"Δέχομαι και τη δίωξη και ψηφίζω την άρση της ασυλίας μου, όλα αυτά είναι θέματα αρχής, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να φτάσουμε και σε έναν διακανονισμό", δήλωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος στον ραδιοφωνικό σταθμό για την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να άρει την ασυλία του. Τι αναφέρει για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Πριν λίγες ημέρες γνωστοποιήθηκε η απόφαση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επί της αίτησης για την άρση της ασυλίας του Γιώργου Κύρτσου, που διαβιβάστηκε από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, όταν ήταν νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας «FreeSunday Εκδοτική Α.Ε.» στην Ελλάδα.

«Είναι η δεύτερη φορά που αίρεται η ασυλία μου και με τη δική μου ψήφο βέβαια. Είναι θέμα αρχής για εμένα. Ήμουν εκδότης της “ City Press” και της “ Free Sunday” μέχρι το 2014. Όμως, από το 2009 μέχρι το 2014 τα πράγματα δεν πήγαν καλά, ιδιαίτερα στον δωρεάν διανεμόμενο Τύπο -έκλεισε η Metro International, μια διεθνής εκδοτική επιχείρηση έφυγε από την Αθήνα, έκλεισε και “ City Press”. Σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία τα εταιρικά χρέη της “ City Press” μεταφέρονται -αυτό δεν ισχύει μόνο για εμένα, ισχύει για δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας- στον διευθύνοντα σύμβουλο. Άρα, αν υποθέσουμε ότι χρωστούσε 700.000 ευρώ η εκδοτική εταιρεία, η οποία έφτασε σε αδιέξοδο, ξαφνικά έφτασα εγώ να χρωστάω σαν φυσικό πρόσωπο 700.000 ευρώ. Όπως καταλαβαίνετε τέτοιες δυνατότητες οικονομικές δεν έχω, επομένως υπάρχει μία δικαστική διαμάχη, το Δημόσιο ζητάει τα λεφτά από τους διευθύνοντες των επιχειρήσεων που φτάσανε σε αδιέξοδο λόγω της οικονομικής κρίσης.

Εγώ βέβαια δέχομαι και τη δίωξη και ψηφίζω την άρση της ασυλίας μου, όλα αυτά είναι θέματα αρχής, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να φτάσουμε και σε έναν διακανονισμό -διότι έχουν εγκλωβιστεί δεκάδες χιλιάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας- και να υπάρξει μία δεύτερη ευκαιρία για τους κατεστραμμένους της κρίσης, γιατί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντα οργανώνουν μία δεύτερη ευκαιρία για αυτούς που για διάφορους λόγους φτάσανε σε αδιέξοδο, αρκεί βέβαια να μην είναι δόλια η στόχευση, για να υπάρξει μια καλύτερη συνέχεια στην οικονομία. Ψηφίζω την άρση, ελπίζω ότι θα πάνε καλά τα δικαστικά, είναι η δεύτερη άρση της ασυλίας μου που ψηφίζω και η ζωή συνεχίζεται», ανέφερε ο κ.Κύρτσος.

Ο Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση - Σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ τα δημοψηφίσματα αλλάζουν νόημα

«Έχουμε μία συμφωνία, η οποία μέχρι τώρα ξέραμε ότι απορρίπτεται από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και η οποία από ό,τι φαίνεται δεν έχει και τη στήριξη που διαφημιζόταν ή νομίζαμε ότι έχει και από την άλλη πλευρά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος, για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ.

Σχολιάζοντας της αναλύσεις του αποτελέσματος παρατήρησε: «Πριν από μια βδομάδα όλοι χτυπιόνταν για το ποσοστό συμμετοχής -διάβαζα τον διεθνή Τύπο, τις ανακοινώσεις του Ζάεφ κ.λπ.- και ξαφνικά όλοι θεωρούν ότι δεν έχει καμία σημασία το ποσοστό συμμετοχής. Είναι χώρες όπως η Ελλάδα και τα Σκόπια, όπου τα δημοψηφίσματα ή ανατρέπονται ή ο κανόνας που θέτουν πριν από την αναμέτρηση δεν έχει καμία σχέση με την αξιολόγηση που γίνεται μετά την αναμέτρηση. Αυτό όμως δεν οδηγεί πουθενά, οδηγεί σε μια πολιτική κρίση διαρκείας, καθώς σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν δεσμεύσεις οι οποίες δεν τηρούνται, διότι εξακολουθεί ο Ζάεφ να λέει τα δικά του άσχετα με αυτά που υποτίθεται ότι έχει συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση. Αυτός ο δείκτης αναξιοπιστίας μας αφορά, γιατί έχει σχέση και με το πώς ενδεχομένως θα εφαρμοστεί η συμφωνία».

Ερωτηθείς για την προοπτική να έλθει η συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση από την ελληνική Βουλή και το ενδεχόμενο να υπάρξει κυβερνητική κρίση ο κ. Κύρτσος διευκρίνισε: «Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύω ότι ο Καμμένος θα ρίξει την κυβέρνηση, θεωρώ ότι όλα αυτά είναι ένα είδος πολιτικού θεάτρου, επομένως δεν νομίζω θα φτάσει σε ρήξη, γιατί είναι άλλα πράγματα που τους ενώνουν».

«Η κυβέρνηση», εκτίμησε ο ευρωβουλευτής, «προφανώς έχει μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αν χάσει τους μισούς από τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι πρώτα ακολουθούν τον Τσίπρα και μετά τον Καμμένο, υπάρχουν δυο τρεις αναπληρωματικοί». «Όμως, το πρόβλημά μας είναι το πώς θα καπελώσει η κυβέρνηση με την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία τον ελληνικό λαό και πώς θα μας βάλει σε μία διαδικασία, η οποία είναι και σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων;», διερωτήθηκε και εξήγησε: «Τελικά δεν έχουμε και αξιόπιστους συνομιλητές. Διότι εάν υπογράψουμε, εάν αυτοί αναβαθμιστούν και μετά επικρατήσουν οι άλλοι, οι οποίοι εμφανίζονται εντελώς αδιάλλακτοι, τι θα γίνει μετά; Θα έχουμε μία σκληρότερη γειτονική χώρα αναβαθμισμένη με ελληνικές υπογραφές στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην ΕΕ; Γιατί να τα κάνουμε όλα αυτά στον εαυτό μας, υποτίθεται ότι έτσι σταθεροποιούμε τα Βαλκάνια; Αυτά είναι αστεία πράγματα».