«Η αντιπαράθεση με τη δεξιά παράταξη, με τον νεοφιλελευθερισμό, θα γίνει κυρίως στο προγραμματικό επίπεδο και δεν πρέπει να αποφύγουμε αυτή την πρόκληση. Αυτό θα διαμορφώσει τη νέα, μεταμνημονιακή κοινωνική και πολιτική σύγκρουση σε μια πραγματική βάση. Στη βάση προγραμμάτων και ιδεών. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρξει μια γενναία οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος», υπογραμμίζει ο Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Εποχή».

Άλλωστε, όπως σημειώνει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει «μεγάλη βαρύτητα στην προγραμματική δουλειά, γιατί από αυτή διαμορφώνει τελικά ο κόσμος συνείδηση για την πολιτική ταυτότητα του χώρου μας. Και η προγραμματική δουλειά, τελικά, οφείλει να αποπνέει και ένα ιδεολογικό άρωμα».

Στο θέμα των συνεργασιών, ο Π. Σκουρλέτης καταθέτει την άποψή του ότι «με την έξοδο από τα μνημόνια επέρχεται μια κανονικοποίηση και στο θέμα των συμμαχιών. Και η βάση αυτών των συνεργασιών δεν μπορεί παρά να είναι οι προγραμματικές συγκλίσεις. Ο,τιδήποτε άλλο δεν μπορεί να έχει δυναμική. Πιστεύω, λοιπόν, στις πραγματικές προγραμματικές συγκλίσεις, στις πραγματικές αντιπαραθέσεις, που θα οδηγούν σε τέτοιους συσχετισμούς που θα φέρουν αλλαγές στις ζωές των ανθρώπων. Εμάς στην αριστερά μας απασχολούν οι αλλαγές στις ζωές των εργαζομένων και των αδυνάτων», καταλήγει στο σχετικό απόσπασμα.