Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο εκθεσιακό κέντρο στις 10:26 το πρωί, λίγα λεπτά πριν το καθορισμένο ραντεβού με τη διοίκηση της ΔΕΘ - HELEXPO. Εκεί, τον υποδέχτηκαν ο πρόεδρος της ΔΕΘ - HELEXPO, Τάσος Τζήκας, ο διευθύνων σύμβουλος, Κυριάκος Ποζρικίδης και στελέχη της διοίκησης.

Περίπου μισή ώρα αργότερα ξεκίνησε η περιοδεία στους χώρους της 83ης ΔΕΘ με τον κ. Μητσοτάκη να περνάει από το περίπτερο του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και του «Πρακτορείου 104,9Fm» και να χαιρετάει τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Κύρτσο, που εκείνη την ώρα έδινε συνέντευξη. 

«Πολύ ωραία τα βλέπουμε τα πράγματα μέχρι σήμερα», σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσία δημοσιογράφων που ακολουθούσαν την περιοδεία.

Αμέσως μετά πέρασε από το περίπτερο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας όπου παρακολούθησε ασκήσεις αναρρίχησης και καταρρίχησης και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο περίπτερο της ΠΑΕ Άρης.

Βιντεοπαιχνίδια και selfies με τους νέους

Το περίπτερο 17, το «Hall of Games», ένας χώρος γεμάτος από νέα παιδιά, ήταν από τους πρώτους σταθμούς του προέδρου της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης φορώντας ειδικά γυαλιά, έπαιξε σε παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας, ενώ χαιρέτισε αρκετούς νέους και νέες με τους οποίους έβγαλε selfies.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που τραβούν το ενδιαφέρον της νεολαίας, όπως επίσης και για τα παλαιότερα (arcades games) της δεκαετίας του '80 λέγοντας χαρακτηριστικά πως γνωρίζει το pac man.

Στη συνέχεια, περιηγήθηκε στους υπαίθριους χώρους της ΔΕΘ περνώντας από τα σταντ των εφημερίδων Ελεύθερος Τύπος, Μακεδονία και Παραπολιτικά και το περίπτερο της Fraport. Έξω από το Επιμελητήριο των Σερρών ο αγροτοσυνδικαλιστής, Στέργιος Λίτος, του χάρισε ένα μπουκάλι πεπαλαιωμένο τσίπουρο, λίγο πριν σταματήσει στο περίπτερο της ΠΑΕ Ηρακλής.

Επόμενη στάση για τον κ. Μητσοτάκη ήταν το περίπτερο 14 και ιδιαίτερα οι χώροι των πανεπιστημίων. Στο περίπτερο του ΑΠΘ είχε συνάντηση με τον πρύτανη, Περικλή Μήτκα, ενώ επίσης επισκέφτηκε τα περίπτερα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του πανεπιστημίου Μακεδονίας όπου τον υποδέχτηκε ο πρύτανης, Στέλιος Κατρανίδης και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Ο κ. Μητσοτάκης στο αμερικανικό περίπτερο

Κατευθυνόμενος προς το περίπτερο 13 εκεί όπου φιλοξενούνται εταιρείες - κολοσσοί των ΗΠΑ, καθώς φέτος είναι τιμώμενη χώρα, ο κ. Μητσοτάκης είχε τυχαία συνάντηση με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη και δημάρχους.

Στο περίπτερο των Ηνωμένων Πολιτειών τον υποδέχτηκε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ. Οι δυο τους επισκέφτηκαν το περίπτερο της Microsoft όπου ο κ. Μητσοτάκης απένειμε τιμητική πλακέτα στην ομάδα των φοιτητών του ΑΠΘ που με την εφαρμογή «icry2talk» διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό καινοτομίας της Microsoft.

Ο πρόεδρος της ΝΔ συνομίλησε με την Πέγκυ Αντωνάκου, CEO της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, η οποία τον ενημέρωσε για την πρόσφατη υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τη στήριξη της εταιρίας στην ενδυνάμωση της νέας γενιάς, την εκπαίδευση, και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενθάρρυνσης των νέων, ενώ τόνισε το ρόλο που η τεχνολογία και η ειδικά η Microsoft ως εταιρία τεχνολογίας έχει στην ανάπτυξη της χώρας μέσα από την μακροχρόνη παρουσία της και τη δέσμευσή της να συμβάλει στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. 

Στη συνέχεια, η ομάδα των φοιτητών, αποτελούμενη από τους Αναστασία Ντράχα, Ανδρέα Λουτζίδη, Ιάσων Χατζηκώστα και τον επιβλέποντα καθηγητή τους Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη αναφέρθηκαν σύντομα στην εφαρμογή και την εμπειρία από την συμμετοχή τους στο διεθνή διαγωνισμό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον κατά την περιοδεία του στο αμερικανικό περίπτερο σε εταιρείες όπως η CISCO, η Google και το Facebook, ενώ σταμάτησε στο περίπτερο των εταιρειών Τexan και Envipco που επενδύουν στην προστασία του περιβάλλοντος, δημιουργώντας στην Ελλάδα την πρώτη μονάδα παραγωγής μηχανημάτων ανακύκλωσης εκτός συνόρων Αμερικής.

Τελευταίοι σταθμοί ΕΛΑΣ και Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

Ο κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά τη συζήτηση που είχε με νέους 'Ελληνες start uppers στο θεματικό περίπτερο «Ψηφιακή Ελλάδα», Digital Greece και την επίσκεψη στο περίπτερο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατευθύνθηκε στο περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ειδικές μονάδες της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ τον υποδέχτηκε ο γενικός επιθεωρητής αστυνομίας Βορείου Ελλάδας, αντιστράτηγος, Ανδρέας Αποστολόπουλος.

Τελευταία στάση έγινε στο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου τον υποδέχτηκε με φιλιά ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλίας και Βορείου Αιγαίου, αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους.

Ακολούθησε κατ' ιδίαν συνάντηση του κ.Μητσοτάκη με τους περιφερειάρχες, ενώ ο αρχηγός της ΝΔ λίγο πριν αναχωρήσει από την 83η ΔΕΘ φωτογραφήθηκε με τη βουλευτή της ΝΔ, Ελενα Ράπτη, κρατώντας το ενημερωτικό φυλλάδιο για την προώθηση της καμπάνιας «'Ένα στα Πέντε» που αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.

Στις 20.00 ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" και αύριο στον ίδιο χώρο θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 13.00 μετά το μεσημέρι.

Σύμφωνα με πηγές εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το σχέδιό του και το όραμά του για να βγει η χώρα από μια εποχή παρακμής. Το βασικό μήνυμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ θα είναι το «Μπορούμε».