Tην ανάγκη να αναλάβει η ευρωπαϊκή αριστερά πρωτοβουλίες για να υπάρξει ένα πλατύ μέτωπο απέναντι στην άνοδο του νεοφασισμού και της ακροδεξιάς, υπογράμμισε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στη συνάντηση αριστερών κομμάτων με τους ευρωβουλευτές της GUE/NGL.

Ο Π. Σκουρλέτης ανέφερε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για την ανάπτυξη ενός πλατιού μετώπου από τις δυνάμεις της αριστεράς, τις δυνάμεις της οικολογίας και εκείνες τις δυνάμεις των σοσιαλιστών που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αριστερόστροφες ή που αμφισβητούν την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, το οποίο είναι ένα βασικό σημείο. «Με όλους αυτούς μπορούμε να βρεθούμε μαζί, όχι για να αθροίσουμε απλά και μόνο τις δυνάμεις μας, όχι σε ένα αμυντικό μέτωπο απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά σε ένα επιθετικό μέτωπο που θα καταθέσει μια εναλλακτική πρόταση για το παρόν και το αύριο της Ευρώπης. Μια πρόταση η οποία θα προβλέπει μία διαφορετική θέση για τους εργαζόμενους. Θα αποκαθιστά και θα διευρύνει τα δικαιώματά τους, θα θέτει τα ζητήματα της περιβαλλοντικής αλλαγής πολύ ψηλά ως προτεραιότητα, θα μιλήσει για τα δικαιώματα των γυναικών, θα υψώσει ένα τείχος απέναντι στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία», ανέφερε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεχίζοντας ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση, που θα καθορίσει το μέλλον των επόμενων γενιών και πως οι παλιές ισορροπίες φαίνεται ότι είναι αποσταθεροποιημένες, ενώ τείνουν να δημιουργηθούν καινούργιες. «Οι προηγούμενες δεκαετίες χαρακτηρίστηκαν από μία ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, τον οποίο υπηρέτησαν από κοινού δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες. Αυτή του δεξιού χώρου, της χριστιανοδημοκρατίας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από τη μία, και από την άλλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Αυτός ο κύκλος φαίνεται ότι αλλάζει. Και αλλάζει σε συνθήκες κρίσης της μέχρι τώρα νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας» ανέφερε ο Π. Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι η άνοδος της ακροδεξιάς, του νεοφασισμού, είναι πράγματα τα οποία θα πρέπει, όχι μόνο να μας προβληματίσουν, αλλά να μας βάλουν σε μία κατάσταση εγρήγορσης. «Νομίζω πως για την άνοδο αυτή, πρώτα και κύρια, η ευθύνη είναι όλων αυτών των κυρίαρχων στρατηγικών, που σε συνδυασμό με τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και του προσφυγικού, έχουν σπρώξει μεγάλες κοινωνικές ομάδες σε λογικές που χαρακτηρίζονται από μια συντηρητική προσέγγιση στα πράγματα», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και του μεταναστευτικού, ο Π. Σκουρλέτης είπε: «Εμείς υπερασπιζόμαστε μια Ευρώπη που δεν θέλουμε να είναι η Ευρώπη-φρούριο. Κυρίως όμως αναφέρομαι στις μεγάλες ευθύνες της Ευρώπης και όχι μόνο της Ευρώπης, συνολικά του πρώτου κόσμου, ως προς τις βαθύτερες αιτίες του μεταναστευτικού ζητήματος. Κι εδώ νομίζω ότι έχουμε πάρα πολλά πράγματα να πούμε, ξεκινώντας από τις μεγάλες αξίες και τα ιδανικά της αριστεράς».

Εξάλλου, αναφερόμενος στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων, ο Π. Σκουρλέτης είπε: «Πολλά πράγματα χάσαμε, πολλά πράγματα διαλύθηκαν στην αγορά εργασίας. Μεγάλες κοινωνικές ομάδες περιθωριοποιήθηκαν. Και σήμερα, που κατορθώνουμε και κάνουμε ένα βήμα μέσα από μια αντιφατική πορεία, εμείς, μία κυβέρνηση με κορμό την αριστερά, με αβεβαιότητες, με ερωτηματικά, προσπαθούμε να ξαναπιάσουμε το νήμα των μεγάλων αξιών και οραμάτων της αριστεράς. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κόσμος στην Ελλάδα ξαναβρίσκει δειλά δειλά την αισιοδοξία του και ανοίγουν νέοι δρόμοι». Ο Π. Σκουρλέτης ανέφερε ότι οι κυρίαρχες ευρωπαϊκές δυνάμεις, οι δανειστές, πίεσαν μια κυβέρνηση που ο κορμός της ήταν από τον χώρο της αριστεράς, όχι μόνο να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα λιτότητας, αλλά και να αποδεχτεί την ιδιοκτησία αυτού του προγράμματος. «Αυτό το αρνηθήκαμε», είπε ο Π. Σκουρλέτης, προσθέτοντας στη συνέχεια: «Αυτό ίσως είναι που δεν θα μας συγχωρέσουν ποτέ και γ' αυτό βλέπετε ότι παρότι υπάρχει μια ύφεση στην αντιπαράθεσή μας με τα κυρίαρχα ευρωπαϊκά κέντρα, αυτό που τονίζουν τώρα που βγήκαμε από το πρόγραμμα είναι, 'πότε αυτό θα γίνει δικό σας;'. Τους απαντάμε, ποτέ δεν θα γίνει δικό μας, διότι θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάναμε ένα βήμα, όπως σας είπα με μεγάλες αντιφάσεις, το οποίο κυρίως θα κριθεί από την ικανότητά μας στις επόμενες μάχες να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Και νομίζω ότι όλοι έχουμε συνείδηση, ότι αυτές οι ιδιαίτερες εθνικές μάχες μπορούν να κερδηθούν σε κάθε χώρα ξεχωριστά, όταν κερδίζουμε συνολικά στον ευρωπαϊκό χώρο. Όταν κατορθώνουμε να κάνουμε τις αναγκαίες συμμαχίες στο εργατικό κίνημα, στα κινήματα αλληλεγγύης, σε όλα τα επίπεδα. Η ζωή μπορεί να βελτιωθεί σε κάθε χώρα ξεχωριστά, όταν ταυτόχρονα μπορεί να βελτιωθεί και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στο περιθώριο των εργασιών, ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος συναντήθηκε με τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ πραγματοποίησε επαφές, μεταξύ των οποίων και αυτή με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άνδρο Κυπριανού.