Κανείς συγγενής του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα είναι στο υπουργικό συμβούλιο, ούτε σε άλλο πολιτειακό αξίωμα σε επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, δηλώνει κατηγορηματικά ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ''αυτό είναι σκληρό και ίσως άδικο, ειδικά για την Ντόρα [σ.σ.Μπακογιάννη]'', αλλά ''επιβεβλημένο''. 

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει αποφασισμένος να ''σπάσει το στερεότυπο'' ότι η διακυβέρνηση του τόπου είναι οικογενειακή υπόθεση. 

''Γι' αυτό και έχω πάρει την απόφαση ότι στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ κανένα μέλος της οικογένειας μου δεν θα είναι στο υπουργικό συμβούλιο, ούτε σε άλλο πολιτειακό αξίωμα. Ξέρω ότι αυτό είναι σκληρό και ίσως άδικο, ειδικά για την Ντόρα που έχει προσφέρει πολλά στην παράταξη και κανείς δεν αφμισβητεί τις ικανότητες της. Είναι όμως επιβεβλημένο σε αυτή τη συγκυρία, στο πλαίσιο της αποστολής που έχω αναλάβει'', αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, αναφέρεται στην πρόθεση του να αποσυνδέσει τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διεξαγωγή εκλογών. ενώ χαρακτηρίζει την απλή αναλογική ως ''δείγμα του πολιτικού αμοραλισμού του ΣΥΡΙΖΑ''. Επαναβεβαίωσε τη βούλησή του για να ψηφιστεί, από την επόμενη Βουλή, ένας ''νόμος σύγχρονος που θα εγγυάται τη δίκαιη εκπροσώπηση αλλά και την κυβερνητική σταθερότητα'', ενώ υπογραμμίζει πως ο ίδιος θα πράξει ό,τι χρειαστεί για να μην περάσει η Ελλάδα την περιπέτεια της ακυβερνησίας λόγω της απλής αναλογικής.

Θεωρεί τη μείωση φόρων ''αδιαπραγμάτευτη προσωπική δέσμευση, ακόμα κι αν δεν αλλάξουν οι στόχοι του πλεονάσματος΄΄.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, σχετικά με την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ''αποπροσανατολίζει τη συζήτηση με επιθέσεις λάσπης, όπως η στοχοποίηση της συζύγου μου. Κάτι που εκτός από χυδαίο είναι και άνανδρο''.