«Την τελική ευθύνη και την τελική απόφαση θα την πάρει το Κοινοβούλιο, όπου εκεί όλοι θα αναμετρηθούν», τόνισε ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας με αφορμή τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, από τις ΗΠΑ. Η ανάκαμψη του βιοτικού επιπέδο το στοίχημα μέχρι τις εκλογές υπογράμμισε.

«Όταν συγκροτούσαμε αυτή την κυβέρνηση με τον κ. Καμμένο, και τον Γενάρη και τον Σεπτέμβρη του 2015, όλοι γνωρίζαμε τις απόψεις του πάνω σε μια σειρά θεμάτων, όπως το Μακεδονικό. Τότε δεν ήταν στην ατζέντα της κυβέρνησης. Επί της ουσίας η προγραμματική μας συμφωνία συναρθρώνεται στην προσπάθεια να βγει η χώρα από το μνημόνιο -εμείς λέμε ότι βγήκε, το καταφέραμε αυτό- στην ανάκαμψη του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, που είναι το μεγάλο στοίχημα τους επόμενους 11 μήνες έως τις εθνικές εκλογές και στη μεγάλη μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, την κάθαρση του πολιτικού βίου», ανέφερε ο κ. Ζαχαριάδης.

 «Λογικό και αναμενόμενο ένα κόμμα σαν το δικό μας, που είναι ένα πλατύ κόμμα του προοδευτικού χώρου, του προοδευτικού πόλου, που εκκινεί από τον χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, σε σχέση με το κόμμα του κ. Καμμένου, που είναι ένα κόμμα το οποίο ιδρύθηκε και τα περισσότερα πρόσωπα που το συγκροτούν είναι από τον συντηρητικό χώρο, σε μια σειρά ζητήματα να έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις», ανέφερε  και υπογράμμισε πως «από ιδρύσεως του κόμματος των ΑΝΕΛ γνωρίζαμε αυτή του τη θέση και αυτή την τοποθέτηση, για αυτό και αναφορικά με αυτό το ζήτημα την τελική ευθύνη και την τελική απόφαση θα την πάρει το Κοινοβούλιο», δήλωσε.

Ο κ. Ζαχαριάδης εκτίμησε πως «παρά τη σημαντική απόχρωση που υπάρχει σε αυτό το θέμα και η κοινωνική δυναμική και η προγραμματική συμφωνία και τα κοινωνικά "καύσιμα" αυτής της κυβέρνησης δεν έχουν εξαντληθεί», επισημαίνοντας πως «θα πορευτούμε με αυτή τη διαφωνία, με αυτή τη διαφοροποίηση γιατί αυτά τα οποία μας ενώνουν είναι σημαντικά, είναι πολλά και δεν πρέπει να χαλάσουν και δεν πρέπει να ανατραπούν σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τα οικονομικά δεδομένα και μεγέθη της χώρας».

Λάθος σε όλες τις εκτιμήσεις της από το 2015 έως σήμερα η ΝΔ

Ερωτηθείς για την ιταλική κρίση και τις τυχόν επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία, ο κ. Ζαχαριάδης είπε πως «προφανώς κοιτάζουμε το διεθνές περιβάλλον, το παρακολουθούμε, αλλά η θετική μας δυναμική δεν ανακόπτεται» και χαρακτήρισε «θετική αλλά καθυστερημένη» την αντίδραση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Αναφέρθηκε και στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που, όπως είπε, «την προηγούμενη εβδομάδα έλεγαν ότι η πτώση στο Χρηματιστήριο αποτυπώνει ένα κακό οικονομικό κλίμα και προοπτικές αρνητικές για την ελληνική οικονομία», σημειώνοντας πως «η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει λάθος σε όλες τις προβλέψεις της από το 2015 έως σήμερα [...] και θα ήταν καλύτερα να πει ότι έκανε κάποιες λάθος εκτιμήσεις και προσπαθεί να αναπροσαρμόσει τα δεδομένα και να κάνει σωστές εκτιμήσεις, όπως κάνει και το ΔΝΤ, και να ζητήσει και κανένα "συγγνώμη", όπως επίσης πρέπει να κάνει και το ΔΝΤ και να το κάνει στην πράξη».

Απαντώντας στην κριτική της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, ότι «ο συνεταιρισμός Τσίπρα-Καμμένου βλάπτει τη χώρα», ο κ. Ζαχαριάδης είπε: «Προκαλώ και προσκαλώ την κ. Γεννηματά να δει τι γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μόλις χθες στη γειτονική Ισπανία ο Πέδρο Σάντσεθ και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, δηλαδή ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο ηγέτης των Podemos της ισπανικής Αριστεράς, προχώρησαν σε μια νομοθετική πρωτοβουλία στο κοινοβούλιο για την αύξηση του κατώτατου μισθού [...] Θα έρθει και στην Ελλάδα μια νομοθετική ρύθμιση που θα αυξάνει τον κατώτατο μισθό. Εκεί θα κριθεί και η κ. Γεννηματά κι εμείς και όλοι, από τη θέση μας και την τοποθέτησή μας, αν κάνουμε πολιτική για την κοινωνία και για τους πολλούς ή αν θα βάζουμε πλάτη σε αυτούς που κάνουν πολιτική για τους λίγους».

Προοδευτικός και δημοκρατικός δήμαρχος ο Γιάννης Μπουτάρης

Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε: «Διεκδικούμε πλατιά συμμαχικά προοδευτικά σχήματα με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, με τοπικό πρόγραμμα, που να μπορούν να διεκδικήσουν, με ψηφοδέλτιο νίκης, την τοπική δημοτική ή περιφερειακή εξουσία στις επικείμενες εκλογές. Σιγά σιγά αυτή την πολιτική κατεύθυνση αρχίζουμε να την εξειδικεύουμε σε πρόσωπα, συνδυασμούς και προγράμματα. Είναι μια διαδικασία, η οποία είναι σε εξέλιξη».

Ερωτηθείς εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον Γιάννη Μπουτάρη, σε περίπτωση που διεκδικήσει την επανεκλογή του στον Δήμο Θεσσαλονίκης, είπε πως «εμείς θέλουμε κι επιδιώκουμε να υπάρχει μια προοδευτική ηγεσία στον δήμο Θεσσαλονίκης» και πως «η γενική εικόνα είναι ότι είναι μια καλή δημοτική αρχή, ένας προοδευτικός, δημοκρατικός δήμαρχος, ένας άνθρωπος που πρέπει να στηριχθεί ώστε οι πλατιές δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις στην πόλη να συνεχίσουν στη διακυβέρνηση του δήμου και να μην γυρίσουμε στις δύσκολες περιοχές, στις γκρίζες περιοχές, της περιόδου της αδιαφάνειας για τη Θεσσαλονίκη. Αναφέρομαι στην περίοδο που στη δημαρχία είχαμε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και νομάρχες της Νέας Δημοκρατίας