«Το Σύνταγμα, λοιπόν, δεν είναι ένα απλό νομικό κείμενο. δεν είναι κενό κέλυφος ούτε νεκρό σύμβολο. Όπως δεν είναι πεδίο ιδεοληψίας και επίδειξης ιδεολογικών διαπιστευτηρίων .Ούτε αντικείμενο μεταρρυθμιστικού φετιχισμού. Το Σύνταγμα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως εργαλείο διχαστικών πρακτικών.Μετατρέπετε την πολιτική ζωή σε αρένα λάσπης» τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στη διάρκεια της ομιλίας της για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Όταν δεν λειτουργεί η Βουλή με ευθύνη του Προέδρου της και κουρελιάζεται ο κανονισμός της, ιδιαίτερα σε μια τέτοια συζήτηση για το Σύνταγμα, υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα Δημοκρατίας» είπε η κ. Γεννηματά.

«Η Κυβέρνηση αφού επί 3 χρόνια καθυστέρησε με ευθύνη της την Αναθεώρηση, αφού διακωμώδησε την διαδικασία με μια διακοσμητική επιτροπή διαλόγου τώρα λίγο πριν πέσει η αυλαία αυτής της Βουλής ,ανασταίνει την Αναθεώρηση, ως τμήμα της προεκλογικής της σκηνοθεσίας», πρόσθεσε η κ. Γεννηματά από το βήμα της Βουλής και συμπλήρωσε: «Το Σύνταγμα δεν προστατεύει την Δημοκρατία από τα “θολωμένα” μυαλά και τις αυταπάτες των κυβερνώντων. Ούτε μπορεί να χρησιμοποιείται ως εργαλείο διχαστικών πρακτικών. Το Σύνταγμα, δεν είναι - δεν πρέπει να είναι αφορμή διαιρέσεων, αλλά σημείο συγκλίσεων και συναινέσεων. Κι όμως, με ευθύνη της κυβέρνησης, αυτή η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία κινδυνεύει να εκφυλιστεί. Να συνθλιβεί στο μύλο της κομματικής σκοπιμότητας και της προεκλογικής αντιπαράθεσης.»

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε τα προεκλογικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα ούτε τις μετεκλογικές υστεροβουλίες του κ. Μητσοτάκη. Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή σε οποιονδήποτε έχει την ψευδαίσθηση ότι θα επιβάλλει τις θέσεις του για το Σύνταγμα».

Στην ομιλία της δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απόπειρα να εμπλακεί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε υποθέσεις διαφθοράς λέγοντας ότι: «Είπα προχθές ότι ο πανικός σας προκειμένου να πλήξετε τη δημοκρατική παράταξη, θα σας οδηγήσει να σπιλώσετε μέχρι και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Είστε αδίστακτοι. Τώρα φτάνετε στον Κ. Σημίτη τον πρωθυπουργό της ΟΝΕ, του Ελσίνκι, της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, των μεγάλων έργων, που άλλαξαν την εικόνα της χώρας. Πάρτε το απόφαση δεν μας αγγίζετε. Αυτά που κάνετε θα σας γυρίσουν μπούμερανγκ».

«Προτείνουμε την αλλαγή των ρυθμίσεων για την ποινική ευθύνη των υπουργών, έτσι ώστε να γίνει πιο σοβαρή η διαδικασία παραπομπής στη Βουλή και το κυριότερο για να ισχύουν και για τους υπουργούς οι παραγραφές που ισχύουν για όλους τους πολίτες», σημείωσε η κ. Γεννηματά, και πρόσθεσε: «Οι βουλευτές δεν μπορεί να καλύπτονται με “ασυλία” για κοινά ποινικά αδικήματα. Προστατεύονται μόνο για την άσκηση του έργου τους»

Τέλος η κ. Γεννηματά αναφερόμενη στο ότι ο Πρόεδρος της Βουλής προσδιόρισε την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής για το Σύνταγμα στις 15/1/19 είπε: «Θεωρούμε απαράδεκτο η αναθεώρηση να γίνεται με FastTrack διαδικασίες. Είναι η περίτρανη απόδειξη ότι δεν ενδιαφέρεστε για το Σύνταγμα. Ότι χρησιμοποιείτε τη συζήτηση απλά και μόνο για εντυπώσεις. Αφού θέλετε να φτάσετε μέχρι το τέλος της τετραετίας γιατί δεν αξιοποιείτε όλο αυτόν τον χρόνο να αφιερώσετε στη συζήτηση για την Αναθεώρηση. Ή μήπως όχι; Αν οι εκλογές τελικά είναι κοντά, πείτε το να χαμογελάσει και ο Ελληνικός λαός, γιατί αυτό περιμένει!»