Οι ευρωεκλογές τον επόμενο Μάιο είναι εκλογές κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης και πρόκληση», επισημαίνει η Φώφη Γεννηματά σε άρθρο της στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο: « ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019- Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ».

Η κ. Γεννηματά μεταξύ άλλων τονίζει ότι «οι εκλογές αυτές προσφέρουν τη μοναδική ευκαιρία για τις Σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις να βάλουν τέλος στην παρακμή. Να προωθήσουν μια αυθεντικά προοδευτική ατζέντα και να κερδίσουν "τις καρδιές και τα μυαλά" των πολιτών» συμπληρώνοντας ότι είναι η ώρα της Σοσιαλδημοκρατίας, είναι η ώρα της αφύπνισης και κινητοποίησης των προοδευτικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, «η μετατόπιση της άσκησης οικονομικής πολιτικής προς την ελεύθερη αγορά, τις πολιτικές ακραίας λιτότητας και την ανεξέλεγκτη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών θεσμών, που υιοθετήθηκαν εύκολα και άκριτα από ηγεσίες και κόμματα, θόλωσε το ιδεολογικό υπόβαθρο της σοσιαλδημοκρατίας».

Ως απάντηση θεωρεί στις προκλήσεις αυτές δεν μπορεί να είναι η επιστροφή στο παρελθόν, όπως επιδιώκουν οι ακροδεξιές και εθνολαϊκιστικές δυνάμεις. «Η Ευρώπη δεν πρέπει και δεν μπορεί να ξαναγίνει η "Σκοτεινή Ήπειρος", να επιστρέψει στους "δαίμονες του παρελθόντος" με την κυριαρχία του αυταρχισμού, την παραβίαση του κράτους δικαίου, ατομικών δικαιωμάτων, ξενοφοβία, ρατσισμό, την κατασκευή τειχών. Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ο χώρος της δημοκρατίας, της ανοιχτής κοινωνίας και του ανθρωπισμού», υποστηρίζει η κ. Γεννηματά.

Σκιαγραφώντας το όραμα των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων η Φώφη Γεννηματά αναφέρει ότι είναι μια κοινωνική Ευρώπη της ανάπτυξης, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

Προτείνει την επεξεργασία ενός νέου προοδευτικού Σοσιαλδημοκρατικού Σχεδίου που ως ένα νέο κοινωνικό και Ευρωπαϊκό Συμβόλαιο θα περιστρέφεται γύρω από τέσσερις κεντρικούς πυλώνες:

Πρώτον, την προώθηση της δίκαιης κοινωνίας με συγκεκριμένα μέτρα και αναδιανεμητικές πολιτικές που θα καταπολεμούν τις νέες ανισότητες, τη φτώχεια, τις διακρίσεις, τις αποκλίσεις, θα προωθούν την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς,

Δεύτερον, την διαμόρφωση με βάση τις αξίες μας, ολοκληρωμένης κοινής πολιτικής για την μετανάστευση και τους πρόσφυγες και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης.

Τρίτον, την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής ενοποίησης για τη δημιουργία της κοινωνικής Ευρώπης, την ολοκλήρωση της ΟΝΕ.

Τέταρτον, κανονιστικό πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ένας ενάρετος κύκλος είναι εφικτός όπου αξιοπρεπείς μισθοί, συντάξεις, και κοινωνική ασφάλιση συνάδουν με υψηλή ανάπτυξη, περισσότερες και καλύτερες δουλειές.

Επισημαίνει πως η προώθηση της σοσιαλδημοκρατικής Ατζέντας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να γίνει μέσα από ένα ισχυρό μέτωπο συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων «στη βάση των διαχρονικών αρχών, αξιών και αισθητικής που χαρακτηρίζουν τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο. Και στη βάση του συγκεκριμένου πολιτικού προγράμματος και θέσεων. Όχι στη λογική των αριθμών και σκοπιμοτήτων που αλλοιώνουν το προοδευτικό μήνυμα, την ταυτότητα και τελικά την αξιοπιστία μας», όπως συγκεκριμένα τονίζει.

Συμπληρώνει δε ότι οι πραγματικά σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να εφαρμόζουν αυτά που πιστεύουμε στην πράξη.Να έχουν πραγματικά προοδευτική agenda και όχι αριστερό προσωπείο».

Προσδιορίζοντας την τακτική του Κινήματος Αλλαγής η επικεφαλής του αναφέρει:

«Εμείς λέμε Ναι σε προοδευτικές συνεργασίες κεντροαριστερών- σοσιαλδημοκρατών, με δυνάμεις όμως που πραγματικά υπηρετούν την πρόοδο και την δημοκρατία. Λέμε Όχι σε ευκαιριακές ετερόκλητες συμμαχίες με τη σκέψη μόνο στους αριθμούς.

Θα προωθήσουμε λοιπόν την προοδευτική Ατζέντα και θα αναζωογονήσουμε τη Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα με το Κίνημα Αλλαγής και στην Ευρώπη με τις ειλικρινείς συνεργασίες προόδου και δημοκρατίας».