«Φαινόμενα που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, όπως την κατάρρευση των μετοχών, την απελπιστική -για άλλη μια φορά- κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δεν έχουν να κάνουν με συνωμοσίες», δήλωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Καρδίτσας, Κώστας Τσιάρας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Αυτά που ισχυρίζεται η κυβέρνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα, ότι κάποιοι συνωμοτούν εναντίον της και εναντίον της ελληνικής οικονομίας, μάλλον πρέπει να τα αναζητήσει στις δικές της επιλογές και στα μηνύματα που η ίδια εκπέμπει καθημερινά, όταν δεν υπάρχει σοβαρότητα, όταν στην πραγματικότητα η εικονική έξοδός μας από τα μνημόνια -καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις- και η για άλλη μια φορά ακατάσχετη παροχολογία του κ.Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ, που έδωσε τα πάντα στους πάντες, δημιουργούν την αίσθηση ότι η σοβαρότητα με τη λήξη μνημονίων αυτής της κυβέρνησης έχει σταματήσει για άλλη μια φορά να υπάρχει», είπε ο κ.Τσιάρας.

Κληθείς να σχολιάσει τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, που περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική (World Economic Outlook), o γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ σημείωσε: «Είναι αντιφατικές πληροφορίες και προβλέψεις, οι οποίες την περίοδο αυτής της κυβέρνησης δεν συναντηθήκανε ποτέ με την πραγματικότητα [...] Δυστυχώς η χώρα από τη στιγμή που δεν έχει αντιμετωπίσει τις παθογένειές της και από τη στιγμή που κινείται στη γνωστή λογική του πελατειακού κράτους και όχι στην αιχμή των πραγματικών μεταρρυθμίσεων και των ουσιαστικών αλλαγών, η δική μου αίσθηση είναι ότι δεν θα συναντηθεί με τέτοιες ευοίωνες προβλέψεις. Άλλωστε το ΔΝΤ -αν δούμε και τη συνέχεια όλης της δικής του έκθεσης σε βάθος πενταετίας- δεν είναι τόσο αισιόδοξο για τη συνέχεια μετά την αρχική -υποτίθεται καλή- πορεία σε ό,τι φορά την ανάπτυξη».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην παρουσία προσφύγων και μεταναστών στην Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσιάρας παρατήρησε: «Οι εικόνες της Πλατείας Αριστοτέλους δεν ταξίδεψαν μόνο εντός, αλλά και εκτός Ελλάδας χθες, με έναν τρόπο που δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι παντελώς ανίκανη να διαχειριστεί ένα τεράστιο -πρωτίστως κοινωνικό και ευρωπαϊκό- πρόβλημα, το οποίο σε μεγάλο βαθμό δείχνει ότι θα έχει πολλές συνέπειες για την ελληνική κοινωνία, όταν δεν υπάρχει σχέδιο, όταν υπάρχει κακοδιαχείριση των κονδυλίων, όταν δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη στρατηγική, την οποία πρέπει να ακολουθήσει κανείς».

Ερωτηθείς σχετικά με την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ σε ομιλία που πραγματοποίησε στην Καβάλα ο κ. Τσιάρας ανέφερε: «Δεν υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα στη ΝΔ, ούτε υπάρχουν διαφορετικές τάσεις, ούτε λόγοι για να αναδεικνύονται με αυτόν τον τρόπο, που η κυβερνητική πλευρά προσπαθεί με κάθε τρόπο να αναδείξει [...] Τη γραμμή της παράταξης, του κόμματος, την καθορίζει πάντα και μόνο ο πρόεδρος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ήταν απολύτως σαφής και δεν υπάρχουν ούτε παρερμηνείες στη γενικότερη θέση που πήρε η ΝΔ, ούτε πολύ περισσότερο διαφορετικές φωνές εντός ΝΔ. Εμείς είμαστε εναντίον αυτής της συμφωνίας, το έχουμε πει από την αρχή, έχουμε δηλώσει ότι θα την καταψηφίσουμε σε οποιονδήποτε χρόνο και αν έλθει στο ελληνικό κοινοβούλιο, έχουμε προκαλέσει την κυβέρνηση να πάει τη χώρα σε εκλογές, προκειμένου να αποφασίσουν οι Έλληνες πολίτες και με κρίσιμο ερώτημα- αντικείμενο των εκλογών τη συγκεκριμένη συμφωνία, να αποφασίσουν οι Έλληνες πολίτες αν τη θέλουν ή δεν τη θέλουν».

Μεγάλες οι διαφορές ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά για τη δυνατότητα κυβερνητικών συνεργασιών με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είπε: «Οι διαφορές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο μεγάλες που μια συνεργασία με βάση τα δεδομένα αυτής της χρονικής στιγμής δεν θα μπορούσε να υπάρξει σε καμία απολύτως περίπτωση [...] Εμείς καταρχήν και δημοσκοπικά βλέπουμε ότι είναι πάρα πολύ πιθανό να είμαστε αυτοδύναμοι μετά τις ερχόμενες εκλογές. Ωστόσο, ο ίδιος ο πρόεδρός μας έχει απευθύνει πρόσκληση μιας ευρύτερης -της δυνατόν ευρύτερης- συνεργασίας σε κυβερνητικό επίπεδο την επόμενη μέρα, με ανθρώπους υγιείς που μπορεί να προέρχονται από τον χώρο της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς του κεντροδεξιού χώρου, ούτως ώστε να μπορέσουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας σε όλη την ελληνική κοινωνία».